nedeľa 6. augusta 2017

DIY tablety do umývačky riadu


 Nápad vyrobiť tablety do umývačky riadu bola vlastne z núdze cnosť. Zásoby sa minuli a pri nákupe v supermarkete som na to úplne zabudla. V obchodíkoch našej malej obce ich veru nepredávajú, tak nastal čas na vlastnú výrobu. Už dávnejšie som mala odložené nejaké návody, ostávalo len zistiť či mám aj potrebné suroviny.  Sóda na pranie mi zostala z  poslednej výroby domáceho prášku na pranie (návod tu ) , sódu bikarbónu a kyselinu citronovú to má snáď v kredenci  každý. Už teda stačilo len niekoľko minút času a tablety boli na svete. 
Na nete je návodov habadej, ale ak by ste chceli vyskúšať, tak ja som to robila takto:

Zmiešala som dva diely sódy na pranie (zabezpečí umytie riadu), dva diely sódy bikarbóny (rozpúšťa tuky), jeden diel kyseliny citrónovej (pôsobí antibakteriálne) a jeden diel soli (zmäkčuje vodu). V recepte je poznámka, že by to nemala byť bežná kuchynská soľ, ktorá je jodidovaná, pretože jód by mohol poškodiť umývačku. Doma som však mala len obyčajnú soľ  s jódom a morskú soľ, ktorá sa mi zdala pridrahá na umývanie riadu. Tak som  použila soľ do umývačky riadu. Tieto suché suroviny som dobre spolu premiešame. Potom začneme pridávať vodu , asi 1,5 dielu. Chvíľu to bude šumieť. Vodu pridávame postupne, stále premiešavame a sledujeme koonzistenciu, mala by byť ako napríklad  modelovacia hmota. Hotovú zmes poriadne natlačíme do silikónovej formičky a uhladíme lyžicou.  


 Vo forme necháme aspoň dve - tri hodiny odstáť a opatrne vyklopíme, pretože tablety sú oveľa krehkejšie ako tie kupenské.  Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.  


Finančne som to nejako neprepočítavala, ale myslím, že doma vyrobené tablety vídu o niečo lacnejšie ako tie kupenské. Okrem toho sú vysoko ekologické,  vyrobené zo surovín, ktoré sú v prírode odbúrateľné a teda nezaťažujú životné prostredie. A ich výroba zaberie naozaj len niekoľko minúť času. 


Vyskúšala som, bežne znečistený riad  umyli výborne. Na špinavší riad sa odporúča pridať pár kvapiek saponátu na dno umývačky. 


Naše babičky si bežne vystačili so základnými vecami, ako je sóda, citrónová šťava alebo ocot. Dnešná doba je veľmi uponáhľaná a nie každý si nájde čas na takéto  domáce eko výrobky:-). Napriek tomu budem rada, ak som niekoho inšpirovala.

Pozdravuje vás


8 komentárov:

  1. Ako vždy, pekné fotky a dobrá inšpirácia. Pamätám si, že starká nepoužívala saponát. Čo pridávala do vody, to neviem, bola som malá, takže ma to nezaujímalo. :-))) Pekné dni želám

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super nápad. Podle první fotky jsem myslela že jde o šumivky do koupele, ale pak jsem si přečetla název :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moni, to je bezva napad a naprosta pravda s babickami a neco na tom bude. Pekny den. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Báječné! Až zapojíme myčku, vrátím se k Tobě pro recept! Zatím myju ručně a ráda, ale manžel chce myčku, tak v nové kuchyni bude.
    Krásné dny Moni!
    Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Fúúha toto by som sa celkom bál dať do umývačky riadu , ale zrejme to aj tak vyskušám.. Díky za tip! :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika