utorok 6. marca 2018

Telové maslo


Prinášam vám ďalší tip na výrobu domácej prírodnej kozmetiky. Šľahané telové maslo je jeden z najjednoduchších receptov  a zvládne to určite každý. Nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny , ani pomôcky, všetko kúpite v predajniach so zdravou výživou, lekárni alebo napríklad v DM.  Keď som začínala s výrobou kozmetiky, tak práve toto maslo bolo medzi mojimi prvými pokusmi.  Ak si chcete vyrobiť aj vy niečo fajnové a luxusné pre svoju pokožku z čisto prírodných surovín, vyskúšajte.


Postup je naozaj jednoduchý. Vo vodnom kúpeli som rozpustila 70 g tuhé maslá (napríklad mangové alebo bambucké, okrem kakaového-zle sa šľahá) a 30 g oleje (napríklad mandľový,olivový, levanduľový, z hroznových jadierok...).  Nechala som vychladnúť na izbovú teplotu a  vložila do chladničky na 20 minút. Po uvedenom čase som mixérom s metličkami šľahala asi 5 minút. Zmes som opäť vložila do chladničky  na 5-10 minút a opäť prešľahala . Proces šľahania a chladenia treba opakovať dovtedy, kým zmes nemá konzistenciu ako napríklad šľahačka. Nakoniec som pridala pár kvapiek vitamínu E (slúži ako antioxidant-kúpite v lekárni). Ak chcete môžete pridať kvalitný esenciálny olej. Ja som nepridávala, pretože levanduľový macerát mi zabezpečil dostatočnú vôňu. Vyšľahané maslo preložte do vzduchotesnej nádoby, spotrebujte do 6 mesiacov.


Voňavé a výživné telové maslo je ideálnym prostriedkom pre starostlivosť na suchú pokožku obzvlášť v zime.  Je úžasne nadýchané , obsahuje len čisto prírodné  suroviny a žiadne konzervanty.  Je oveľa hutnejšie ako krém alebo telové mlieko , preto sa  nevsakuje  tak rýchlo, no pleť je po ňom jemná ako zamat. Mne sa veľmi osvedčil, keďže hlavne v zime mám veľký problém s extrémne suchou pokožkou. 
Najbližšie chcem toto maslo vyskúšať s vanilkovým olejom.  Vanilkový lusk sa už maceruje v mandľovom oleji a čaká na svoju príležitosť:-).


Máte aj vy problém s pokožkou v zime? Aké kozmetické prípravky zvyknete používať ?

Krásnu nedeľu všetkým







28 komentárov:

  1. Já se obvykle ničím nemažu. Ani v létě, ani v zimě. V zimě mi vždycky popraská kůže na rukách na kloubech u prstů, ale tomu zabráním nošením rukavic. Ale minulý týden u nás byly holomrazy a musím říct, že poprvé jsem měla pocit, že mi to na pokožku celého těla nedělá dobře. Do budoucna se mi recept od tebe bude hodit. Děkuji.
    Krásný den. Pa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa bez krémov veru nezaobídem. Vyskúšala som rôzne značky a nakoniec som skončila pri vlastných receptoch :-).

      Odstrániť
  2. Monika,
    super návod, ale asi sa k tomu nedostanem, je toho ešte toľko, čo chcem vyskúšať, že potrebujem dva životy :-)
    Ale veľmi obdivujem takéto domáce krémiky a rada používam kozmetiku bez Éčok.
    Ja mám zmiešanú pleť, ale neuveriteľne suché ruky a popraskané pery, už som z toho zúfalá...
    Prajem ešte peknú nedeľu,ňA.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, tak to sme na tom rovnako. Ja mám tiež toľko vecí na zozname , čo by som chcela vyskúšať, len keby toho času bolo viac. Možno na dôchodku doženiem, ale aj ten je ešte ďaleko :-).

      Odstrániť
  3. Teď v zimě používám obyčejnou Niveu. Nedám na ni dopustit. :-) Obdivuji výrobu domácí kosmetiky, ale pouštět se do toho nebudu.
    Hezké dny přeji!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nivea to je overená klasika. Výroba domácej kozmetiky je taká moja malá závislosť a veľká záľuba. Prajem pekný začiatok týždňa.

      Odstrániť
  4. Moni, to vypadá krásně, tak hebce, hned bych vyzkoušela!
    A návod nezní komplikovaně, tak snad jednou...
    Moc děkuji a hezké dny, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Helenka. Je to fakt jednoduché a efekt vynikajúci. Prajem pekný začiatok týždňa.

      Odstrániť
  5. Moni, vypadá to báječně! Já se během zimy bez krému neobejdu. Obličej a ruce mazat musím, jinak je mám strašně suché a hrubé. Tvůj recept vypadá jednoduše, určitě ho ráda časem vyzkouším.
    Krásně dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Peťka. Ja som na tom rovnako, spotreba krémov u mňa je naozaj veľká. Vyskúšaj, verím, že budeš spokojná.

      Odstrániť
  6. Ahoj, Moni,krém vypadá opravdu jako šlehačka - nadýchaně, něžně. Šlehačku já moc nemusím, ale ten krémík bych vyzkoušela. :-) Také mám suchou pokožku a ještě navíc citlivou, spousta vychvalovaných krémů mi vadí. Teď používám jen bambucké máslo. Moni, na čem odvažuješ, abys měla přesnou míru? Děkuji a přeji pěkný den. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dagmar. Vážim na digitálnej váhe s rozlíšením 0,01 g. Dá sa kúpiť v eshopoch s potrebami na výrobu domácej kozmetiky, napr.Ekokoza. Ale celkom sa dá vystačiť aj s lepšou kuchynskou digitálnou váhou.

      Odstrániť
  7. Vyzerá to skvelo, takmer na zjedenie:-))) Ako vždy krásne fotky. Príjemný týždeň prajem ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Anka. Zjesť sa to veru nedá :-), ale pre pokožku je to skutočná bomba.

      Odstrániť
  8. Jak to dostavas z tech metlicek? Docela se toho bojim :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemusíš mať obavy, z metličiek to ide úplne ľahko, napríklad stierkou. Maslo je ľahké a vláčne. Metličky potom stačí len umyť teplou vodou a saponátom.

      Odstrániť
  9. Ta tvoje přírodní chemie vypadá moc dobře a lákavě :)
    Já na tohle kouzlení nemám odvahu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, Evi. Je to záľuba, ako každá iná. Rada skúšam a experimentujem, niekedy to vyjde a niekedy aj nie :-).

      Odstrániť
  10. Moni, obdivuji Tvé tvoření. Ani já na to nemám odvahu, ale maslo vypadá báječně a určitě je i účinné.
    Přeji krásný týden. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dáška. Účinné je na 100 %. A hlavne čisto prírodné.

      Odstrániť
  11. Teeeda, tohle asi zkusím. Ten macerát je třeba delatjak dlouho? S tím nemam zkusenost. Vypadá to víc než lákavě:). Pěkný večer. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Marcelka. Tak macerát potrebuje nejaký čas. Treba natlačiť bylinky do skleneného pohára, zaliať olejom, mne sa najviac osvedčil mandľový. Hladina oleja by mal byť asi 1 cm nad bylinkami. Pohár postaviť na svetlé miesto,napríklad okno, ale nesmie na to svietiť priame slnko. Každý deň trošku premiešať nerezovou lyžicou,aby sa olej dostal ku každej bylinke. To by malo trvať aspoň 5-6 týždňov. Potom treba precediť cez plátno. Olej skladovať na tmavom mieste. Takéto maceráty sa dajú vyrobiť z rôznych byliniek, najčastejšie robím z nechtíka, levandule a harmančeka. Alebo aj z vanilkového struku. Snáď som Ti trošku poradila :-).

      Odstrániť
  12. Krásná závislost, jsi šikovná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Martinka. Veru závislosť :-)...ale príjemná a hlavne voňavá.

      Odstrániť
  13. Návod je celkem jednoduchý, ale vzhledem k mé lenosti, raději si koupím krém už vyzkoušený, používám většinou od firmy Oriflame. Fotky jsou super ☺☺☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu. No veď každý sme na niečo iné :-). Aj mne sa veľakrát nechce, ale toto je záľuba a na to mám náladu stále.

      Odstrániť
  14. Moni, telové mlieko som ešte nerobila, míňam ešte staré zásoby, čo mám pokúpené a potom idem na to.
    Ja obdivujem u teba tie tégliky, tie krásne nálepky, proste to balenie. To na taký "lepiaci papier" si tlačíš? Krásne to máš, ozaj.
    Monika, ja Ti musím veľmi poďakovať za Tvoju radu. Dnes som piekla chlieb, vysypala ošatku škrobom a cesto mi z nej "vypadlo" jedna radosť. :):) Díky moc!!! D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Danka. Tlačím si to na obyčajný kancelársky papier, vystrihnem a potom prilepím širokou priesvitnou páskou. Som veľmi rada, že Ti moja rada pomohla. Ako som písala, ja s kváskovaním len začínam a toto som sa dočítala na jednej stránke o kváskovaní. A keďže sa mi to osvedčilo, tak som radu posunula ďalej :-).

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika