nedeľa 3. marca 2019

Pokusy o domácu zubnú pastu


K výrobe domácej zubnej pasty som bola dlho skeptická. Ale nakoniec som tomu dala predsa šancu.  Nevyskúšaš, nevieš...:-) - Skúmala som zloženie  zubných pást v obchode. Väčšinou obsahujú fluorid, parabény, laurylsulfát  sodný, triklosan a iné  chemické látky , ktoré som chcela vylúčiť. Niekoľko produktov prírodnej zubnej pasty som našla v DM či na internete,  cena dosť vysoká oproti bežným pastám.  Ale zloženie sa mi už celkom pozdávalo. Najviac ma zaujala zubná pasta s aktívnym uhlím, ktorú som objavila v DM. Tak som skúšala a experimentovala a tu je výsledok. 


Vyskúšala som dva rôzne recepty. Základom pre obidva je macerát klinčekov a šalvie. Klinčeky sa v ľudovom liečiteľstve často používali na potlačenie bolesti zubov, šalvia je prospešná proti zápale. 
Recept 1: kaolín, destilovaná voda, štipka jemnej morskej soli,  na ochutenie trošku mletej škorice. V destilovanej vode povarte klinčeky , šalviu, pridajte soľ.  Do nádobky nasypte íl  (obsahuje veľké množstvo minerálov a má jemné abrazívne vlastnosti), ktorý musí byť skutočne veľmi jemný bez akýchkoľvek nečistôt. Po kvapkách pridávajte vodu a miešajte, kým vám nevznikne hladká hmota požadovanej konzistencie. Nakoniec primiešajte štipku škorice.
Recept 2: 50 ml kokosový olej, 10 g biely íl, 1 g aktívne uhlie, klinček, šalvia, sladké drievko (lekorica) ,brezový cukor rozomletý na jemný prášok(nemusí byť). Kokosový olej rozpusťte a pridajte  klinčeky, šalviu a sladké drievko. Zahrievajte na miernej teplote asi 4 hodiny. Olej prelejte cez jemné sitko, pridajte biely íl a brezový cukor. Premiešajte.Nakoniec pridajte aktívne uhlie a dokonale premiešajte. Nalejte do nádobky a nechajte stuhnúť v chladničke.  Po stuhnutí  môžete skladovať pri izbovej teplote. 


Zhrnutie: ani jedna pasta nepení, preto sa mi zdalo, že čistia slabšie, ale opak je pravdou, aktívne uhlie má vynikajúce čistiace schopnosti. Chutia úplne ináč, ako sme zvyknutí u komerčných výrobkov, to môže niekomu dosť vadiť, hlavne v začiatkoch používania. Mne trošku prekážalo aj to, že pasta nie je biela, hlavne tá s aktívnym uhlím vyzerala pomerne desivo :-) , dosť som bola od nej "zapatlaná" a tiež umývadlo, aj keď vodou to išlo v pohode zmyť.  Výhody sú však nesporné - ekologická, neobsahuje nič škodlivé, cenovo výhodná.
Záver: Pri každodennom používaní asi zatiaľ ostanem pri komerčných produktoch, ale aspoň občas ich prestriedam s týmito "domácimi" a  určite budem skúšať  ešte ďalšie možnosti. 


A ak by ste chceli urobiť niečo  pre životné prostredie, skúste vymeniť plastové zubné kefky za tieto bambusové. 
Prajem Vám krásny žiarivý úsmev počas celého týždňa  :-).



12 komentárov:

  1. Wow !!!Zubní pasta opravdu? Tak to je skvělé :-)
    Zase velký obdiv, já bych to nedokázala ani podle receptu.
    Přeji hezké dny. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pasty vyzerajú perfektne, my už nejakú dobu používame práve tie čierne, ale v tej vyššej cenovej kategórii...
    Páčia sa mi Tvoje pasty a hlavne zloženie a samozrejme dokonalé fotky.
    Pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moni, tak to už je vyšší dívčí..., do toho já bych se nepustila. Obdivuji Tvoje nadšení a tvoření. Ale slyšela jsem, jak jsou námi používané pasty škodlivé, takže tato Tvoje bude určitě zdravější. Jsi šikula.
    Měj krásné dny. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moni, tebe nic nezastaví! Jsi skvělá! Občas kupuji "černou" pastu, musím se smát, to použití napoprvé opravdu působí děsivě :o)
    Děkuji za všechny zkušenosti a přeji hezký večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moni, tak to je úžasné. To už je vyšší level..... Domácí pastu jsem nikdy nezkoušela, vlastně ani jinou než ty běžné komerční z drogerie. Mrknu někdy v nějakém "zdravém" obchodě a zkusím :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Teda Monika ... žasnem nad tvojim zanietením ... šikulka si ... pozdravujem ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Krásne fotky! Obdivujem Tvoje nadšenie ohľadom kozmetiky. Ja na to nemám odvahu. Krásne dni

    OdpovedaťOdstrániť
  8. O domácích zubních pastách jsem již několikrát četla, ale přiznám se, že jsem odvahu do vyzkoušení zatím nenašla, takže tě Moni obdivuji. Zrovna se chystám nakoupit bambusové kartáčky, tak alespoň první krok :o).
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Obdivuji do čeho všeho se Ty pustíš. A je to vždycky zdařilé. Do tohoto bych se asi nepustila :-). Na to prostě nemám.
    Hezký den, Moniko!
    Hanka (bavi-mne-to.blog.cz)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja sa tiež pridávam, že som zatiaľ odvahu nenašla a asi by som si aj dlho zvykala (resp. odvykala :) )... Je to však fantastický nápad a držím ti palce ♥ Alexandra

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ocenuji odvahu jit do vyroby pasty. Tu kupuji prirodni a myslim, ze u toho zustanu:-). Ikdyz aktivni uhli na zuby jako prasek doma mam, pouzivam zridka, zapominam. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. wow, tak toto je paráda! My kupujeme soľnú pastu od Weledy, ktorá je síce drahá ale do výroby vlastnej som sa zatiaľ neodhodlala... Super tip, díky :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika