sobota 25. februára 2017

Pečené karé plnené sušenými slivkami a slivková omáčka



Ak rozmýšľate čo uvariť na zajtrajší nedeľný obed, možno vám príde vhod tento recept. Priznám sa,  ja nie som veľký  priaznivec mäsa , ale celkom rada ho pripravujem pre ostatných mäsožravých :-)  členov rodiny. U nás je to tak, že časť rodiny je vegetariánska a časť rodiny nedá na mäso dopustiť.   Myslím, že zdravo žiť sa dá s mäsom, aj bez mäsa. Dôležité je aby mäso bolo naozaj kvalitné  a preto sa ho snažím kupovať od miestnych chovateľov. No dosť bolo rečí, poďme variť.

Potrebujeme asi 1 kg bravčové karé, ktoré rozrežeme na dva kusy . Ostrým nožíkom  urobíme otvory, ktoré vyplníme sušenými slivkami. Dobre ich tam natlačte.  


Mäsko osoľte, okoreňte a omotajte potravinovým povrázkom. To preto aby si zachovalo pekný tvar. Potom ho prudko opečte zo všetkých strán na panvici. Pozor, dosť to prská. Opečené mäsko vložte do pekáča, pridajte výpek a trošku podlejte vodou a šup s ním do rúry.  Pečieme na 120 - 130 stupňoch asi 1,5 hodiny.


K tomuto mäsku sa výborne hodí SLIVKOVÁ OMÁČKA. Asi 250 g sušených sliviek dáme variť do malého množstva vody . Pridáme jednu lyžičku škorice, 5 - 6 klinčekov, jednu lyžičku citrónovú kôru.
Povaríme až kým sa slivky nerozvaria. Potom vyberieme klinčeky a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Môžme ešte dochutiť jednou lyžicou slivkového lekváru. Ja som nedala, lebo sa mi to zdalo už sladké dosť. Ako prílohu môžete podávať zemiakovú kašu, alebo ak to chcete mať trošku luxusnejšie, tak urobte "pusinky" zo zemiakovej kaše a dajte ich zapiecť.

A po dobrom obede malá prechádzka do prírody. 


Ešte by som chcela, v náväznosti na predchádzajúci príspevok, poďakovať všetkým, ktorí sa mi ozvali  ohľadne výroby domáceho mydla. Určite všetko zužitkujem a potom sa snáď budem môcť pochváliť na blogu aj s mojimi vlastnými výrobkami.



4 komentáre:

  1. Ta posledna foto v lese je naaadherna :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To aby bolo v príspevku aj niečo pre dušu nie len pre žalúdok :-)

      Odstrániť
  2. Vypadá to úžasně :) ... a fotka z procházky je nádherná! Pěkný den, Marie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu aj za návštevu môjho blogu.

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika