sobota 8. apríla 2017

Jahodová roláda


Aj keď počasie je typické aprílové, dá sa už na chvíľku posedieť na terase. A k takémuto posedeniu samozrejme patrí aj dačo sladké. Dneska teda roláda s jahodovým krémom.

Na cesto potrebujeme: 5 vajec, 5 lyžíc polohrubú múka, 5 lyžíc práškový cukor, štipku soli
Na kvietky: 1 ks vaječný bielok, 30 g masla, 30 g práškový cukor, 35 g polohrubej múky, ružovú a žltú potravinársku farbu
Na plnku potrebujeme: Jahodový kompót, 1 lyžicu vanilkový cukor (tu je recept na domáci) , 2 balíčky Créme Olé,  1 balíček smetafix, 1 smotana na šľahanie, 1 jahodový jogurt 


A takýto je postup:
Kvietky: Zmiešame rozpustené maslo s práškovým cukrom, pridáme vaječný bielok a múku. Dobre všetko prešľaháme.  Asi do  1/3  pridáme žlté farbivo a do 2/3 červené. Plech na pečenie potrite jemne maslom alebo olejom, aby sa vám papier na pečenie neposúval. Na papier nastriekame kvietky a dáme  do mraziaka asi na hodinu. Keďže som sa trošku ponáhľala , ten čas som dosť skrátila, čo sa ukázalo ako nie najlepšie riešenie, pretože nedostatočne stuhnuté  cesto zapríčinilo, že sa mi kvietky pri pečení roztiekli. Takže určite odporúčam tú hodinu dodržať. Medzitým si pripravíme cesto na roládu. Bielky vyšľaháme so štipkou soli ,  žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme múku a nakoniec opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na  kvietky a dáme piecť. Po upečení preklopíme na vlhkú utierku, stočíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí opatrne stiahneme papier na pečenie a naplníme plnkou.
Plnka je veľmi jednoduchá a rýchla. Jahodový kompót scedíme , šťavu spolu s ostatnými surovinami  dáme do misky a šľahačom vyšľaháme na tuhý krém. Jahody nakrájame na malé kúsky a primiešame ku krému. Natrieme na vychladnuté cesto a zrolujeme.

Verím, že vám sa tie  kvietky podaria oveľa krajšie ako mne :-). Našťastie tento  estetický nedostatok nemal žiadny negatívny vplyv na úžasnú chuť rolády.


Prajem vám krásny a sladký víkend.



2 komentáre:

  1. Ciasto wygląda bardzo interesująco i z pewnością było smaczne! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dorotka, bardzo dziękuję za wizyta mojego bloga, a także za miły komentarz. Monika

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika