štvrtok 29. marca 2018

Veľká noc


 Veľkonočné sviatky sú ideálnym spôsobom ako na chvíľu vypnúť, oddýchnuť   a vychutnať  si prebúdzajúcu sa prírodu.  Tradičným veľkonočným zvykom, ako je  oblievačka vodou, typická pre východ Slovenska,  veľmi nefandím. Dnes nechápem ako som sa za mladých čias na to dokonca tešila :-). Nuž mladosť - pochabosť.  
Veľkonočné sviatky trávime každoročne na horách.  No aj tak zopár jarných dekorácií nemôže doma chýbať.


Mach je môj obľúbený dekoračný materiál, ktorý je vždy po ruke. Stačí vyjsť na záhradu alebo do blízkeho lesa . 






Ako prežijete Veľkonočné sviatky vy? Máte nejaké tradície alebo zvyky, ktoré počas týchto sviatkoch dodržujete ?

Prajem veľa pohody a pekných chvíľ !





15 komentárov:

  1. Moni, máš to doma krásně ozdobené. Já mám Velikonoce docela ráda. Nikdy se u nás nedělala žádná velká divočina, ani polévání, ani modřiny po koketování neznám. Jen příjemné přátelské vyšupání. Takže pohoda :)
    Užijte si pobyt na horách. Ahoj, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Peťka. Aj Ty si uži sviatky v pokoji a pohode.

      Odstrániť
  2. Monika, máš to nádherné!
    A k tým zvykom - mne sa to nepáči celý život a mala som to šťastie, že ani moja maminka to neznášala a tak som v živote nebola nikdy obliata, ani vyšibaná a to isté som urobila aj ja pre moju dcéru a je mi vďačná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Danka. Zvyk oblievať vodou je asi typický len pre Slovensko. Keď som o tom hovorila kolegom zo zahraničia, tak len krútili hlavami aké sadistické zvyky tu máme:-). Prajem pekné prežitie sviatkov bez vody ale s kopou pohody.

      Odstrániť
  3. Monika,
    krásne je u vás, veniec, ale i iné veľkonočné aranžmá sú nádherné, krása. A tie hory v dobrom závidím, žiadny stres, upratovanie a náhlenie... Tak si to tam užite.
    Prajem pekné jarné sviatky,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Aďka. Presne na to sa teším aj ja,žiadny stres, čerstvý vzduch a pokoj v prírode. Len dúfam, že aj počasie sa trošku umúdri. Prajem ti krásne a veselé sviatky.

      Odstrániť
  4. Moc krásně nazdobeno, Moni!
    Užijte si svátky podle svých představ!
    Hezký večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Helenka. Aj Tebe krásne a veselé sviatky.

      Odstrániť
  5. Moniko, máš moc hezky nazdobeno. :-) Přiznám se, že velikonoční zvyky nemusím, trošku trpím při čekání na koledníky... ;-) Měj se pohodově, krásný víkend. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dagmar. Prajem krásne sviatky a aby si aj koledníkov prežila v pohode :-).

      Odstrániť
  6. Máte to doma krásne veľkonočne vyzdobené. Som zvedavá, ako dlho vám vydržia kvety v tých sklených pohárikoch. Pokúšala som sa už aj ja viackrát, ale vždy mi to začalo na stenách pohára chytať zelené riasy, či ako by som to nazvala. Ako napríklad po dlhom čase aj v akváriu. Prajem krásne prežitie sviatkov a ďakujem za komentár pri mojom poslednom článku.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Moni, to jsou tak nádherná aranžmá. Dívám se na ně již po několikáté, jsou jednoduché a dokonalé. A skvěle nafocené. Přeji Ti krásné Velikonoce. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak polévání vodou by u mě rozhodně neprošlo. :-D
    Když jsem byla malá, Velikonoce mě nebavili. Sousedi přišli na koledu už značně posilnění alkoholem a já z nich byla akorát vystrašená. Pak, v pubertě, jsem měla období vzdoru, jako že se přeci nenechám mlátit mužskýma. Velikonoce mě začaly bavit až teď, když už mám vlastní bydlení a rodinu. Hledám si tradice, které nás budou bavit a ke kterým se budu ráda vracet. Ale beru je spíš jako vítání jara a oslavu probouzejícího se života. Církevně založení nejsme.
    Jinak dekorace máš kouzelné. Moc pěkné barvy. Mech se mi k dekorování začíná líbit.
    Přeji ti krásné Velikonoce, Moni. Hezky si je užij! Pa.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Moc hezké velikonoční zdobení. Velikonoce mám ráda, ale doma to zdobím méně, než na Vánoce. Jsem vždy ráda, kdy počasí o těchto svátcích je jarní. No, tady zatím žádná sláva. Včera byl pěkný den, ale dnes zrovna teď prší. Třeba zítra bude lépe.
    Hezké svátky jara přeji.
    Hanka






    OdpovedaťOdstrániť
  10. Krásné Velikonoce tam u vás:-))) Eva
    P.S.Velikonoce nějak nemusím, Naše tradice-jezdíme si odpočinout.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika