nedeľa 25. júna 2017

Lednice, Valtice, Mikulov


Týždňové putovanie po Južnej Morave sa nám skončilo a my sme opäť doma. Rada by som sa s vami podelila so zážitkami z tohto malebného kraja aspoň prostredníctvom fotografií.

Prvou našou zastávkou bol romantický zámok Lednice s nádhernými francúzskymi záhradami. Zámok je súčasťou Lednicko-Valtického areálu a do dnešnej podoby bol vytvorený bohatou rodinou Lichtenštajnov.


         Nekonečné záhony kvetov a malebné zákutia parku priam pozývajú na podvečernú prechádzku.


Honosný je aj  interiér zámku. 





Obdiv si zaslúži  historický palmový skleník z polovice 19.storočia 




Ďalšou zastávkou boli Valtice. Krásne historické mestečko a baroková rezidencia Lichtenštajnov.


Keďže sme  milovníkmi dobrého vínka, tešili sme sa najmä na degustačnú expozíciu najlepších moravských a českých vín, ktorá je umiestnená v podzemí Valtického zámku. Trošku sme boli zaskočení spôsobom degustácie, ktorá sa odohráva prostredníctvom automatu . Nuž automatizácia sa asi nevyhne žiadnemu odvetviu. Tie skvelé vína si však rozhodne nezaslúžia takúto neosobnú prezentáciu.

To je on. Moderný "automatický sommelier" v starobylom valtickom podzemí . Za nás palec dole.

V lednickom parku sme sa zastavili v  bylinkovej záhradke s 300 rôznymi bylinkami. Príjemné oddychové miesto v horúcich dňoch. 



Prešli sme si aj náučnú vinársku cestu , súčasťou ktorej je kolonáda na Rajstne, odkiaľ je krásny výhľad na celé Valtice a neďalekú Pálavu.

Veľmi sa nám páčili  cyklotrasy, ktoré vedú popri zaujímavých historických objektoch.

 Umelá zrúcanina Janov hrad.

Minaret, ktorý nikdy neslúžil pre náboženské účely. Bol to len taký výstrelok bohatých panovníkov.

 Empírový chrám Tri Grácie plus ja :-).

 Dianin chrám .

Kaplnka svätého Huberta.

Príjemná bola plavba na loďke po rieke Dyje, ktorá preteká krásnou prírodou lužných lesov. 

Všade nádherné parky, rybníky, vodné plochy.




A posledná zastávka našej dovolenky bolo rozprávkové mestečko Mikulov. 





 Nádherný kraj, skvelé víno, krásne pamiatky a výborné cyklotrasy, to je Južná Morava. Tak opäť niekedy dovidenia.



sobota 17. júna 2017

Jahodový džem s mätou


Určite všetci budete so mnou súhlasiť, že niet nad doma uvarený džem. Z  mojej  mini záhradky som  pozbierala celkom slušnú úrodu jahôd a niečo som dostala aj od dcéry zo samozberu. Okrem klasického jahodového džemu som tento rok vyskúšala aj džem s chuťou mäty a sušené jahodové chipsy.



Ak si chcete urobiť sušené jahodové chipsy , potrebujete asi 250 g jahôd, ktoré nakrájate na tenké plátky. Aby ste si urýchlili prácu, môžete  použiť krájač na vajíčka. Keďže nemám sušičku, jahody som sušila v teplovzdušnej rúre. Na plech som dala papier na pečenie, posypala tenkou vrstvou práškového cukru (aby sa jahody neprilepili na papier) , rúru nastavila na 50 stupňov. Dvierka som nechala pootvorené na malú medzeru aby mohla unikať vlhkosť. Jahody som sušila asi hodinu a pol, potom som ich opäť posypala tenkou vrstvou práškového cukru ,otočila a sušila ešte ďalšiu hodinu a pol. Po vychladnutí som ich  presypala do vzduchotesnej nádoby. Sú veľmi dobré do jogurtov, na zmrzlinové poháre alebo len tak na mlsanie :-). Je to fakt veľká dobrôtka.


Na jahodový džem má určite každá gazdinka svoj osvedčený recept.  Ja zvyknem  zavárať s prírodným citrusovým pektínom, ktorý kupujem alebo objednávam v predajniach so zdravou výživou. 
Jahody zasypem  2/3  cukru (z celkovej dávky)  a nechám postáť aspoň dve hodiny .  Tentokrát som pridala  aj pár vetvičiek mäty. Potom jahody mierne popučím,  tak aby niekoľko jahôd ostalo v celku. Pridám šťavu z 1/2 citróna a keď začne džem vrieť primiešam   pektín  rozmiešaný v 1/3 cukru.  Určite nikdy nepridávajte samotný pektín do horúceho ovocia, lebo sa vám urobia  chuchvalce, s ktorými si neporadí ani mixér. Mám s tým svoju nepríjemnú skúsenosť :-). Ovocie s pektínom  varím asi  10-15 minút. Mätu som  vybrala a džem  naplnila do pohárikov . Na pár minút otočím hore dnom. Nesterilizujem, len zabalím do deky a nechám tak do druhého dňa.


Džemík sme ochutnali na raňajky a musím povedať, že je veľmi dobrý. Jemná aróma mäty mu dodáva zaujímavú príchuť. 
Džemy s pridaním byliniek majú všeobecne kratšiu dobu trvanlivosti , takže by sa mali spotrebovať minimálne do deviatich mesiacov. Ale myslím, že tento džem určite nebude mať šancu sa pokaziť :-).

Máte aj vy nejaký zaujímavý recept na zaváranie?

Ďakujem za návštevu a prajem pekné dni


nedeľa 11. júna 2017

Nepečená jahodová torta a pokus o zrkadlovú polevu


Na Pintereste som už niekoľkokrát zahliadla túto  mirror glaze čiže zrkadlovú polevu .  Vyzerala naozaj lákavo, ba priam  neodolateľne. A keďže v zdobení torty   nie som žiaden preborník,  núkala sa  šanca vyrobiť, i napriek mojej "zdobiacej" nešikovnosti, vizuálne peknú a zaujímavú tortu. 


Korpus torty je z 230 g maslových sušienok a 100 g masla. Sušienky rozdrviť v kuchynskom robote  a spojiť s rozpusteným  maslom . Túto hmotu dobre natlačiť do tortového korpusu , ktorý je vyložený papierom na pečenie. Uložiť do chladničky. 
Na jahodový krém nakrájajte 400 g jahôd, nasypte do hrnca, zasypte 130 g kryštálovým cukrom a zahrievajte za občasného miešania, povarte asi tri minúty, aby pustili šťavu. Potom rozmixujte. V 100 ml vody nechajte napučať 1 sáčok práškovú želatinu , potom ju opatrne zahrejte, nevariť ! Pridajte k horúcemu  jahodovému pyré, dôkladne rozmiešajte. Vyšľahajte 1 kelímok  šľahačkovej smotany a primiešajte k jahodovej zmesi. Krém nalejte na sušienkový korpus a nechajte minimálne hodinu v chladničke. Ak sa rozhodnete pre zrkadlovú polevu musíte tortu   dať na noc do mrazničky. 

A teraz poďme konečne k zrkadlovej poleve. Robila som podľa tohto popisu, ktorý som našla na nete: 150 g kryštálového cukru, 100 g sladeného kondenzovaného mlieka a 100 ml vody zvaríme, aby sa rozpustil cukor a odstavíme. 
9 g želatíny dáme nabobnať do 60 ml vody , pridáme k horúcej zmesi a veľmi dôkladne metličkou rozmiešame do hladka. Už nevaríme. 175 g bielej čokolády rozlámte do misky a cez sitko pridajte horúcu zmes, necháme 1-2 minúty odpočívať a potom dobre rozmiešame. Polevu necháme vychladnúť asi na 30 stupňov, pridáme potravinovú gelovú farbu . Farbu premiešame len mierne aby nám vznikol mramorový efekt.  Opatrne nalejeme na zamrznutú tortu. Poleva by mala mierne stekať, takže je dobré dať tortu na nejakú mriežku a pod ňu dať napríklad plech na pečenie. Poliatu tortu necháme asi 30 minúť pri izbovej teplote , potom odrežeme prebytočnú stečenú polevu, umiestnime na podnos a necháme aspoň 3 hodiny stuhnúť v chladničke. Pred podávaním som tortu ozdobila ovocím a jedlými kvietkami.


Zrkadlová poleva sa leskla naozaj ako zrkadlo,  vyzeralo to efektne, ale... podľa môjho názoru chuť dosť  zaostáva za vizážou.  Jednak je dosť presladená a tiež má takú zvláštnu konzistenciu...niečo medzi želatinou a marcipánovou hmotou. Ak mám byť úprimná, mne veľmi táto poleva nechutila, aj keď torta sa zjedla do posledného kúska :-). Asi je to vec chute.  Skúste, možno vy budete mať iný názor.


Cez víkend sme trošku oslavovali, grilovali a varili slovenskú klasiku - guláš. Ten u nás varí výlučne manžel a vie ho pripraviť naozaj vynikajúco.



A tohto krásneho anjelika Mebachela som dostala od sestry, ktorá ho vlastnoručne ušila.
Ségra, ešte raz ďakujem.



Krásne dni želá


nedeľa 4. júna 2017

DIY Medový balzam na pery


Do mojej malej  kozmetickej manufaktúry pribudol ďalší vlastný produkt. Medový balzam na pery  pripravený z čisto prírodných  surovín, voňavý po mede a neskutočne jemný.  Poradí si aj s veľmi suchými a popraskanými perami. 
13 g kokosový olej, 13 g bambucké maslo, 6 g včelý vosk (pre vegánov náhrada kandelilský ), 1 lyžica mandľového oleja, kvapka medu, pár kvapiek prírodnej medovej vône a pár kvapiek vitamínu E, ktorý pôsobí ako konzervant. Ešte budete potrebovať vysúvacie tyčinky alebo malé dózičky. Všetko sa dá zohnať v špecializovaných internetových predajniach.

Vo vodnom kúpeli som rozpustila olej, maslo, med a vosk, priliala mandľový olej, medovú vôňu a nakoniec vitamín E. Všetko dobre spolu premiešať a naplniť do vhodných nádobiek. Necháme stuhnúť, Ešte vyrobiť peknú nálepku, prilepiť  a máme hotovo.


Moja voňavá záľuba vo výrobe  domácej kozmetiky naberá na obrátkach a čím viac ma to zaujíma a baví.  Na záhradke mám vysadené množstvo rôznych byliniek, pripravujem z nich  maceráty a tinktúry, ktoré poslúžia ako základy pre výrobu ďalších prírodných produktov.


A akú kozmetiku najradšej  používate vy?

Milý úsmev na pekných perách želá