piatok 26. mája 2017

Vodný hrad v Štítniku


a obrovská snaha dobrovoľníkov  o jeho záchranu.

Hrad sa nachádza  priamo v obci Štítnik a jeho história siaha až do 13.storočia. V čase tureckých nájazdov plnil obrannú funkciu a bol obohnaný vodnými priekopami, preto  názov vodný- Hrad bol značne poškodený počas rákocziovského stavovského povstania. V druhej polovici 19.storočia časť hradu bola prestavaná na bývanie na spôsob kúrie. Najväčší úder dostal objekt v čase socializmu, keď časť areálu bola využívania ako sklad a časť necitlivo prestavaná na školu. Potom čo škola zanikla, hrad postupne chátral.



Našťastie niekoľko dobrovoľníkov v spolupráci s obcou sa  pustilo do záchrany a obnovy tejto zaujímavej historickej pamiatky. Hlavou a dušou celého  projektu sú dvaja mladí nadšenci ,Katka a Dušan, ktorí svoje odvážne nápady  postupne  pretavujú  do reálnej podoby. Ich víziou je, aby areál hradu slúžil ako kultúrno-oddychové centrum , plánujú tu zriadiť  galériu s obrazmi a umeleckými výrobkami od lokálnych remeselníkov, lukostrelňu, jazdenie na koni.  Podarilo sa im  získať finančné granty a vďaka tomu tu našlo prácu aj niekoľko dlhodobo nezamestnaných. 



Aj keď areál  čaká ešte veľa rekonštrukčných opráv, už tohto roku  organizujú  niekoľko zaujímavých podujatí:  tábor sebestačnosti pre deti , hradné hry , kreatívne workshopy pre deti aj dospelých . Na hrade majú  aj dvoch koníkov, ktoré sú nesmierne krotké a prítulné. 



Hrad zatiaľ nie je sprístupnený verejnosti, ale je možné si dohodnúť prehliadku hradu individuálne. Viac sa dozviete na tejto stránke.
















6 komentárov:

  1. Krásne je to SK a dobre, že sa ešte nájdu ľudia, ktorí sa dokážu postarať o pamiatky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru tak Danka, myslím, že takýchto dobrovoľníkov je na Slovensku viac, len sa o tom nikde nepíše ani nehovorí, lebo žiaľ, pre média sú zaujímavejšie rôzne "celebrity" a politické kauzy.

      Odstrániť
  2. Nádhernú prezentáciu krásnej myšlienke si urobila. Určite je tam prekrásne. Milujem si čítať o takýchto miestach a aj rada navštevujem podobné, aj keď zabudnuté dedinky a miesta, kde napadal prach času a dýcha to tam možnosťami. Skrývajú veľa pokladov. Dovolím si zdieľať na FB. Pokojnú noc a nádherný víkend želám ♥ Ana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Anka, som rada, že sa vám môj príspevok páčil a tiež za zdieľanie a šírenie dobrej myšlienky.

      Odstrániť
  3. Nádherný hrad. Je skvělé, že se našli lidé, kteří ho nenechají zchátrat. Krásné fotky, moc hezké detaily.
    Přeji pohodové dny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ,Dáška, je naozaj potešujúce, že sa zachrániť ďalší kúsok našej histórie.

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika