pondelok 28. januára 2019

Bylinkový olej v kuchyni


Hoci je leto ešte poriadne ďaleko, možno už pomaly premýšľate čo všetko si počas záhradníckej sezóny na hriadky zasadíte. Bylinky sa postupne stávajú neodmysliteľnou súčasťou našich záhradiek. Ak zatiaľ ešte nemáte hriadku s bylinkami, možno vás  inšpirujem práve týmto receptom na ochutený  bylinkový olej. Pozerala som v obchode so zdravými potravinami koľko stojí takýto  olej a poriadne som sa prekvapila. Cena je aspoň raz taká ako cena obyčajného  oleja.  A pritom jeho výroba nie je vôbec zložitá.


Bylinkový olej sa dá vyrobiť  zahrievaním a lúhovaním.  Ako základ je najlepšie použiť chuťovo neutrálny olej napríklad slnečnicový, ktorý lepšie naviaže arómu byliniek. Ale skvelý je aj výraznejší olivový olej,  má však kratšiu trvanlivosť.  Bylinky umyte a dôkladne osušte, nasekajte na väčšie kúsky, vložte  do nejakej uzatvárateľnej nádoby a zalejte olejom ohriatym na 60 stupňov. Tým sa do oleja lepšie uvoľnia chute a vône byliniek , ale zároveň sa zachová ich liečivá sila. Bylinky musia byť úplne zaliate olejom, nesmú prečnievať nad hladinou, lebo by sa pokazili.  Nádobu uzavrite a nechajte macerovať  24 hodín až týždeň na tmavom mieste. Občas skontrolujte a  premiešajte.
A ktoré bylinky sú do olejov vhodné? Bazalka, rozmarín, tymian, saturejka, šalvia, bobkový list, kôpor...Kľudne môžete pomiešať aj viac druhov. 


Potom olej sceďte a prelejte do fľašky. Skutočne chuťovo originálny olej dosiahnete, ak do takéhoto bylinkového základu pridáte ešte strúčik cesnaku, pár zrniek farebného  korenia alebo čili papričku. 


Môžete pridať aj nejakú bylinku na ozdobu, tá by však mala byť vysušená, ktorá nezhnedne ako čerstvá.  Ja som použila vetvičku rozmarínu. Dôležité je aby všetko bolo úplne ponorené v oleji. Veľmi sa mi na toto osvedčila nádoba na olej od Tescomy, ktorej súčasťou je lúhovacie sitko, do ktorého som  povkladala všetky ingrediencie a vložila do oleja. Je to veľmi praktické, pretože ich kedykoľvek môžem  z oleja pohodlne vybrať. Fľašu mám po ruke  na kuchynskej linke, vyzerá to dobre a je to aj celkom pekná dekorácia.


A ako využiť bylinkový olej v kuchyni? Predovšetkým na šaláty. Pri tepelnej úprave je ideálne ho  použiť až na konci , napríklad ak robíte špagety , pokvapkajte si ich hotové na tanieri. Ochutený olej je perfektný aj na grilovanie. Stačí ho len votrieť do mäsa a nechať odležať cez noc v chladničke.  Tiež grilovaný hermelín s  bylinkovým olejom nemá chybu. 
Je to  jednoduchý a chutný spôsob ako uchovať bylinky a užiť si ich chuť aj v zime. Ak si ho urobíte sami , bude vás to stáť len zlomok ceny, ako keby ste si ho kúpili  v obchode.



nedeľa 20. januára 2019

Hrnčeky s tetovačkou


Priznám sa , že tento nápad ako skrášliť obyčajné plechové hrnčeky nie je môj, zazrela som to niekde na  nete už dávnejšie. Postup dlho ležal v priečinku " To do" a konečne došlo na jeho realizáciu. Plecháčiky s rôznymi kresbičkami sa mi vždy veľmi páčili, ale keďže v maľovaní sa necítim až taká zdatná, nápad s tetovačkou mi prišiel náramne vhod. Ak by ste si chceli "okerkovať" hrnčeky aj vy, tu je postup. Nie je to nič zložité.

Potrebujete:
-  plechový hrnček, ktorý možno máte aj doma
- dočasné tetovačky, môžete objednať tu, v ponuke sú aj  iné motívy, mne sa však veľmi zapáčil tento krížikový motív
- dekupáž lak a lepidlo na keramiku, kúpite v kreatívnych potrebách 
- štetec


V prvom rade je dôležité hrnček dobre odmastiť, najlepšie handričkou s octom. Potom vystrihnite motív z hárku a odstráňte priesvitnú fóliu. Tetovačku priložte na hrnček a jemne navlhčite vlažnou vodou až kým  nezačne sama schádzať.  


Po zaschnutí naneste štetcom v tenkej vrstve dekupáž lak a lepidlo na motív, ktorý sa  otlačil na hrnček. Lepidla naozaj netreba veľa. Ak vám lepidlo pretečie mimo motív, servítkou opatrne očistite okraje.


Lepidlo nechajte dôkladne zaschnúť. Nakoniec hrnček zapečte v rúre na 140°C maximálne 5 min. Čas si ustriehnite, lebo ak necháte hrnček v rúre dlhšie, tetovačka  zhnedne. 


Hrnček umývajte len ručne, v umývačke by sa mohla tetovačka poškodiť.


Hrnčeky sú hotové, už len naliať do nich niečo dobré... pre tých, čo nemusia rátať kalórie  možno horúcu čokoládu  a pre nás ostatných fajnový voňavý čajík :-). 



Cez víkend som počula v rádiu, že vraj tretí januárový pondelok je najdepresívnejším dňom v roku. Dovolím si s týmto tvrdením nesúhlasiť,pretože si  myslím, že každý deň je taký dobrý ako si ho sami urobíme. A keď nás aj prepadne splín zo šedivých januárových dní, najlepším liekom na to  je tvorenie, zamestnať  si hlavu aj ruky niečim kreatívnym, čo nám robí radosť. Aspoň u mňa to platí na 100 %. 
Máte aj vy svoj  recept na to, ako prežiť šedivé januárové dni?

pondelok 14. januára 2019

Výhercom sa stáva...


V dnešnom losovaní sa šťastie usmialo na Zuzku Šimkovú, ktorá pridala komentár na FB.

Milí priatelia, zo srdca vám ďakujem za vaše krásne komentáre, ktoré ma nielenže pohladili po duši, ale niektoré priam dojali k slzám. Je to naozaj úžasné mať takých prajných a milých čitateľov. 
Verím, že mi aj naďalej zachováte priazeň a občas ku mne nakuknete. Budem sa veľmi tešiť.

Všetkým posielam objatie .



streda 9. januára 2019

Druhý rok na blogu a darček pre vás


Dva roky v živote človeka môžu znamenať veľa, aj málo.  Záleží od toho čím ich človek naplní alebo premrhá. Dva roky blogovania asi nie je veľmi dlhé obdobie, ale pre mňa to našťastie   nebol premrhaný čas. Blogovanie mi prináša radosť,  je to pre mňa relax , oddych a   miesto kde  môžem občas "uniknúť" od každodenných povinností. Prostredníctvom blogovania som spoznala  mnoho skvelých ľudí a  zaujímavých blogov. Blogerská komunita je  skutočne veľmi priateľská a  inšpiratívna. A viete čo je ešte úžasné? Vaše komentáre... tie pochvalné ma pohladia po duši  a konštruktívna kritika mi zase ukáže priestor na zlepšenie. 

Tu je malá mozaika z toho, čo som počas posledného roka uverejnila na blogu. Sú to príspevky  hlavne o mojich záľubách, o  tom, čo rada robím a čo ma napĺňa a teší.

Mydlá, prírodná kozmetika, liečivé mastičky
Eco domácnosť bez chémie a plastov

Tvorenie  a dekorácie vlastnej výroby:
Recepty na zdravé dobroty

A keďže prírodná kozmetika je činnosť, ktorú zo všetkých záľub mám najradšej, pripravila som pre jedného z vás malý darček -   jojobový krém s rakytníkom. Tento krémik patrí medzi moje TOP, receptúru  som vylaďovala takmer rok.  Obsahuje čisto prírodné suroviny v bio kvalite,  je miešaný  ručne pri peknej hudbe a v úplnej pohode, tak aby som do neho preniesla čo najviac dobrej nálady a pozitívnej energie. To je pridaná hodnota mojej kozmetiky, že ju nerobím vo veľkých množstvách , ale len  pre seba, najbližších alebo pre tých, ktorým chcem urobiť radosť .  
Ak mi zanecháte krátky odkaz pod príspevkom na blogu alebo FB do nedele večera , jedného z vás vylosujem a krémik mu venujem.  


Milí priatelia, čitatelia,  pravidelní aj náhodní, ďakujem vám za priazeň a budem veľmi rada, keď ku mne zavítate opäť. 


streda 2. januára 2019

PF 2019


Milí priatelia,
želám Vám šťastný a úspešný  rok. Snáď už nebude taký spletitý, ako ten minulý, ktorý mal v dátume osmičku. Také roky sú vraj najdramatickejšie, ale deviatka je naopak šťastné číslo a preto by mal byť rok 2019 plný lásky, vnútorného pokoja a priateľstva. Či už veríte na horoskopy alebo nie, toto všetko Vám zo srdca želám