nedeľa 29. októbra 2017

Jablčná nátierka


Určite všetci  súhlasíte so mnou, že jabĺčka patria medzi najzdravšie druhy ovocia.  Najväčší význam pre zdravie majú  samozrejme v čerstvom stave, ale pochutnať si môžeme aj na výbornej jablčnej  nátierke. Recept je veľmi jednoduchý a skvele sa hodí aj ako jedlý darček.


Budeme potrebovať: asi 1 kg jabĺk, šťavu z citróna, hnedý cukor (množstvo podľa chuti),  1 vanilkový struk, celú škoricu, zopár klinčekov,  asi 2-3 lyžičky perníkové korenie,1 lyžicu kakao,  jednu kopcovitú lyžicu panenského kokosového oleja. 


Olúpané a na kocky nakrájané jablká nasypte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu, celú škoricu, klinčeky, cukor a vyškriabané vanilkové semienka. Ak treba, podlejte troškou vody. Za občasného miešania varte kým jablká nie sú mäkké a nezačnú sa rozpadávať. Potom vyberte škoricu a klinčeky a rozmixujte do hladka. Pridajte perníkové korenie a kakao a  chvíľku nechajte prevrieť. Ešte do teplej masy pridajte kokosový olej a premiešajte, až kým sa celkom nerozpustí. Nalejte do pohárikov a nechajte vychladnúť. Skladujte v chladničke a spotrebujte do týždňa.


Nátierka sa skvelo hodí na croissanty, pečivo či palacinky, pre malých aj veľkých. My sme si touto pochúťkou spríjemnili dnešné nedeľné raňajky. 


9 komentárov:

  1. Moni, jablíčková marmeláda může být výborná. Miluji kombinaci se skořicí, takže mně by určitě chutnala.
    Hezký večer. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Dáška. Škorica a jabĺčka je dokonalá kombinácia asi pre každého.

      Odstrániť
  2. Moni, narobila si mi chute.:) A s takým čerstvým croissantíkom... mňam. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Danka, tak vyskúšaj, či bude chutiť :-).

      Odstrániť
  3. Hm, vonia až tu!
    Niečo podobné robievala naša teta susedka a vždy sa ušlo aj niečo pre nás :-)
    Suseda už pár rokov odpočíva na cintoríne :-((((

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Danka, škoricová vôňa je asi príjemná každému.

      Odstrániť
  4. Mám alergii na jablka, ale všechny, které projdou tepelnou úpravou, můžu:-)
    Takže děkuji za další obohacení mého jídelníčku. Recept se mi bude určitě hodit.
    Krásné podzimní dny. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, ďakujem za návštevu môjho blogu. To je určite dosť nepríjemné mať alergiu na jabĺčka, tak snáď som pomohla aspoň vhodným receptom :-).

      Odstrániť
  5. I mne by chutnala:-). Krasne nafocene. Preju hezke dny, Moni. M.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika