štvrtok 18. apríla 2019

...a sú tu opäť


Hoci slovenské zvyky a tradície vo všeobecnosti sú mi celkom sympatické, veľkonočné zvyklosti sa veru vôbec netešia mojej priazni. Tieto sviatky vnímam  skôr ako príležitosť na oddych a pár dní voľna . Keď som raz jednej zahraničnej kolegyni vysvetľovala , že na Slovensku sa  ženy a dievčatá šibú a oblievajú studenou vodou, vydesene  na mňa pozerala, že  čo už je to za zvyk beztrestne zbiť ženu a ešte čakať za to aj odmenu :-). Nuž iný kraj, iný mrav. Niekde  hľadajú čokoládové vajíčka po záhrade a inde zase naháňajú  dievčatá s korbáčom či vedrom vody. 


Keďže Veľkonočné sviatky  trávime mimo domova, veľkú výzdobu nerobím, ale aspoň niečo na terase...a samozrejme venček čo dom a záhrada dala.








Prajem Vám krásne Veľkonočné sviatky plné slniečka, veselosti a pohody. 
Ak ich zvyčajne trávite vy?


15 komentárov:

  1. Zabudla si jej vysvetliť, že to robia preto, aby bola po celý rok zdravá :-)))) Ani ja nemám tieto sviatky v obľube. Iste je nás viac takých :-) Krásne sviatky aj Tebe♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásne sviatky aj Tebe!
    Ani ja "nemusím" tieto sviatky, našťastie ma manžel a syn len vyšibú a navoňavkujú, to sa dá :-) Aj korbáč si sami pletú. Skôr sa snažíme o kresťanské vnímanie tohto sviatku, i keď aj zajačik k nám chodí do záhrady... Milý zvyk z nemecky hovoriacich krajín, kde som kedysi žila a u nás ho praktizujem od narodenia môjho Kubka.
    Pekné dni!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zabudla som pochváliť nádhernú výzdobu, hyacint a kraslice v pohári sú topka.

      Odstrániť
  3. Ahoj Moni, nejprve ti musím napsat, že tvá výzdoba je dokonalá! Jemná, krásná!
    Já mám Velikonoce ráda. Pár dní volna, k tomu trochu té tradice.... U nás se to nepřehání, koledovat chodí děti, žádné pruhy na zadnici pak nemám 😁 Velikonoce vnímám jako svátky jara....
    Měj prima dny a užij si hezky volno.
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Velikonoce vnímám jako svátky jara. Zdobím to doma podstatně méně, než na Vánoce. Když jsem ještě pracovala, tak jsem byla ráda za ty volné jarní dny. Koledují u nás především malí kluci,ale tady na našem kopci mne přijdou vyšlehat i velcí. Ale vždy je to jen spíš jen tak. Je dobře že zmizely dynovačky(popmlázky) kdysi pletené z tzv. umělohmotné bužírky a do rukou koledníků se vrátily pletené dynovačky z proutí vrby.
    Velikonoční zdobení máš moc hezké!
    Pohodové dny svátků jara přeji Tobě i Tvým blízkým!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Monika, výzdoba je krásna, jemná, decentná. Veľkonočné sviatky alebo po našom Pascha má úplne iný význam, ako polievanie studenou vodou alebo u vás šibačkou. To je už len krajovými zvyklosťami. Pre kresťanov je to najdôležitejší a najradostnejší sviatok. My slávime až o týždeň po vás.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Moni, máš nádherně nazdobeno. Líbí se mi všechno, ale hodně mne zaujala výzdoba ve sklenici. Super nápad.
    Přeji Ti krásné svátky. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Monika ... tvoja jarná výzdoba je veľmi pekná ... prirodzená, krásne farebná ...
    Tiež nemám Veľkú noc vo veľkej obľube ... nechať sa oblievať studenou vodou a tváriť sa aké je to skvelé ... no ... Už niekoľko rokov chodievame na oblievací pondelok z domu ... do prírody ... Prajem aj tebe príjemné sviatky ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Moni, pěknou výzdobu sis udělala. My sejeme trávu, tak jen jsme s dětmi upekly zajíčka a beránka a šup zase na zahradu ;-)
    Krásné volné jarní dny!
    Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Moni, máš moc pěknou jarní výzdobu. :-)
    Měj se sluníčkově.
    D. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Moni,máte hezkou výzdobu,líbí se mi nápad,dát kraslice do sklenice,vypadá to zajimavě,originálně.Krásný víkend.Marťa.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Krásna výzdoba :-) A veru, naše zvyky sa zahraničným môžu zdať veľmi čudné :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Krásná výzdoba. Hlásím jako zahraniční návštěvník, že u nás jsou zvyky skoro stejné ;) Jen to polévání vodou přímo u nás nemáme. A někde se zas polévá voňavkou, háže do potoka, ....
    Krásné odpoledne.
    Ilona

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Nádherné!Krásné dny přeji

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Achima Abelard29. 3. 2023 16:31

    We willen graag de uitzonderlijke service erkennen die we tijdens het hele herfinancieringsproces hebben ontvangen. De professionaliteit en kennis van de heer Pedro van de leningmaatschappij was indrukwekkend en werd echt gewaardeerd. De heer Pedro is een betrouwbare leningfunctionaris. In het verleden hebben we ervaring met verschillende andere banken en vonden we het proces frustrerend en vervelend. De heer Pedro deed het onmogelijke om ervoor te zorgen dat aan al onze behoeften werd voldaan en dat alles grondig en efficiënt werd afgehandeld. We hebben en zullen hem in de toekomst blijven aanbevelen.” Mr Pedro Contact E-mail:
    pedroloanss@gmail.com WhatsApp+1-510-854-9661

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika