sobota 17. júna 2017

Jahodový džem s mätou


Určite všetci budete so mnou súhlasiť, že niet nad doma uvarený džem. Z  mojej  mini záhradky som  pozbierala celkom slušnú úrodu jahôd a niečo som dostala aj od dcéry zo samozberu. Okrem klasického jahodového džemu som tento rok vyskúšala aj džem s chuťou mäty a sušené jahodové chipsy.



Ak si chcete urobiť sušené jahodové chipsy , potrebujete asi 250 g jahôd, ktoré nakrájate na tenké plátky. Aby ste si urýchlili prácu, môžete  použiť krájač na vajíčka. Keďže nemám sušičku, jahody som sušila v teplovzdušnej rúre. Na plech som dala papier na pečenie, posypala tenkou vrstvou práškového cukru (aby sa jahody neprilepili na papier) , rúru nastavila na 50 stupňov. Dvierka som nechala pootvorené na malú medzeru aby mohla unikať vlhkosť. Jahody som sušila asi hodinu a pol, potom som ich opäť posypala tenkou vrstvou práškového cukru ,otočila a sušila ešte ďalšiu hodinu a pol. Po vychladnutí som ich  presypala do vzduchotesnej nádoby. Sú veľmi dobré do jogurtov, na zmrzlinové poháre alebo len tak na mlsanie :-). Je to fakt veľká dobrôtka.


Na jahodový džem má určite každá gazdinka svoj osvedčený recept.  Ja zvyknem  zavárať s prírodným citrusovým pektínom, ktorý kupujem alebo objednávam v predajniach so zdravou výživou. 
Jahody zasypem  2/3  cukru (z celkovej dávky)  a nechám postáť aspoň dve hodiny .  Tentokrát som pridala  aj pár vetvičiek mäty. Potom jahody mierne popučím,  tak aby niekoľko jahôd ostalo v celku. Pridám šťavu z 1/2 citróna a keď začne džem vrieť primiešam   pektín  rozmiešaný v 1/3 cukru.  Určite nikdy nepridávajte samotný pektín do horúceho ovocia, lebo sa vám urobia  chuchvalce, s ktorými si neporadí ani mixér. Mám s tým svoju nepríjemnú skúsenosť :-). Ovocie s pektínom  varím asi  10-15 minút. Mätu som  vybrala a džem  naplnila do pohárikov . Na pár minút otočím hore dnom. Nesterilizujem, len zabalím do deky a nechám tak do druhého dňa.


Džemík sme ochutnali na raňajky a musím povedať, že je veľmi dobrý. Jemná aróma mäty mu dodáva zaujímavú príchuť. 
Džemy s pridaním byliniek majú všeobecne kratšiu dobu trvanlivosti , takže by sa mali spotrebovať minimálne do deviatich mesiacov. Ale myslím, že tento džem určite nebude mať šancu sa pokaziť :-).

Máte aj vy nejaký zaujímavý recept na zaváranie?

Ďakujem za návštevu a prajem pekné dni


12 komentárov:

  1. Děkuji za recept na džemík,letos jsem ještě zavařovat nestihla,musím to v týdnu napravit.Krásné fotky.Hezkou sobotu přeji.-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Vierka. Veru, keby toho času bolo trošku viac. Prajem aby sa zaváranie podarilo.

      Odstrániť
  2. Nádherné fotografie♥ Džem vyzerá fantasticky, tak, nech sa rýchlo zje! :-) Miesto syntetických pektínov používam jablká ;) rokmi osvedčená metóda. Tým označeniam bio akosi neverím :-) Do zavárania a krásne dni

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Anka. Využitie jabĺk namiesto pektínu ma celkom zaujalo. Rozumiem tomu dobre, že na zahustenie džemov používaš jablká ?

      Odstrániť
  3. Určite to môže byť dobré, mňa by jahody s mätou nenapadlo skombinovať. A tie čipsy teda to je super nápad!
    Monika, ale mne sa hlavne páčia tvoje aranžmány!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Danka. Teší ma , že sa Ti páčia moje fotky. Keďže v zamestnaní sa zaoberám prevažne číslami a nezáživnými paragrafmi, tak v súkromí si to potrebujem vykompenzovať niečim pekným a kreatívnym.

      Odstrániť
  4. Moni, marmeládu dělám podobně a na konci, před zavíčkováním, přidám do každé skleničky lžičku Rumu aby se nezkazila. Pak zavíčkuji, otočím a nechám vychladit. Toto dělám už přes 20 let a nikdy mi nezplesnivěla.
    Ta tvoje vypadá moc hezky, já ji letos rozmixovala asi moc. Ty kousky mi v ní chutnají.
    Přeji krásný večer.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Obdivuji, jak marmelády dokážeš nazdobit. Jahodové lupínky jsem nezkoušela. Děkuji za inspiraci. Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Monika tie džemíky vyzerajú super. Ja som tiež zavarila pár fľaštičiek, ale nemám také pekné nálepky ako máš ty. Vlastne nemám momentálne žiadne :-) Ja zaváram so želírovačom a trstinovým cukrom. Cukor dávam trochu menej ako by som mala, lebo nemáme radi tie klasické, kde miešaš dovtedy pokiaľ cukor neskaramelizuje a je to veľmi sladké. Tie čipsy vyzerajú veeeeeeeeeľmi dobre. Škoda že už nemám jahody vyskúšala by som.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vypada uzasne oboji, ja letos uz asi dzem nestihnu:-(, jahod je u nas malo:-(. Susene bych si dala hned:-). M.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika