pondelok 18. septembra 2017

Andalúzia, Gibraltar a Ronda



Hovorí sa, že Andalúzia je klenotom Španielska a po našej dovolenke v tejto slnečnej destinácii to môžem len potvrdiť. Nekonečné dlhé pláže, romantický východ slnka, temperamentné flamenco a úchvatné miesta s  bohatou históriou a umeleckými pamiatkami sú dôvody pre ktoré sa Andalúziu určite oplatí navštíviť. 















Všadeprítomné papagáje.

Nádherný východ slnka sme si nenechali ujsť. Zaujímavé je , že svitať tu začína až okolo ôsmej. 



Jeden deň sme si urobili výlet na Gibraltar. Tento mini štátik  patriaci Anglicku sa rozprestiera na ploche necelých 7 km². Na colnici sme si zaspomínali na staré časy počas socializmu, keď sme cestovali do susedných krajín - museli sme sa podrobiť pasovej a colnej kontrole. Už príchod do tejto krajiny je zaujímavý. Hlavná cesta smerujúca do centra Gibraltaru prechádza priamo cez pristávaciu dráhu lietadiel. Ak zasvieti červená musíte dať prednosť pristávajúcemu lietadlu.  



V meste panuje typická anglická atmosféra, červené telefónne búdky, budovy vo viktoriánskom štýle, anglické nápisy na obchodoch. Úradným jazykom je angličtina a menou je  gibraltárska libra. Nie je však žiadny problém platiť aj eurami.  
Dominantou Gibraltaru je vysoká skala The Rock, ktorú obýva veľké množstvo voľne žijúcich opíc. Teda aspoň tak nám to povedala sprievodkyňa, ktorá nás neustále dôrazne upozorňovala aby sme si dávali pozor , keďže opičky veľmi radi kradnú turistom ich osobné veci. Neviem čo sa však stalo v ten deň, ale videli sme iba jednu jedinú opičku vegetiť na múriku, ktorej boli turisti a ich veci úplne fuk. 

Ďalším úžasným miestom, ktoré sme navštívili bola Ronda , historické  mestečko postavené na skale. Leží vo výške 750 metrov nad morom a je obklopená  rozľahlými olivovými hájmi. 

Ak vám niečo náhodou vypadne z okna, už sa s tým môžte navždy rozlúčiť :-).


Pompézny most Puente Nuevo meria 100 metrov a spája starú a novú Rondu. 



Mestečko je úchvatné, plné úzkych uličiek, promenád, kaviarničiek a reštaurácií. 
 Nachádza sa tu aj najstaršia fungujúca korida , ktorú sme tiež navštívili. Aj keď nie som zástancom býčích zápasov, bola to zaujímavá exekurzia históriou toreádorstva. A ten zvláštny pocit, keď sme stáli uprostred obrovskej arény...



Na Slovensku nás privítalo daždivé a chladné počasie a tak nás  hrejú aspoň spomienky na horúcu Andalúziu plnú slniečka a krásnych zážitkov.




7 komentárov:

  1. Monika, krása! Ďakujem ti, že som to mohla vidieť tvojim okom na foto!
    A teraz hupkom do bežného života :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru Danielka, prechod do bežného života je dosť drsný :-).

      Odstrániť
  2. Milá Moniko, zajímavá místa, krásné fotky. U nás je taky zima a deštivo, tak jsem se alespoň díky Tvým fotkám vrátila na chvíli do léta.
    Zdraví Míša

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wau. To je nádhera, tam muselo být krásně.
    Hezké odpoledne. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moni, krásne si to zachytila, nádhera. V Španielsku sme ešte neboli, teba to asi čím skôr napraviť.....:) D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. krásný Gibraltar, ten se jen tak nevidí u ostatních, vůbec asi poprvé bych řekla, že koukám na fotky z Gibraltaru a je to nádhera! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krásně jste si užili konec léta!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika