utorok 16. októbra 2018

Dovolenka na lodi - II.časť


Ďalší príspevok o lodi som už síce neplánovala , ale v komentároch som si prečítala, že radi by ste sa dozvedeli ešte niečo viac  .  Dnes vám teda prinášam zopár ďalších fotiek a možno aj užitočných informácií, ak  rozmýšľate o takejto netradičnej dovolenke aj vy. Sama som pred plavbou hľadala na webe odpovede na mnohé praktické otázky, ktoré sú s plavbou spojené a bola som prekvapená ako málo som toho našla nielen na našich ale aj zahraničných stránkach.  

Po vyriešení najdôležitejšej dilemy, aký okruh  na plavbu si vybrať, sme sa dostali k ďalšej otázke -  k výberu kajuty. Podobne ako hotely ponúkajú rôzne varianty  izieb, aj na  lodi si môžete vybrať kajutu podľa vlastného želania. V ponuke sú kajuty vnútorné bez okna, vonkajšie s oknom alebo s balkónom, ale aj luxusné apartmány v cene menšieho auta :-) .  Výber záleží jednak od vášho rozpočtu a tiež koľko času plánujete v kajute tráviť. Medzi najlacnejšie varianty patria vnútorné kajuty , túto sme si vybrali aj my a ušetrené peniaze sme radšej investovali do výletov na pevninu. Myslím, že to bolo celkom dobré rozhodnutie, lebo do kajuty sme chodili naozaj len spávať a prezliekať sa. 
Po prebudení sme
 síce nikdy nevedeli či je ešte noc alebo už ráno, no počas dovolenky na tom až tak nezáleží :-).  Pre niektorých ľudí však kajuta bez denného svetla môže znamenať  problém. Neskutočná čistota a servis  je  rovnaký vo všetkých kategóriách.  Trošku som mala obavy z toho, či priestor kajuty nebude stiesnený, ale bola som naozaj milo prekvapená, ako bolo všetko účelne rozmiestnené a rozmerovo postačujúce.  

Naša kajuta

Súčasťou každej kajuty je kúpeľňa so sprchou, minibar, trezor, TV, telefón, sušič vlasov a klimatizácia. 

Dvere do kúpeľne

Lodné bludisko


Dvere do našej kajuty

 A ešte odpoveď na otázku či sa loď húpe alebo či sme mali morskú nemoc. Tak to sme nemali, ale   húpanie trošku cítiť. Hlavne pri štartovaní  cítiť  také jemné vibrácie alebo pri zaradení spätného chodu napríklad pri cúvaní  do prístavu sa v kajute všetko triaslo.  Ale naozaj nič dramatické a to sme zažili  počas jednej noci aj pravú letnú búrku . Naša kajuta bola situovaná v zadnej časti lode  a my sme neďaleko nej  objavili  balkón s núdzovým schodišťom, kde  sme zvykli sledovať manévre pri vplávaní alebo vyplávaní  z prístavov. Nikto z pasažierov sem nechodil,  občas tam oddychovali len  členovia lodného personálu a tak sme si mohli nerušene vychutnať toto zaujímavé divadlo. 


Na najvyššej palube lode sa nachádzali vírivky a bazény s morskou vodou.



A aké je stravovanie na lodi? Úplne skvelé a zabezpečené takmer počas celého dňa. Raňajkovať, obedovať a večerať môžete  v samoobslužnej reštaurácii, s neskutočným výberom rôznych jedál . Ak si však chcete užiť trošku luxusu a noblesu môžete zájsť do hlavnej jedálne , kde vás budú obsluhovať čašníci .  Zatiaľ čo do bufetovej reštaurácie môžete ísť v ležérnom oblečení , v hlavnej reštaurácii je žiadúce spoločenské oblečenie, hlavne v čase večere.  My sme počas dňa chodili do samoobslužných priestorov, ale večer sme sa vyfintili a vychutnali si eleganciu a komfort tejto reštaurácie. Pri dverách stáli čašníci, tí nás usadili k nášmu stolu, ktorý sme mali  pridelený rovnako ako čas večere počas celej plavby. Jedlá sme si vyberali z jedálneho lístka, ktorý bol v piatich svetových jazykoch. Cítili sme sa tak trošku ako na povestnom Titanicu :-). Cez veľké okná sme sledovali more a  svetlá vzdiaľujúceho sa pobrežia  a pritom  si pochutnávali na úžasnom jedle a dobrom vínku. 





Na lodi sa nachádzajú aj ďalšie reštaurácie so špeciálnou ponukou, tie však nie sú zahrnuté v cene,   je možné si objednať jedlo aj na kajutu. Medzi hlavnými jedlami sa dalo kedykoľvek zájsť do bufetu a nabrať si ovocie alebo pizzu či hranolky s hamburgerom, to sme využívali hlavne keď sme sa vyhladnutí vracali z výletov späť na loď.  V bufete boli aj nápojové automaty, kde sa dala načapovať zdarma voda alebo káva počas dňa. Za ostatné nápoje podávané pri večeri alebo v baroch sa platilo. Lodná spoločnosť ponúkala možnosť zakúpenia rôznych zvýhodnených nápojových balíčkov.  Na loď sa nesmeli prinášať  žiadne vlastné potraviny ani nápoje.  

Osobitnou kapitolou bola zábava na lodi. Divadlo, kino, kasíno, kabaretné predstavenia , gala večer s kapitánom lode, živá hudba, tanec...od rána do neskorých nočných hodín sa proste stále niečo dialo. Okrem kasína sme absolvovali asi všetko :-). 






O  programe, ako aj o všetkom, čo sa dialo na lodi nás informovali lodné noviny, ktoré nám každý večer doručili do kajuty. Na ich stránkach sme sa dozvedeli  okrem iného o prístave, v ktorom  sme mali nasledujúce deň zakotviť,  presný čas vylodenia a nalodenia , upozornenie na zaujímavé miesta a ostrovy, popri ktorých sa budeme plaviť, čas kedy sa tade budeme plaviť, počasie, odporúčania na dress code a mnoho ďalších užitočných informácií. Komunikačným jazykom na lodi je angličtina, ale noviny vychádzali aj v nemčine, taliančine, francúzštine, španielčine a myslím, že aj v  ruštine. Už pri objednávaní plavby sme si mohli vybrať jazyk, ktorý nám najviac vyhovoval. 

A čo dodať na záver? Plavba loďou je úžasný zážitok. Ak máte chuť na niečo netradičné a dobrodružné, určite odporúčame vyskúšať. 






  

19 komentárov:

  1. Moni, díky moc za praktické info:)
    Třeba se bude jednou hodit.
    Vypadáte moc spokojeně:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď aj sme boli spokojní...na vytúženej dovolenke :-).

      Odstrániť
  2. Ráda bych jinými slovy vyjádřila to, co napsala Eva přede mnou.
    Ještě se zeptám, zda jste neměli pocit, že jste stále mezi spoustou lidí. Poslední dobou vyhledávám spíš liduprostá místa...
    Moni, moc vám to sluší!
    Hezký večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, ak máš radšej ľudoprázdne miesta, tak loď veru nie je to správne miesto...ľudí tam bolo fakt veľa. A vďaka za pochvalu :-).

      Odstrániť
  3. Moni, moc děkuji za vyčerpávající informace. Musel to být opravdu neskutečný zážitek. Fotky jsou skvělé :)
    Měj krásný den. Petra
    PS: moc ti to sluší ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Peťka. Veru bolo to nezabudnuteľné, ale myslím, že každá dovolenka a každé miesto, kde sa dobre cítime a kde sme s niekym koho máme radi, môže byť rovnako nezabudnuteľné a skvelé:-).

      Odstrániť
  4. Moni,
    nádherné zábery, musel to byť úžasný zážitok a tá loď je taká obrovská, to by chcelo asi aj mapu :-)))
    A ako varili? Mali ste na výber alebo bolo jedlo dané?
    Pekné jesenné dni, pá
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A vieš, Aďka, že sme mali aj mapku lode? No mne ani tá nepomohla. Varili vynikajúco, v samoobslužnej reštaurácii bolo stravovanie na spôsob švédskych stolov, mohli sme si vybrať a naložiť, čo sme chceli a koľko sme chceli. Servírovaná reštaurácia bola na spôsob a la carte, čiže sme si mohli vyberať z menu na jedálnom lístku tri chody a z každého bolo asi po päť druhov.

      Odstrániť
  5. Moni, díky za další příspěvek. Bála jsem se, že se nenecháš přemluvit. :-)
    Fotografie jsou úžasné, musel to být opravdu jedinečný zážitek.
    Krásné dny ti přeji, pa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž keď sa ozvalo viacej prosieb o pokračovanie, nemohla som odmietnuť :-). Možno to niekomu príde vhod. Maj sa krásne, Dý.

      Odstrániť
  6. Wow, Monika, nádhera!
    Mala som zameškané sledovanie blogov, tak som si u teba všetko pozorne prešla a som nadšená!
    Som ti vďačná, že si sa s nami podelila aj o dovolenku, bola úžasná!
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Danielka, veď som si všimla, že na blogu nejako absentuješ :-). Rovnako ako si rada prečítam o zážitkoch na iných blokoch, rada sa podelím aj s tými mojimi. Maj sa krásne.

      Odstrániť
  7. Moniko, jsem nadšená z Tvého příspěvku. Je inspirativní a shrnula jsi dokonale všechny informace, které mne osobně zajímají. Moc Vám to s manželem na fotce sluší, fakt!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, Dianka, že moje informácie sú užitočné. Ďakujem za pochvalu :-).

      Odstrániť
  8. Monika, tak toto poznám len z filmov ... :)))
    Krásna dobolenka, plná ohromných zážitkov ... ďakujem za sprostredkovanie a skúsenosti ... možno sa mi ešte zídu ... hi hi ... Maj sa dobre ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž donedávna sme to poznali aj my :-). Konečne sme zakúsili aj v reále. Treba snívať...

      Odstrániť
  9. Opravdu krásné. Musela to byt nádherná dovolená.
    Sluší vám to s manželem.
    Měj se moc hezky a užívej příjemných podzimních dní.
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu...nuž už sme spolu 30 rokov, preto aj taká výnimočná dovolenka:-). Prajem všetko dobré, Hanka.

      Odstrániť
  10. Moni, věřím, že jste si dovolenou na lodi užili, já bych se trochu bála. Ale fotky jsou nádherné. :o)
    Přeji příjemný víkend. D.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika