sobota 14. januára 2017

Tofu špízy s kuskusom





Tento recept by som zaradila do kategórie rýchle večere. Poznáte to, neskoro popoludní dorazíte domov z práce, premýšľate čo narýchlo pripraviť pre hladošov, aby to bolo jednoduché na prípravu, rýchle a hlavne chutné. Tofu špízy s kuskusom všetky tieto kritéria spĺňajú, plus bonus navyše, je to zdravé.




Čo budete potrebovať. Na špízy samozrejme tofu, najlepšie údené alebo marinované, šampiňóny, papriku, soľ, čierne korenie, olej. Postup je maximálne jednoduchý. Na špajdlu striedavo napichujete tofu, šampiňóny, papriku, osolíte, posypete mletým čiernym korením a opečiete na panvici. Toto je zimná verzia. V lete môžete ponapichovať  medzi tofu napríklad na kolieska nakrájanú cuketu alebo inú zeleninu podľa chuti a hodiť  na gril. Potešíte tým aj prípadných vegetariánov v rodine.


Priznám sa, že kuskus som objavila až nedávno. Ale veľmi rýchlo si ho obľúbili všetci členovia  rodiny. Jeho príprava nevyžaduje veľa času a je veľmi všestranný. Dá sa použiť ako šalát, príloha alebo ľahké jedlo. Teplé aj studené.
Jednu šálku kuskusu nasypte do misky, pridajte lyžicu olivového oleja, soľ, čierne korenie a  zalejete jednou šálkou horúcej vody. Vodu dávajte radšej menej ako viac, pretože pri nadmernom množstve  by ste z toho mali nechutnú kašu. Podľa mňa pomer 1:1 je ideálny. Chutnejšia varianta je, keď kuskus zalejete zeleninovým vývarom. Pre tento účel mám vždy nejaký v mraziaku.  Zakryte pokrievkou a nechajte postáť. Po nejakých desiatich minútach  premiešajte vidličkou. Ja nakoniec pridávam ešte sušené paradajky aj s troškou oleja, v ktorom sú naložené a petržlenovú vňať. V lete čerstvú, v zime z mraziaka. Skúšala som tiež namiesto petržlenovej vňate pridať žeruchu a bolo to tiež dobré. Poriadne všetko spolu premiešajte a  nechajte chvíľu postáť, aby sa prepojili všetky chute.  Ešte poznámka ku množstvu. Mne sa najprv jedna šálka zdala dosť málo, v hrnci to vyzeralo na prvý pohľad tak na jednu biednu porciu... ale nedajte sa oklamať. Kuskus po pár minútach naberie na objeme a je toho celkom dosť. Pre štvorčlennú rodinu na jednu večeru ako príloha stačí tak asi 1,5 šálky.

Prajem Vám dobrú chuť.










1 komentár:

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika