sobota 28. januára 2017

Focaccia s rozmarínom


Focaccia je taliansky chlieb alebo skôr chlebová placka. Výborná večera so zeleninovým šalátom alebo  ako príloha ku grilovanému mäsu. Pôvodný recept je bez náplne, ale ja som si ho vylepšila.

Potrebujeme: 500 g hladkú múku, pol kocku droždie, 1 lyžičku cukru, 1,5 lyžičku soli, 3 lyžice olivový olej , 300 ml vlažnú vodu, syr podľa vlastnej chuti, sušené paradajky, rozmarín. 

Ja to robím takto: V troške vlažnej vody rozdrobím droždie s 1 lyžičkou cukru a 1 lyžicou múku. Kvások šupnem k múke, pridám soľ, olej a vodu. Vypracujem klasické kysnuté cesto, ja ho robím v pekárni, kto nemá tak ručne. 
Po nakysnutí cesto rozdelím na dve placky, ktoré  rozvaľkám na veľkosť plechu. Na spodnú placku postrúham syr, môže byť akýkoľvek, podľa vlastnej chuti alebo stavu v chladničke. Pridám sušené paradajky a  posypem  rozmarínom. V lete čerstvým , v zime sušeným. Syr nedávajte až na okraj cesta. 
Prikryjem druhou plackou , okraje dobre pritlačím a trošku vyhnem nahor, aby syr nevytiekol. Pod utierkou  necháme ešte kysnúť na plechu  asi 20 minút.
Potom urobím prstami do cesta malé jamky, povrch pokvapkám olivovým olejom a ešte posypem rozmarínom. Vložím do rúry  a pri 180 stupňoch pečiem asi pol hodinu. 

Upečenú focacciu nechajte vychladnúť a potom ju nakrájajte na kúsky. Ak by ste ju krájali horúcu, cesto by sa zrazilo. 
                                                    
                                                   Jednoduchý recept, ktorý si určite obľúbite.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika