sobota 6. mája 2017

Farebné sušienky


Ak máte chuť a trpezlivosť trošku sa pohrať s cestom ,  môžete vyskúšať tieto sušienky. Nielenže majú skvelú maslovú chuť, ale aj zaujímavý efekt. 

Na cesto budete potrebovať:
300 g hladkú múku
200 g masla
100 g práškový cukor
10 g vanilkový cukor (recept na domáci tu)
2 ks žĺtok
štipka soli
1 čajovú  lyžičku vanilkový extrakt

po jednej lyžičke potravinové farby 
kakaový prášok

Zo uvedených surovín  urobíte cesto, ktoré rozdelíte na dve časti. Jednu necháte v pôvodnej farbe, druhú   podelíte na toľko častí koľko farebných vrstiev chcete mať a do každej časti dôkladne zapracujete  potravinársku farbu a kakao. S cestom sa pracuje celkom dobre, takže by to nemal byť problém.  Dáme na chvíľu do chladničky.


Jednotlivé zafarbené cestá  rozvaľkáme cez potravinovú fóliu.


Rozvaľkané cestá postupne vrstvíme na seba. Zabalíme do fólie,  párkrát prejdeme valčekom a jemne pritlačíme, aby sa jednotlivé vrstvy dobre spojili . Dáme do chladničky poriadne stuhnúť.


Keď je cesto dostatočne stuhnuté pokrájame ha na pásiky, ktoré poukladáme na seba na takú výšku ako je vykrajovacia formička.


Vykrajujeme ľubovoľné tvary, Treba to robiť opatrne, lebo cesto sa na jednotlivých vrstvách môže po zatlačení formičky do cesta rozchádzať. Ak by sa to stalo, tak ako mne, tak po vykrojení , trošku domodelujeme.  Vykrojené tvary vrstvíme na seba . Dáme do mrazničky na 15 minút .


Z nezafarbeného cesta "ušúľame" takéto pásiky .


Postupne  lepíme  nezafarbené cesto na farebné až kým ho celé neobalíme. Tvarujeme do valca. Je dôležité aby farebné cesto bolo naozaj trošku zamrazené, aby ste si ho nezdeformovali .


Keď máme celé farebné cesto  obalené a vytvarované, dáme stuhnúť do chladničky. Stuhnuté cesto nakrájame na kolieska.


Dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme 10-12 min pri 170 stupňoch.


Ja som tieto sušienky piekla v jedno daždivé popoludnie a bol to celkom príjemný relax. Tak snáď ani vás trošku zložitejší postup neodradí a skúsite si tieto sušienky upiecť aj vy. 

Pekné dni praje


4 komentáre:

  1. Moni, ty jsou krásné, skoro škoda sníst. :O)
    Přeji hezkou sobotu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dáška. Najdôležitejšie je, aby chutili.

      Odstrániť
  2. Pripájam sa k Dáši, fakt by som sa do toho nedala, ale držala na ukážku svojej šikovnosti - pri návšteve vytiahla, ale neotvorila :-)))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika