sobota, 17. júna 2017

Jahodový džem s mätou


Určite všetci budete so mnou súhlasiť, že niet nad doma uvarený džem. Z  mojej  mini záhradky som  pozbierala celkom slušnú úrodu jahôd a niečo som dostala aj od dcéry zo samozberu. Okrem klasického jahodového džemu som tento rok vyskúšal aj džem s chuťou mäty a sušené jahodové chipsy.



Ak si chcete urobiť sušené jahodové chipsy , potrebujete asi 250 g jahôd, ktoré nakrájate na tenké plátky. Aby ste si urýchlili prácu, môžete  použiť krájač na vajíčka. Keďže nemám sušičku, jahody som sušila v teplovzdušnej rúre. Na plech som dala papier na pečenie, posypala tenkou vrstvou práškového cukru (aby sa jahody neprilepili na papier) , rúru nastavila na 50 stupňov. Dvierka som nechala pootvorené na malú medzeru aby mohla unikať vlhkosť. Jahody som sušila asi hodinu a pol, potom som ich opäť posypala tenkou vrstvou práškového cukru ,otočila a sušila ešte ďalšiu hodinu a pol. Po vychladnutí som ich  presypala do vzduchotesnej nádoby. Sú veľmi dobré do jogurtov, na zmrzlinové poháre alebo len tak na mlsanie :-). Je to fakt veľká dobrôtka.


Na jahodový džem má určite každá gazdinka svoj osvedčený recept.  Ja zvyknem  zavárať s prírodným citrusovým pektínom, ktorý kupujem alebo objednávam v predajniach so zdravou výživou. 
Jahody zasypem  2/3  cukru (z celkovej dávky)  a nechám postáť aspoň dve hodiny .  Tentokrát som pridala  aj pár vetvičiek mäty. Potom jahody mierne popučím,  tak aby niekoľko jahôd ostalo v celku. Pridám šťavu z 1/2 citróna a keď začne džem vrieť primiešam   pektín  rozmiešaný v 1/3 cukru.  Určite nikdy nepridávajte samotný pektín do horúceho ovocia, lebo sa vám urobia  chuchvalce, s ktorými si neporadí ani mixér. Mám s tým svoju nepríjemnú skúsenosť :-). Ovocie s pektínom  varím asi  10-15 minút. Mätu som  vybrala a džem  naplnila do pohárikov . Na pár minút otočím hore dnom. Nesterilizujem, len zabalím do deky a nechám tak do druhého dňa.


Džemík sme ochutnali na raňajky a musím povedať, že je veľmi dobrý. Jemná aróma mäty mu dodáva zaujímavú príchuť. 
Džemy s pridaním byliniek majú všeobecne kratšiu dobu trvanlivosti , takže by sa mali spotrebovať minimálne do deviatich mesiacov. Ale myslím, že tento džem určite nebude mať šancu sa pokaziť :-).

Máte aj vy nejaký zaujímavý recept na zaváranie?

Ďakujem za návštevu a prajem pekné dni


10 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Paola, thank you for visit my blog.

      Odstrániť
  2. Děkuji za recept na džemík,letos jsem ještě zavařovat nestihla,musím to v týdnu napravit.Krásné fotky.Hezkou sobotu přeji.-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Vierka. Veru, keby toho času bolo trošku viac. Prajem aby sa zaváranie podarilo.

      Odstrániť
  3. Nádherné fotografie♥ Džem vyzerá fantasticky, tak, nech sa rýchlo zje! :-) Miesto syntetických pektínov používam jablká ;) rokmi osvedčená metóda. Tým označeniam bio akosi neverím :-) Do zavárania a krásne dni

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Anka. Využitie jabĺk namiesto pektínu ma celkom zaujalo. Rozumiem tomu dobre, že na zahustenie džemov používaš jablká ?

      Odstrániť
  4. Určite to môže byť dobré, mňa by jahody s mätou nenapadlo skombinovať. A tie čipsy teda to je super nápad!
    Monika, ale mne sa hlavne páčia tvoje aranžmány!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Danka. Teší ma , že sa Ti páčia moje fotky. Keďže v zamestnaní sa zaoberám prevažne číslami a nezáživnými paragrafmi, tak v súkromí si to potrebujem vykompenzovať niečim pekným a kreatívnym.

      Odstrániť
  5. Moni, marmeládu dělám podobně a na konci, před zavíčkováním, přidám do každé skleničky lžičku Rumu aby se nezkazila. Pak zavíčkuji, otočím a nechám vychladit. Toto dělám už přes 20 let a nikdy mi nezplesnivěla.
    Ta tvoje vypadá moc hezky, já ji letos rozmixovala asi moc. Ty kousky mi v ní chutnají.
    Přeji krásný večer.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Obdivuji, jak marmelády dokážeš nazdobit. Jahodové lupínky jsem nezkoušela. Děkuji za inspiraci. Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika