nedeľa 19. marca 2017

Jedlé darčeky

V našej rodine snáď nemáme mesiac, v ktorom by niekto neslávil narodeniny alebo meniny. Často si lámem hlavu, čo darovať, aby to zase nebola nejaká nepotrebná vec, ktorá skončí  založená niekde naspodku v skrini. Myslím, že jedlé darčeky sú skvelou voľbou, ktorú ocení každý oslávenec.  Tento krát som vyrobila čokoládové pralinky so slaným karamelom a karamelový sirup s korením. 

PRALINKY SO SLANÝM KARAMELOM . Kto miluje sladké, tak slaný karamel musí určite vyskúšať. Soľ dokonale zdôrazní chuť karamelu a ľahko zmierni jeho sladkosť, čo v konečnom dôsledku vytvorí dokonalú chuť.  A tu je postup ako na to: 70 g cukru (ja som použila hnedý trstinový) dáme do hrnca s hrubším dnom a veľmi pomaly ho rozpustíme, často miešame, lebo ak by prihorel mal by nepríjemnú horkú chuť.  Hneď ako sa cukor rozpustí a má zlatavú farbu pridáme 50 g sladkej smotany a znovu miešame na miernej teplote kým sa cukor nespojí so smotanou. Potom vypnite teplotu na sporáku a pridajte lyžicu masla, 50 g mliečnej čokolády a samozrejme soľ podľa vlastnej chuti.  Miešajte kým sa čokoláda a maslo nerozpustí. Dajte vychladiť.  


PRALINKY robím celkom jednoduchým spôsobom. Kvalitnú čokoládu s vyšším podielom kakaa dám rozpustiť. Robím to tak, že do spodného hrnca napustím vodu a do neho vložím druhý hrniec , tak aby tesne priliehal k tomu spodnému. Je to dôležité preto, aby  zo spodného hrnca neunikala para, ktorá by nám mohla čokoládu znehodnotiť. Ešte jedna dôležitá vec , voda v spodnom hrnci by mala byť len toľko , aby sa jej vrchný hrniec nedotýkal.  V takomto vodnom kúpeli nechám pomaly rozpustiť  80 % z celkovému  množstva čokolády . Priebežne meriam teplotu kuchynským teplomerom, pretože teplota pri roztápaní čokolády by nemala presiahnuť 45 stupňov celzia. Po dosiahnutí tejto teploty  vmiešam zvyšných 20 % čokolády a miešam kým teplota nedosiahne 32 stupne C a čokoláda nie je dokonale hladká. S touto hmotou naplníme formičky na pralinky. Ja používam silikónovú, ktorú najprv vložím aspoň na hodinu do mraziaka. Do formy nalejem doplna čokoládu, pohýbem ňou na všetky strany a potom ňou  2-3 trikrát udriem silno o kuchynskú dosku, to aby vyplávali vonku všetky bublinky, ktoré by nám po vyklopení mohli špatiť povrch pralinky. Po tomto úkone formu otočím dole hlavou a vylejem čokoládu z priehlbiniek, tak aby ostala na nich len tenká škrupinka. Občas si pomôžem aj malým štetcom, ktorým čokoládu roztriem na steny priehlbinky. Formu dám do chladničky poriadne vychladiť a potom naplním náplňou zo slaného karamelu a zalejem čokoládou. Opäť nechám poriadne stuhnúť a potom vyklopím.  



KARAMELOVÝ SIRUP S KORENíM. Je vynikajúci na lievance, do jogurtu, na zmrzlinu alebo tak ako ho mám rada ja, do kávy. 


Opäť budeme robiť karamel . Ja osobne karamelovú chuť milujem . Karamel si pripravíme z 250 g cukru  rovnakým spôsobom ako pri predchádzajúcom recepte. Keď je karamel pripravený, vlejeme do neho po častiach 250 g horúcu vodu. Pozor , zmes môže silno prskať a unikne dosť pary, takže dajte pozor v tejto fáze. Do sirupu nasypeme korenie: 1 lyžičku vanilkového extraktu, pol lyžice mletého zázvoru, 1  podrvený zvitok škorice, 8 klinčekov, 5 guličiek čierne korenie, 5 guličiek nové korenie, 1 hviezdičku badyán, trošku muškátového oriešku. Celú túto zmes necháme pri miernej teplote variť  až kým sa všetok cukor úplne nerozpustí. Vznikne nám asi 350 ml sirupu, ktorý necháme trochu vychladnúť, precedíme a nalejeme do uzatvárateľnej fľaštičky.  Skladujeme v chladničke. Sirup má zvláštnu sladko-korenistú chuť.

A keď už máme všetko hotové, ostáva nám len darčeky pekne zabaliť a s láskou darovať . Tieto krabičky som kúpila v Tchibo a motýlika v Lidli. 
A  ešte jedno upozornenie. Môže sa stať, že niektorí príbuzní a priatelia, ktorých týmito originálnymi a chutnými darčekmi obdarujete,  budú od vás žiadať takýto darček na zjedenie už stále :-).


Na záver ešte posielam blahoželanie mojim dvom oslávencom, ktorých oslava nás čaká v najbližších dňoch. Všetko najlepšie, veľa zdravia a šťastia.


6 komentárov:

  1. Och, Monika, je to prekrásny darček! Si šikulka, na pralinky by som sa ja neodvážila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Danka,no nie sú celkom dokonalé,ale keď sú darované s láskou, tak to asi až tak veľmi nevadí :-).

      Odstrániť
  2. ...to voní , až k nám...Přeji sladké a krásné dny. Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vierka, to je prekvapenie. Váš blog čítam už veľmi dávno.Ďakujem a prajem všetko dobré.

      Odstrániť
  3. Monika,
    tak tieto jedlé darčeky nemajú chybu, rada ich vyskúšam, mňam, už sa na ne teším :-)
    Pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Wow, to je bomba! Nádhera od začátku do konce. Skvělá inspirace, díky za ni, Moni! .-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika