utorok 30. mája 2017

Trhací chlebík so sušenými paradajkami a rozmarínom


Trhací preto, lebo ho nemusíte krájať , len si z neho jednoducho odtrhávate alebo odštipujete také akurátne kúsky. Na internete som našla kopu receptov , na slano aj na sladko. Mne sa tentokrát hodila slaná verzia, ktorú som si nakombinovala so sušenými paradajkami, rozmarínom a syrom parmezán. A to je ďalšia geniálna vlastnosť tohto chlebíka, že si recept môžete doladiť podľa vlastnej chuti alebo obsahu chladničky.


Recept je naozaj jednoduchý : 375 g hladká múka (dala som 300 g hladkú a 75 g chlebovú), 230 ml vlažné mlieko, 1/2 kocky droždia, lyžička cukru, 75 g maslo, 1 celé vajíčko, soľ, sušené paradajky, rozmarín, parmezán

Urobíme klasické kysnuté cesto, ktoré po vykysnutí rozvaľkáme, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme paradajkami, bylinkami a syrom. Cesto nakrájame na štvorce, podľa možnosti rovnaké, čo mne sa celkom nepodarilo, ale tak mierne nedokonalosti sú základom originality :-). Štvorčeky som naskladala tri-štyri na seba a postupne vypĺňala formu. Povrch som ešte jemne posypala zvyšným syrom, nechala asi 20-30 minút podkysnúť. Piekla som v rúre na 150 stupňoch približne 45 minút.


Zvnútra vláčna striedka, zvonku chrumkavá syrová kôrka...tomu sa proste nedá odolať.



Je to fakt veľká dobrota, ako stvorená k letnému podvečernému posedeniu na záhrade pri poháriku dobrého vínka.




Prajem všetkým krásne letné dni


piatok 26. mája 2017

Vodný hrad v Štítniku


a obrovská snaha dobrovoľníkov  o jeho záchranu.

Hrad sa nachádza  priamo v obci Štítnik a jeho história siaha až do 13.storočia. V čase tureckých nájazdov plnil obrannú funkciu a bol obohnaný vodnými priekopami, preto  názov vodný- Hrad bol značne poškodený počas rákocziovského stavovského povstania. V druhej polovici 19.storočia časť hradu bola prestavaná na bývanie na spôsob kúrie. Najväčší úder dostal objekt v čase socializmu, keď časť areálu bola využívania ako sklad a časť necitlivo prestavaná na školu. Potom čo škola zanikla, hrad postupne chátral.



Našťastie niekoľko dobrovoľníkov v spolupráci s obcou sa  pustilo do záchrany a obnovy tejto zaujímavej historickej pamiatky. Hlavou a dušou celého  projektu sú dvaja mladí nadšenci ,Katka a Dušan, ktorí svoje odvážne nápady  postupne  pretavujú  do reálnej podoby. Ich víziou je, aby areál hradu slúžil ako kultúrno-oddychové centrum , plánujú tu zriadiť  galériu s obrazmi a umeleckými výrobkami od lokálnych remeselníkov, lukostrelňu, jazdenie na koni.  Podarilo sa im  získať finančné granty a vďaka tomu tu našlo prácu aj niekoľko dlhodobo nezamestnaných. 



Aj keď areál  čaká ešte veľa rekonštrukčných opráv, už tohto roku  organizujú  niekoľko zaujímavých podujatí:  tábor sebestačnosti pre deti , hradné hry , kreatívne workshopy pre deti aj dospelých . Na hrade majú  aj dvoch koníkov, ktoré sú nesmierne krotké a prítulné. 



Hrad zatiaľ nie je sprístupnený verejnosti, ale je možné si dohodnúť prehliadku hradu individuálne. Viac sa dozviete na tejto stránke.
















streda 24. mája 2017

Blogerské Vianoce

je akcia , ktorú zorganizovali Martinka z decór blanc a Marcelka z Nordic Passion a do ktorej som sa zapojila aj ja. Hlavnou myšlienkou  je urobiť si navzájom radosť vlastnoručne vyrobenými darčekmi,  proste ako na Vianoce, bez ohľadu na to, že vonku kvitnú kvety a v kalendári je mesiac máj :-). 


 Mňa obdarovala Katka týmito  roztomilými  stromčekmi z korku  a ručne robeným vonným voskom. 
 Vonný vosk je 100 % prírodný, čomu som sa veľmi potešila a má nádhernú exotickú vôňu. 


Stromčeky  už majú svoje miesto v altánku, ale myslím, že im to pristane všade :-).






 Katka, ďakujem za pekné darčeky a dúfam, že rovnako  potešia aj tie moje. 

Zatiaľ neprezradím, čo to je , lebo podľa  mailu si Katka balíček pôjde vyzdvihnúť na poštu až dnes, tak aby som ju nepripravila o prekvapenie.

Ďakujem tiež Martinke a Marcelke, že zorganizovali takúto super akciu.



nedeľa 21. mája 2017

Moje prvé mydlo


Môj prvý pokus s vlastnoručne vyrobeným mydlom vyšiel celkom zdarne a ja mám z toho obrovskú radosť. Prv než som sa do tohto pokusu pustila,  poriadne som sa  podkula teóriou  a rady som  hľadala aj na rôznych blogoch, slovenských aj zahraničných. Nakoniec prišiel ten veľký deň D a ja som si mohla naštudované znalosti vyskúšať naživo. Využila som deň, keď rodinní príslušníci boli mimo domova a ja som sa tak mohla nerušene sústrediť na alchymistické čarovanie. 

Môj prvý mydlový originál som robila podľa tohto receptu:
0,5 litra olivový olej
283 g kokosový olej
170 g palmový olej
0,5 g extrakt z grepových jadierok - prírodný konzervant
 341 g destilovaná voda
117 g hydroxid sodný
10 ml citrónový esenciálny olej
1 lyžica kukuričný škrob - fixátor vône
všetky suroviny som kúpila v internetovom obchode Ekokoza
pomôcky a pracovné nástroje sú na fotke. 

Postup nie je až taký zložitý, dôležité je dodržať presne rozpis surovín  a samozrejme bezpečnosť, keďže hydroxid sodný je dosť nebezpečná žieravina. Po dodržaní všetkých odporúčaných  bezpečnostných opatrení som vyzerala mierne komicky: veľké ochranné okuliare, respirátor na pol tváre, rukavice , hrubé tričko s dlhým rukávom . Ešte, že som bola sama doma .  

A takto som to robila: Do skleneného pohára s destilovanou vodu som opatrne za stáleho miešania  vysypala hydroxid sodný. Najlepšie je to robiť pri otvorenom okne, pretože vzniká chemická reakcia, pri ktorej sa uvoľňujú štipľavé výpary. Nádobu som postavila na bezpečné miesto a nechala vychladnúť na 27 - 30 stupňov.
Medzitým som si rozpustila oleje . V jednej lyžici teplého oleja som rozpustila grepový extrakt, ktorý som následne pridala k ostatným olejom. Keď  oleje aj hydroxid  majú rovnakú teplotu 27 - 30 stupňov, môžme pristúpiť k spojeniu. Pomaly, po troškách  prilievame hydroxid do olejovej hmoty a ponorným mixérom neustále mixujeme až do riedkej stopy. Pridáme esenciálny olej rozmiešaný v jednej lyžici škrobu a mixujeme až do hustej stopy, čiže kým hmota nemá konzistenciu asi ako hustejší puding. Hmotu som naliala do silikónových foriem (mala som len dve malé) a zbytok do papierovej škatule vystlanej papierom na pečenie. Postup som tentokrát nefotila, pretože som sa plne sústredila na výrobný proces :-).  Všetko som zabalila do deky a nechala do druhého dňa odpočívať. Na druhý deň som mydlo vyklopila, nakrájala, opečiatkovala a nechala zrieť asi štyri týždne. 


Mydielko som už vyskúšala , na pokožke je príjemné, tvorí jemnú penu a má nevtieravú citrusovú  vôňu. A hlavne, je skutočne čisto prírodné, bez umelých konzervantov a syntetických vôní. 
Svoju prvú várku mydla som už takmer celú porozdávala rodine a známym a tak sa môžem opäť pustiť do ďalšieho pokusu :-). Teraz mám v pláne levanduľové. Už sa neviem dočkať...je to síce trošku adrenalín, ale veľmi príjemný. 


   Prajem vám pokojnú nedeľu



streda 17. mája 2017

Letničková sezóna zahájená


aj keď tento rok trošku oneskorene, pretože som mala obavy z nízkych teplôt, ktoré ešte minulý týždeň u nás vládli. "Zamrznutí" sú teda konečne za nami a cez víkend  záhradná sezóna aj u nás  vypukla  naplno.  Priznám sa, že som sa veru už nevedela dočkať. Záhrada je pre mňa veľkým relaxom a potešením zároveň. Je to priestor, kde sa  dokážem zreštartovať aj po tom najťažšom dni. 


 Medzi moje najobľúbenejšie balkónovky patria surfínie  a Million Bells  v kombinácii s drobnými kvietkami lobelky.






A aké letničky zvykne sadiť do truhlíkov vy?

Pekné dni praje


sobota 13. mája 2017

Púpavové želé



Púpavová sezóna je v plnom prúde a ja som si tiež  nazbierala tieto zlaté slniečka, aby som si  navarila  chutné a zdravé želé. Určite recept na púpavový med pozná mnoho z vás. Ja som si ho trošku upravila a robím ho na spôsob želé. 

220 hlavičiek púpav (bez zelených častí ) 
dôležité je, aby ste púpavy zbierali na miestach, ktoré sú čo najďalej od cesty a kde sa pohybuje čo najmenej ľudí či psíkov :-). Najvhodnejší čas na zber je jeden ,dva dni po daždi (keď je čistá), v čase medzi 12tou  a 14tou hodinou
1 liter vody
1 pomaranč
šťava z 1/2 citróna
prírodný pektín
800 g cukor (dala som trstinový)
Očistené hlavičky púpav  zaliať 1 litrom vody, pridať ošúpaný a pokrájaný pomaranč, minútku všetko spolu povariť. Nechať 24 hodín lúhovať. Na druhý deň precediť cez plátienko,  pridať pektín rozmiešaný s 3-4 lyžicami cukru, šťavu z citróna , povariť 5 minút, pridať cukor a variť asi jednu hodinu. Naliať do čistých pohárikov, asi na 10 minút otočiť , prikryť dekou a nechať takto do druhého dňa vychladnúť.

Želé má príjemnú chuť a je vhodné ako nátierka na chlebík.

 Zopár hlavičiek púpav som  zaliala olejom, aby som si pripravila macerát , ktorý chcem využiť pri príprave prírodnej kozmetiky. 


Prajem Vám krásny víkend.

streda 10. mája 2017

Kaštieľ Betliar


Ak náhodou sledujete "jojkácky" seriál 1890 , tak  možno viete, že sa natáčal práve v tomto Andrássyovskom kaštieli, ktorý patrí medzi najkrajšie a najnavštevovanejšie historické pamiatky na juhovýchodnom Slovensku. Kaštieľ ukrýva mnoho krásnych zbierok, umeleckých predmetov, kníh, malieb a vzácneho dobového nábytku.



Cez predĺžený víkend sa tu konal kvetinový a remeselnícky trh. 


Okolo  kaštieľa sa rozprestiera rozľahlý anglický park s rôznymi cudzokrajnými drevinami, jazierkami, fontánami  a romantickými stavbami. V roku 1978 bol zaradený do zoznamu svetových historických záhrad sveta.

Prechádzka zámockým parkom je skutočným pohladením po duši.



Zaujímavou atrakciou je vysoký vodopád s vodnou nádržou.


Pod vodopádom je jaskyňa, v ktorej  Andrássyovci chovali ľadové medvede. 






Láska Andrássyovcov  k východnej kultúre sa prejavila aj na niektorých stavbách v parku. Čínsky pavilón je pekný drevený červený altánok z konca 19.storočia, ktorý slúžil na odkladanie športového náčinia pri tenisových kurtoch .





Park je otvorený počas sezóny do 9-ej večer a od novembra do konca apríla len do 18tej.  Ak  budete mať náhodou cestu na východné slovensko, zastavte sa tu. Určite sa nebudete nudiť.