sobota 15. júla 2017

Mätovo-levanduľový sirup


Sirup z levandule som robila prvýkrát  minulý rok. Aj keď mi celkom chutil, zdal sa mi akýsi horký. Niekde som sa dočítala, že horkosť spôsobuje levanduľová silica, keď je sirup príliš koncentrovaný.  Tento rok som ubrala z množstva levandule a pridala mätu. Výsledná chuť je veľmi príjemná. 

Recept na sirup:
2 litre voda, asi 60 lístkov mäty, 45 stoniek levandule, 2 ks citróny (bez chemického postreku), 1 ks limetka, 800 gramov cukor, 1 čl kyselina citrónová, asi za hrsť jahody
Vodu prevaríme, necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Do vychladnutej vody vložíme na kolieska pokrájaný jeden citrón a limetku. Z ďalšieho citróna vyžmýkame šťavu a tiež pridáme . Dobre premiešame a necháme lúhovať aspoň 24 hodín. Potom výluh precedíme cez plátienko , odoberieme asi deci tekutiny , v ktorej rozmixujeme jahody a precedíme naspäť do sirupu. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú . Necháme zovrieť a varíme  maximálne 2-3 minúty, určite nie viac,  aby sa zachovali vitamíny. Nalejeme do fliaš. Ja zvyknem ešte horúce fľaše zabaliť do deky a nechať tak do druhého dňa. Sirup uchovávajte na chladnom mieste.
Ak chcete mať farbu sirupu peknú ružovú, použite obyčajný biely cukor, trstinový dodá sirupu zlatistý nádych. Pokiaľ ide o kalórie, je to úplne jedno. Akurát možno trstinový je zdravší, aj keď podľa mňa zdravý cukor je ten, ktorého si doprajeme primerane. 


Sirup sa hodí do domácich limonád, ktoré dokonale zaženú smäd v horúcich letných dňoch.  


Aké sirupy alebo domáce limonády zvyknete robiť vy?

Pekné leto  praje 



16 komentárov:

  1. Milá Moniko, sirup vypadá luxusně. Zajímavá kombinace ingrediencí. Přestože jsem ještě nikdy domácí sirup nedělala, mám chuť ho zkusit.
    Děkuji za tip
    Míša

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Miška. Vyskúšaj, verím, že bude chutiť.

      Odstrániť
  2. Celkem mě to láká, mám jí na zahradě hodně. Jak dlouho vydrží v lednici, myslím trvanlivost ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za návštevu môjho blogu.Sirup je naozaj chutný. Otvorený vydrží 2-3 týždne.Neotvorená fľaša by mala vydržať asi rok. Ja robím len také množstvo, ktoré spotrebujeme do konca leta , keďže v chladnejších mesiacoch uprednostňujeme radšej čajíky.

      Odstrániť
  3. Neděkuj, máš tu moc příjemně a samé zajímavé věci !!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja zkousela vloni a pak mi zkysnul:-(, takze letos vynechavam, ale tento vypada bajecne, ta barva! M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marcelka, to sa stalo už aj mne. Ale pri inom recepte.

      Odstrániť
  5. Moniko, nádherná barva sirupu. Já mám při použití tmavého cukru všechny sirupy hnědé :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, väčšinou používam hnedý cukor, ale tu som urobila výnimku, práve kvôli tomu aby som docielila krásnu ružovú farbu.

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika