nedeľa 24. septembra 2017

Penový rez s nutelou a mätou




Inšpiráciu pre tento recept som našla v knihe Dulce de Leche , ktorú som už dávnejšie dostala ako darček. Už pri prvom listovaní ma zaujal tento koláčik a keď sa mi pri varení zvýšili tri bielka, tak hneď som vedela ako ich využiť.

Potrebujeme: 3 bielka 
175 g cukru
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
40 g nastrúhanej čokolády

Na plnku: nutelu
250 ml šľahačku
2 polievkové lyžice najemno nasekaných  čerstvých lístkov mäty
2 polievkové lyžice kryštálového cukru

A takýto je postup: Bielky vyšľaháme do penista, pridáme cukor a šľaháme, kým nedosiahneme lesklú a pevnú konzistenciu. Nakoniec primiešame kukuričný škrob a nastrúhanú čokoládu. Penu naplníme do cukrárskeho zdobiaceho vrecúška a vytláčame penové pásiky na plech vystlaný  papierom na pečenie.


Pečieme na 140 stupňoch približne 45 minút v závislosti na rúre. Rúru vypneme, ale plech nevyberáme, kým pláty úplne nevychladnú. Spodný plát potrieme nutelou. V mažiari rozdrvíme cukor s mätou, kým nevznikne hladký cukor, ktorý úžasne vonia. S mätovým cukrom vyšľaháme šľahačku a natrieme na nutelovú vrstvu, prikryjeme druhým plátom. Vrchný plát ozdobíme zvyšnou šahačkou, čerstvou mätou a mätovým cukrom. Dáme vychladiť a môžeme podávať.  


Bielkové cesto je ľahké ako pierko a svieža mätová plnka ho skvele dopĺňa. Trošku horšie sa krája, keďže penové cesto je veľmi krehké. Je vhodné jemne nahriať nôž a potom opatrne krájať.



Prajem Vám krásne babie leto, ktoré  by vraj budúci týždeň na chvíľku  malo ešte prísť.


4 komentáre:

  1. Jé, to vypadá báječně! Krásné fotky! Pěkné podzimní dny, M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Koláčik vyzerá veľmi zaujímavo a luxusne! Aj krájať ho je škoda!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moni, sbíhají se mi sliny, to musí být dobrota. Vypadá to moc dobře a krásně nafoceno.
    Přeji příjemné pondělí. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tieto snehové obľubujem. A ani nie náročný a vyzerá a určite i chutí fantasticky. Isto vyskúšam, len musím kúpiť nutelu. :) D. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika