nedeľa 30. júla 2017

Donovaly a splav Hrona


Náš trojdňový výlet sme začali v malebnej dedinke ukrytej v Starohorských vrchoch  v Španej Doline. V súčasnosti tu žije len asi 180 stálych obyvateľov, no v minulosti bola dedinka známa v celej Európe, pretože sa tu ťažili drahé kovy . Tunajšie bane zásobovali meďou a striebrom Uhorsko a okolité štáty celé storočia, až do roku 1888 , kedy bola ťažba  ukončená.


V súčastnosti je Špania Dolina cieľom mnohých turistov. Dolinu dodnes tvoria malé domčeky niekdajších baníkov, ktorí tu žili a pracovali, postavené na strmých svahoch údolia. Niektoré domčeky majú aj viac ako štyristo rokov. 
V budove bývalej klopačky je penzión ,reštaurácia a múzeum. V dávnej minulosti v tejto budove sídlil banský inšpektor a banskí dozorcovia. Vo vežičke bolo zariadenie, klopačka, ktorým sa zvolávali baníci do šachty.
Dominantou obce je rímskokatolícky kostol a banícky orloj. Z námestia vedie  náučný banícky chodník  popri najzaujímavejších miestach banskej histórie Španej Doliny. 


A tu sme už v horskej obci Donovaly, v známom centre letnej i zimnej turistiky. Každoročne sa tu v zime konajú preteky psích záprahov. 

Donovaly sa nachádzajú na rozhraní Veľkej Fatry a Starohorských vrchov.


Nádherné výhľady a prekrásna príroda ponúka možnosti na malé prechádzky ale aj na náročnejšiu turistiku.


Na jednu túru sme sa vybrali aj my a stalo sa nám to, čo sa  nám ešte nikdy na našich turistických potulkách nestalo... nejako sme si nevšimli, že sme zišli zo značky a parádne sme poblúdili. Došli sme niekde, kde sme vôbec nechceli byť a ani sme  netušili kde to sme :-). Pohľad na oblohu neveštil nič dobré, stále viac sa zaťahovala ťažkými čiernymi oblakmi .  Nakoniec všetko dobre dopadlo a my sme nejakým zázrakom  trafili do penziónu doslova pár minút pred tým, ako sa  strhla poriadna búrka. 



Po túre chutí dvojnásobne :-).



Ďalší deň sme mali naplánovaný splav Hrona. Trošku sme mali obavy z počasia, ale nakoniec bolo celkom ideálne. Trošku pod mrakom, ale občas vykuklo aj slniečko a hlavne   nepršalo ani nehrozila búrka.


Splav sme mali dohodnutý v Lodenici na Mlynčoku . Sympatický a milý personál nám požičal raft, vodácku výstroj a odviezol nás na začiatok splavu do Nemeckej. Tam sme dostali ešte posledné inštrukcie  a bezpečnostné pokyny  a mohli sme sa vydať v ústrety nášmu Hronskému dobrodružstvu. Odvaha nám nechýbala, no technika už viacej :-).


Aby som vás dostala do obrazu, toto bol náš  druhý splav :-). Prvýkrát sme si to vyskúšali minulý rok na Vltave. Na svoje okrúhle narodeniny som dostala výlet do Českého Krumlova a tam nás tento vodácky šport úplne uchvátil a tak sme sa rozhodli ho vyskúšať. Na prvýkrát sme to zvládli fakt bravúrne, ani sme sa neprevrátili, ani loďku nestratili, úspešne preplávali všetky jezy a šťastne došli do cieľa. Posmelení týmto zdanlivým úspechom sme sa tento rok rozhodli pre Hron. 


Veľmi rýchlo sme však prišli na to, že prúdiaci Hron nie je pokojná Vltava. No čo vám poviem, zažili sme asi všetko...nekontrolovateľné otáčanie raftu ,  nárazy do kríkov  pozdĺž brehu,  uviaznutie na plytčine s márnou snahou o akýkoľvek pohyb dopredu či dozadu,  neovplyvniteľný spätný chod a zlatým klincom nášho predstavenia bolo, keď pri snahe o odrazenie raftu z plytčiny sa manžel pošmykol na mokrom kameni a celý sa vykúpal v studených vodách Hrona. Pri mojej snahe o pomoc som skončila takmer rovnako. V tej chvíli nám nebolo všetko jedno, ale dnes sa na tom už len s pobavením smejeme. 


Do prístavu sme nakoniec priplávali šťastne. Síce mokrí , manžel aj trošku doudieraný, ale 
s úsmevom na perách a hlavne  bohatší o veselé zážitky a spomienky. 
Splav Hrona síce nie je veľmi náročný, ale v niektorých úsekoch si treba dať pozor . 
Na porovnanie prikladám fotku z plavby na Vltave. Tam sme stíhali aj fotiť...


Tak to je všetko z našich zážitkov. 
Prajem Vám krásny zbytok nedele a zdar všetkým vodákom.



8 komentárov:

  1. Krásne zákutia sú na tej našej matičke Zemi. Povodie Hrona je naozaj malebné. Teším sa na svoje potulky :-) Pekný týždeň prajem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Anka a teším sa na zážitky z tvojich potuliek :-). Dúfam, že sa s nimi podelíš.

      Odstrániť
  2. Teeeda, krasne jste vyletili, i s velkym napetim a dobrodruzstvim. Nastesti vse dobre dopadlo. Mista nadherna, ty kopce! Pro me daleko, dekuji za zprostredkovani:-). M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Marcelka. Ako sa hovorí...koniec dobrý, všetko dobré :-).

      Odstrániť
  3. Moni, tak to je podívaná. Nádherný výlet, skvělé zážitky a super fotky.
    Zdravím a přeji krásné další dny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dáška. Veru bolo fajn. Zážitky z výletov na tvojom blogu sú tiež veľmi zaujímavé a vždy rada tam nakuknem.

      Odstrániť
  4. Na ta dobrodružství se pak krásně v pohodě domova vzpomíná. My byli na vodě jednou loni a zažili jsme tolik překvapení, že mého muže už na vodu nedostanu.
    Je u vás krásně!
    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, Zuzka. V pohode domova už aj nebezpečné situácie sa javia ako veselé zážitky:-). Aj v Čechách máte veľa krásnych miest, presvedčili sme sa o tom už veľakrát na našich potulkách po vašej krajine.

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika