nedeľa 21. mája 2017

Moje prvé mydlo


Môj prvý pokus s vlastnoručne vyrobeným mydlom vyšiel celkom zdarne a ja mám z toho obrovskú radosť. Prv než som sa do tohto pokusu pustila,  poriadne som sa  podkula teóriou  a rady som  hľadala aj na rôznych blogoch, slovenských aj zahraničných. Nakoniec prišiel ten veľký deň D a ja som si mohla naštudované znalosti vyskúšať naživo. Využila som deň, keď rodinní príslušníci boli mimo domova a ja som sa tak mohla nerušene sústrediť na alchymistické čarovanie. 

Môj prvý mydlový originál som robila podľa tohto receptu:
0,5 litra olivový olej
283 g kokosový olej
170 g palmový olej
0,5 g extrakt z grepových jadierok - prírodný konzervant
 341 g destilovaná voda
117 g hydroxid sodný
10 ml citrónový esenciálny olej
1 lyžica kukuričný škrob - fixátor vône
všetky suroviny som kúpila v internetovom obchode Ekokoza
pomôcky a pracovné nástroje sú na fotke. 

Postup nie je až taký zložitý, dôležité je dodržať presne rozpis surovín  a samozrejme bezpečnosť, keďže hydroxid sodný je dosť nebezpečná žieravina. Po dodržaní všetkých odporúčaných  bezpečnostných opatrení som vyzerala mierne komicky: veľké ochranné okuliare, respirátor na pol tváre, rukavice , hrubé tričko s dlhým rukávom . Ešte, že som bola sama doma .  

A takto som to robila: Do skleneného pohára s destilovanou vodu som opatrne za stáleho miešania  vysypala hydroxid sodný. Najlepšie je to robiť pri otvorenom okne, pretože vzniká chemická reakcia, pri ktorej sa uvoľňujú štipľavé výpary. Nádobu som postavila na bezpečné miesto a nechala vychladnúť na 27 - 30 stupňov.
Medzitým som si rozpustila oleje . V jednej lyžici teplého oleja som rozpustila grepový extrakt, ktorý som následne pridala k ostatným olejom. Keď  oleje aj hydroxid  majú rovnakú teplotu 27 - 30 stupňov, môžme pristúpiť k spojeniu. Pomaly, po troškách  prilievame hydroxid do olejovej hmoty a ponorným mixérom neustále mixujeme až do riedkej stopy. Pridáme esenciálny olej rozmiešaný v jednej lyžici škrobu a mixujeme až do hustej stopy, čiže kým hmota nemá konzistenciu asi ako hustejší puding. Hmotu som naliala do silikónových foriem (mala som len dve malé) a zbytok do papierovej škatule vystlanej papierom na pečenie. Postup som tentokrát nefotila, pretože som sa plne sústredila na výrobný proces :-).  Všetko som zabalila do deky a nechala do druhého dňa odpočívať. Na druhý deň som mydlo vyklopila, nakrájala, opečiatkovala a nechala zrieť asi štyri týždne. 


Mydielko som už vyskúšala , na pokožke je príjemné, tvorí jemnú penu a má nevtieravú citrusovú  vôňu. A hlavne, je skutočne čisto prírodné, bez umelých konzervantov a syntetických vôní. 
Svoju prvú várku mydla som už takmer celú porozdávala rodine a známym a tak sa môžem opäť pustiť do ďalšieho pokusu :-). Teraz mám v pláne levanduľové. Už sa neviem dočkať...je to síce trošku adrenalín, ale veľmi príjemný. 


   Prajem vám pokojnú nedeľu



14 komentárov:

  1. Monika, máš ho krááááásne! Ja som párkrát robila mydlo so žiakmi v škole, ale to len také z bravčovej masti, aby videli zmydeľňovanie a použiteľné nebolo, smrdelo :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Danka. Ja si pamätám z detstva , že naša susedka varila mydlo na pranie z kostí! Tá "vôňa" bola fakt strašná.

      Odstrániť
  2. Monika,
    mydielka sú nádherné, škoda aj používať. A verím, že stokrát účinnejšie a voňavejšie a krajšie...
    Držím palce pri levanduľovom mydielkovaní :-)
    Pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Aďka. Mydielka sú 100 % prírodné a o to cennejšie. Nie sú ešte celkom dokonalé, čo sa týka tvaru, ale verím, že pri ďalšom pokuse to vylepším aj v tomto smere.

      Odstrániť
  3. Jé super, krásně se ti povedlo. Na mýdla se už také dlouho chystám, ale ještě jsem nesebrala odvahu.
    Krásný den.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Betka, mne tiež trvalo nejakú dobu, kým som sa odhodlala. Asi na niektoré veci musí prísť ten správny čas :-).

      Odstrániť
  4. Mýdélka vypadají nádherně! Máš je krásně nazdobená - zabalená a určitě i krásně voňavá :)
    Pěkné májové dny, M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka, ďakujem za pochvalu. Naozaj voňajú skvele. Maj sa pekne.

      Odstrániť
  5. Krásná mýdla, je to potěšení mít doma ty vlastnoruční nebo jako dárek pro příchozí. Dělám je jednou za rok a vydrží voňavá celý rok.
    Ať se daří :-) Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, ďakujem za návštevu môjho blogu. Mydielko je zaručene darček, ktorý vždy poteší. Z celej várky mi ostali už asi len štyri kúsky. Tak už len sa pustiť do ďalšej.

      Odstrániť
  6. Moniko, nadherne kousky, take jsem uz nekolikrat zkusila mydla i ja, stale hledam ten nej recept, dnes mi dorazily suroviny na dalsi a chci se pokusit o dalsi variantu:-). At se dari i levandulove. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marcelka, ďakujem za návštevu môjho blogu, aj za pochvalu. Ja som úplná mydlová začiatočníčka, toto bol môj prvý pokus...ale aj tá najdlhšia cesta sa začína prvým krokom.

      Odstrániť
  7. Ahojky,
    jsem na tvém blogu poprvé, a máš to tu moc krásné. Plno nádherných fotek, nápadů a receptů :o)
    Mýdla jsou dokonalá, moc se ti povedly. Také se ně chystám, ale zatím jsem se neodhodlala.
    Přeji krásný den, K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, ďakujem za návštevu môjho blogu a budem rada, keď tu opäť nakukneš.Ja som sa na mydlá tiež chystala poriadne dlhú dobu a mala som veru aj obavy ako to dopadne. Ďakujem za pochvalu.

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika