pondelok 28. januára 2019

Bylinkový olej v kuchyni


Hoci je leto ešte poriadne ďaleko, možno už pomaly premýšľate čo všetko si počas záhradníckej sezóny na hriadky zasadíte. Bylinky sa postupne stávajú neodmysliteľnou súčasťou našich záhradiek. Ak zatiaľ ešte nemáte hriadku s bylinkami, možno vás  inšpirujem práve týmto receptom na ochutený  bylinkový olej. Pozerala som v obchode so zdravými potravinami koľko stojí takýto  olej a poriadne som sa prekvapila. Cena je aspoň raz taká ako cena obyčajného  oleja.  A pritom jeho výroba nie je vôbec zložitá.


Bylinkový olej sa dá vyrobiť  zahrievaním a lúhovaním.  Ako základ je najlepšie použiť chuťovo neutrálny olej napríklad slnečnicový, ktorý lepšie naviaže arómu byliniek. Ale skvelý je aj výraznejší olivový olej,  má však kratšiu trvanlivosť.  Bylinky umyte a dôkladne osušte, nasekajte na väčšie kúsky, vložte  do nejakej uzatvárateľnej nádoby a zalejte olejom ohriatym na 60 stupňov. Tým sa do oleja lepšie uvoľnia chute a vône byliniek , ale zároveň sa zachová ich liečivá sila. Bylinky musia byť úplne zaliate olejom, nesmú prečnievať nad hladinou, lebo by sa pokazili.  Nádobu uzavrite a nechajte macerovať  24 hodín až týždeň na tmavom mieste. Občas skontrolujte a  premiešajte.
A ktoré bylinky sú do olejov vhodné? Bazalka, rozmarín, tymian, saturejka, šalvia, bobkový list, kôpor...Kľudne môžete pomiešať aj viac druhov. 


Potom olej sceďte a prelejte do fľašky. Skutočne chuťovo originálny olej dosiahnete, ak do takéhoto bylinkového základu pridáte ešte strúčik cesnaku, pár zrniek farebného  korenia alebo čili papričku. 


Môžete pridať aj nejakú bylinku na ozdobu, tá by však mala byť vysušená, ktorá nezhnedne ako čerstvá.  Ja som použila vetvičku rozmarínu. Dôležité je aby všetko bolo úplne ponorené v oleji. Veľmi sa mi na toto osvedčila nádoba na olej od Tescomy, ktorej súčasťou je lúhovacie sitko, do ktorého som  povkladala všetky ingrediencie a vložila do oleja. Je to veľmi praktické, pretože ich kedykoľvek môžem  z oleja pohodlne vybrať. Fľašu mám po ruke  na kuchynskej linke, vyzerá to dobre a je to aj celkom pekná dekorácia.


A ako využiť bylinkový olej v kuchyni? Predovšetkým na šaláty. Pri tepelnej úprave je ideálne ho  použiť až na konci , napríklad ak robíte špagety , pokvapkajte si ich hotové na tanieri. Ochutený olej je perfektný aj na grilovanie. Stačí ho len votrieť do mäsa a nechať odležať cez noc v chladničke.  Tiež grilovaný hermelín s  bylinkovým olejom nemá chybu. 
Je to  jednoduchý a chutný spôsob ako uchovať bylinky a užiť si ich chuť aj v zime. Ak si ho urobíte sami , bude vás to stáť len zlomok ceny, ako keby ste si ho kúpili  v obchode.



11 komentárov:

  1. Moni, bylinkami se v kuchyni nikdy nic nezkazí, viď? Máš to krásně nafocené! Copak je to ta zajímavá nádoba? Má uvnitř ještě jednu?
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, Peťka, bylinky v kuchyni nie sú nikdy na škodu. Tá nádoba má v sebe ešte také ako keby sitko, do ktorého sa dajú vložiť bylinky alebo aj niečo iné. Toto sitko je uzátvarateľné a dá sa v pohode vybrať, ak chcem vymeniť obsah.Je to naozaj praktická vec. Maj sa pekne.

      Odstrániť
    2. Moc díky za vysvětlení. Koukla jsem na net a našla. Je to super vychytávka....
      U tebe se vždy dozvím něco nového :)
      Moni, pěkný večer.

      Odstrániť
  2. Máš to krásne nafotené, ako vždy♥ Tá fľaša od Tescomy je fantastická vecička, to si kúpim. Dala si dobrý tip ♥ Takéto oleje mám rada a bylinky tiež, pre ich fantastickú arómu a chuť. Maj krásny týždeň

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Anka. Fľaška je naozaj praktická, verím, že budeš spokojná.

      Odstrániť
  3. Tak konečně mohu říct, že tohle znám a dělám :o)
    V kuchyni si to bez bylinek neumím přestavit, a tak suším, mrazím, míchám směsi a oleje.
    Moc krásné fotky, Moni, dýchlo na mě léto!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, si ma rozosmiala Tvojou úvodnou vetou. Určite je toho oveľa viac...Myslím, že v súčasnosti bylinky slávia svoj veľký návrat nielen do kuchyne. Maj sa pekne.

      Odstrániť
  4. Moni, moc se mi líbí lahvička na louhování bylinek v oleji, kouknu na stránky Tescoma. Jinak vše skvěle nafocené. Louhování bylinek jsem nezkoušela, ale nevypadá to složitě, tak bych to mohla zvládnout. Nalákal mne ten Hermelín. :o)
    Přeji krásný večer. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moniko, teď si mi připomněla, že jsem manželovi naložila chilli papričky, uvidím zda se povedlo a jaká síla pálivosti bude.
    Měj se hezky. J.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Monika, čo jeden obrázok, to krajší! Idem oči nechať na tvojich fotkách :-)
    A určite ide z olejčekov krásna vôňa a o chuti ani nehovorím!
    Ja mám síce kúpený, od syna, cesnakový a veru je dobrý aj ten.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Moni, krásne nafotené, ako vždy. Olejčeky robievam, hlavne v lete. Dík za pripomenutie. :)
    Pozerám že si mala výročie. Monika, rada sa nechávam Tebou inšpirovať a som rada, že Tvoj blog existuje. Ďakujem. :)
    Zdravím D. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika