piatok 29. decembra 2017

Darčeky pre dušu


Vraj exitujú dva druhy darčekov. Tie praktické a tie, ktoré nám urobia radosť :-). Knižky sú určite v kategórii darčekov, ktoré ma vždy dokážu potešiť. Pred Vianocami už tradične nenápadne zverejňujem pred mojimi blízkymi zoznam knižiek, ktoré by som rada videla v našej knižnici. Aj tento rok boli moje priania vyslyšané a pod stromčekom som našla tieto krásne knižky.


Tip na túto knihu som našla na blogu u Lucii Konečnej. Autorka knihy  Tereza Boučková patrí medzi najvýraznejšie české spisovateľské osobnosti 90.rokov. Táto kniha obsahuje jej tri kľúčové prózy. 


Prírodná kozmetika jednoducho a vlastnoručne. Vynikajúca knižka plná dobrých rád a receptov na výrobu domácej kozmetiky od hlavy po päty. Ak čítate môj blog pravidelne,možno viete, že výroba domácej prírodnej kozmetiky je mojou veľkou záľubou a preto  sa už neviem dočkať kedy niektorý z receptov vyskúšam.


Úvahy o  svete, životné pravdy, vtipné postrehy,  a inšpiratívne citáty autora doplnené kresleným humorom Ivana Popoviča. To je nová knižka Jozefa Banáša s nezvyčajným názvom Somár je Švajčiar, alebo ako prežiť medzi ľuďmi. Vážnosť skrytá pod plášťom humoru.


 Kniha Príbehy pre potešenie duše obsahuje krátke príbehy končiace malou myšlienkou.Hoci som ju zatiaľ len tak na rýchlo prelistovala a prečítala len  pár úryvkov, je to skutočné pohladenie po duši.
Tu je jeden úryvok, ktorý sa mi veľmi páči:
NEBO V NAŠOM DOME
Osemročné dievča v domácej úlohe opísalo svoju rodinu takto:
"Doma máme dve izby, dve postele, jedno malé okienko a bielu mačku. Jedávame len večer, keď sa môj otec vráti domov s vreckom plným chleba a sušených rýb. U nás doma sme všetci chudobní, ale môj otec má modré oči, moja mama má modré oči, môj brat má modré oči a aj mačka má modré oči. Keď sedíme všetci okolo stola, v našom dome akoby bolo nebo."


Keďže sa veľmi chystám na kváskovanie, dcéra ma obdarovala touto vynikajúcou knižkou s množstvom nápaditých receptov na pečenie kváskového chleba a  iného  pečivo z kvásku. Už len sa do toho pustiť.

Dostali ste aj vy nejaké zaujímavé knižky pod stromček? 

Milí priatelia, prajem Vám veselého Silvestra .
Do nového roka si zoberte len to krásne a dobré a všetko zlé nechajte v tom starom.






7 komentárov:

  1. I já mám čtecí mánii , jen mi chybí prostor na ukládání čtiva. Uz léta mám na dovolené čtečku. Ale jsem i tak ráda za každou papírovou knihu. Dostala jsem Cestovni deník, cestovatelského průvodce Řím a beletrii Itaslké jednohubky. Už se těším na zimní čtení. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  2. U nás je už pár rokov zákaz kníh, nemáme ich už kde dávať. Síce to dodržiavame, aj tak nám tieto Vianoce pribudli dve veľké škatule kníh. Doniesli ich deti, len tak, nie darčeky, kúpili si ich v akcii sami sebe :-)))
    Dostali miesto pod stolom v neobývanej časti domu, ale mám plán na ich uskladnenie na aspoň trocha čestnejšom mieste :-)
    Myslím, že pre teba je tá o kozmetike super!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zaujímavé knihy si dostala. Tiež rada čítam, viac menej z knižnice, knihy nie je už kam dávať, takže zriedka kupujem. Veselého Silvestra prajem. Ana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásné knihy jsi dostala! To bude nových výrobků! Knihy Terezy Boučkové mám ráda moc!
    Já jsem bohatší o 5 herbářů :-)
    Mnoho zdraví a lásky v tom roce novém.
    Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moni, přeji hodně pohody při jejich čtení a pochopitelně i všechno dobré v novém roce.
    Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Čtu ráda, pravidelně chodím do knihovny. Od Ježíška taky dostávám knihu jako dárek. Jen já sama už si je tolik nekupuji jako dřív. Není už pro ně prostor. Ale naše knihovna je dostatečně zásobená, většinou názvy, které si zapíšu tam najdu.
    Hezké dny v novém roce. Hodně zdraví- a to především, hodně spokojenosti.
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pestrý žáner kníh ste si vybrali. Už som zvedavá, ako vás budú inšpirovať a čo všetko z toho uvidíme na blogu. Na kváskovanie sa chystám už dávnejšie, aj som si ražnú múku kúpila, ktorú bežne nepoužívam, ale zatiaľ som kvások nevyrobila. Šťastný nový rok!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika