sobota 13. mája 2017

Púpavové želé



Púpavová sezóna je v plnom prúde a ja som si tiež  nazbierala tieto zlaté slniečka, aby som si  navarila  chutné a zdravé želé. Určite recept na púpavový med pozná mnoho z vás. Ja som si ho trošku upravila a robím ho na spôsob želé. 

220 hlavičiek púpav (bez zelených častí ) 
dôležité je, aby ste púpavy zbierali na miestach, ktoré sú čo najďalej od cesty a kde sa pohybuje čo najmenej ľudí či psíkov :-). Najvhodnejší čas na zber je jeden ,dva dni po daždi (keď je čistá), v čase medzi 12tou  a 14tou hodinou
1 liter vody
1 pomaranč
šťava z 1/2 citróna
prírodný pektín
800 g cukor (dala som trstinový)
Očistené hlavičky púpav  zaliať 1 litrom vody, pridať ošúpaný a pokrájaný pomaranč, minútku všetko spolu povariť. Nechať 24 hodín lúhovať. Na druhý deň precediť cez plátienko,  pridať pektín rozmiešaný s 3-4 lyžicami cukru, šťavu z citróna , povariť 5 minút, pridať cukor a variť asi jednu hodinu. Naliať do čistých pohárikov, asi na 10 minút otočiť , prikryť dekou a nechať takto do druhého dňa vychladnúť.

Želé má príjemnú chuť a je vhodné ako nátierka na chlebík.

 Zopár hlavičiek púpav som  zaliala olejom, aby som si pripravila macerát , ktorý chcem využiť pri príprave prírodnej kozmetiky. 


Prajem Vám krásny víkend.

10 komentárov:

  1. V roku 1981 som bola na materskej s druhým synom a narobila som púpavového medu tak veľa, že predavačka, kde som si kupovala cukor doň, mi povedala, že budem mať medu viac ako jej muž včelár. O rok na to sa na včelárstvo dal aj môj muž :-)))
    Monika a odkiaľ máš ten prírodný pektín? Ja som vtedy nič také nemala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, pektín som kupovala tu: http://www.votabo.sk/Pektin-d54.htm. Medík od včielok je určite bezkonkurenčný. Prajem veľa zdaru pri včelárení. M.

      Odstrániť
  2. Zaujímavý recept, asi sa inšpirujem... Pektín ste kúpili v potravinách?
    Púpavový medík ľúbime, tiež doňho dávam pomaranč aj citrón.
    Prajem pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, pektín som objednala tu: http://www.votabo.sk/Pektin-d54.htm. Je to čisto prírodný produkt. M.

      Odstrániť
  3. Moni, med jsem také dělala, ale nepřidávám pektin. Letos je teda řidší než jindy, ale do čaje bude dobrý. Ten tvůj vypadá pěkně hustý.
    Přeji krásné dny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dáška, ten pektín to pekne zahustil. Ale aj redšia koonzistencia sa dá využiť, napríklad ako poleva na lievance namiesto javorového sirupu, alebo do mafinov nahradiť časť cukru.

      Odstrániť
  4. Pred rokmi som pozerala video návod v angličtine a oni dávali iba okvetné lístky z púpavy. Potočili hlavičku a vytiahli tie žlté lístky. Tak robia aj víno. Takýto sa robí aj s agátu. Ešte som to neskúšala. Prajem nech chutí a nech sa darí ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anka, ďakujem za návštevu môjho blogu. Asi najlepšie je, keď sa odstráni čo najviac zelených častí. Z agátu som tiež ešte neskúšala, ale určite to môže byť výborné.

      Odstrániť
  5. Uf, aká chba sa mi tam podarila :-)))))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika