štvrtok 9. marca 2017

Keď príde návšteva



 Cez víkend k nám zavítala milá rodinná návšteva. Premýšľala som, čo pripraviť na pohostenie. Aby to bolo chutné,  aby to bolo  rýchle, aby som nemusela panikáriť dva dni pred tým , ale aj aby to bolo zaujímavé pre oko. Kanapky a jednohubky to je klasika a k tomu parmezánové tyčinky a sladký závin s mascarpone a nutelou. Snáď chutilo :-).

Možno to bude aj pre vás malá inšpirácia  na blížiace sa Veľkonočné sviatky  .



PARMEZÁNOVÉ TYČINKY: 150 g  nastrúhaný syr Grana Padano, 125 g hladká múka, 80 g mäkkého masla, 2 lyžice olivový olej, soľ,  voda podľa ptreby.  Všetko spolu zmiesiť na cesto, vyvaľkať asi na 3 mm a rádielkom nakrájať na tyčinky. Poukladať na plech vyložený papierom na pečenie,  posypať  soľou s čili alebo mletým čiernym korením. Piekla som asi 13 minút na 150 stupňoch . Tyčinky sú nádherne krehké hlavne na druhý deň, majú výraznú chuť po syre a priam sa rozplývajú na jazyku.  Najlepším dôkazom toho , že je niečo naozaj dobré, je asi to, keď si niekto po ochutnaní vypýta recept. 
Takže, ségra, tu je , môžeš piecť :-).

KANAPKY s avokádom a údeným lososom. Čierne avokádo rozkrojte na polovicu, vyberte kôstku a opatrne vydlabajte dužinu. Roztlačte ju vidličkou, pokvapkajte citrónovou šťavou, zmiešajte s lučinou (recept na domácu tu), pridajte podľa chuti soľ a čierne korenie. Natrite na bagetu, položte plátok údeného lososa a ozdobte pažítkou. 
KANAPKY  s "paradajkovou lienkou". Bagetu natrite lučinou (recept na domácu tu)  ozdobte v tvare lienky  paradajkou, olivou a pažítkou. Chutné , zdravé a na miske to vyzerá úžasne.

 A ešte niečo sladké . ZÁVIN s mascarpone a nutelou. Lístkové cesto rozvaľkajte na placku a z každej strany asi do jednej tretiny nakrojte rádielkom pásiky. Mascarpone rozmiešajte s 1 lyžicou  práškového cukru a vanilkovým cukrom (najlepšie domácim) a naneste na strednú časť, na to natrite nutelu v množstve podľa vlastnej chuti. Nakrojenými pásikmi cesta striedavo poprekývajte plnku. Cesto dobre uzavrite,  aby plnka pri pečení nevytiekla. Po upečení a vychladnutí polejeme polevou: 1 lyžicu mlieka, 3 lyžice práškový cukor a pár kvapiek vanilkovej esencie vymiešame dohladka. Povrch ešte môžte posypať mandľovými lupienkami. 
Rýchle, ľahké a hlavne dobré.



Posedieť v príjemnej spoločnosti , niečo dobré zahryznúť, zapiť , porozprávať sa ...krásne a milé okamihy života.



6 komentárov:

  1. No, Monika, tak ti poviem, do tohto je škoda zahryznúť! Je to také krásne pre oči, že môj žalúdok by im závidel, lebo by musel dlho čakať na mňamku! Fantázia!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka,nie je to o nič krajšie ako tvoje nádherné výšivky.

      Odstrániť
  2. Velká inspirace a krásný příspěvek, na který jsem se neměla dívat. Mám chuť na všechno :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No konečne, už som myslela, že receptu sa nedočkám😊👍

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jů, to je naprosto luxusní pohoštění, krásné a určitě i chutné! :) Pěkný den, M.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika