pondelok 6. augusta 2018

Voňavý domov bez chémie


Neviem ako vy, ale ja milujem ten pocit, keď otvorím dvere na našom dome a ovanie ma príjemná vôňa . Umelé osviežovače vzduchu, ktoré ponúkajú obchody obsahujú množstvo chemických látok,  ktoré môžu byť zdraviu nebezpečné.  Okrem toho  majú väčšinou príliš agresívnu a prenikavú vôňu, ktorá môže spôsobiť bolesti hlavy alebo dokonca spustiť migrénu. A preto  som si  vyrobila niekoľko domácich prírodných "voňačiek" .


Na tieto gélové osviežovače potrebujete 400 ml vodu, 20 g číru želatínu v prášku, 2 lyžice soli, esenciálny olej -  výber podľa vášho nošteka, sklenené poháriky,  voňavé bylinky napríklad levanduľu a rozmarín a nejaké drobnosti na záverečné dodekorovanie.
Vodu zohrejeme , rozpustíme v nej soľ a prisypeme želatínu. Miešame kým sa úplne nerozpustí. Na dno pohárika nakvapkáme esenciálny olej asi 30 kvapiek, záleží od intenzity vône, naukladáme bylinky alebo iné dekorácie a opatrne zalejeme vlažnou želatínou. Necháme stuhnúť a môžeme umiestniť do miestnosti, ktorú chceme prevoňať.


Pri dekorovaní môžete zapojiť svoju kreativitu a fantáziu. Napríklad na dno pohárika môžete nasypať jemný piesok, naukladať mušličky a do vody pridať pár kvapiek  modrej gélovej potravinárskej farby ...a dokonalá ilúzia morského dna je hotová. 




Intenzívnejšiu vôňu dosiahnete difuzérom. Malú fľaštičku naplňte 2 lyžicami slnečnicového oleja, 1 lyžičkou 96 % alkoholu (prípadne obyčajnou vodkou) a 20 kvapkami esenciálneho oleja. Do fľaštičky ponorte bambusové tyčinky. Môžete to skúsiť aj s obyčajnými drevenými špajdľami, ale   bambusové  majú vo vnútri drobné kanáliky,  vďaka ktorým sa vonná zmes lepšie rozšíri do vzduchu. Z času na čas fľaštičkou trošku zatraste a bambusové tyčinky otočte.  


A ešte môžete vyskúšať tieto vonné guľôčky: zmiešajte 1 diel soli a 1 diel hladkej múky, pridajte esenciálny olej a vodu v takom množstve,  aby vám vzniklo tuhšie cesto, z ktorého sa dajú formovať guľôčky. Môžete pridať aj potravinárske farbivo.  Guľôčky nechajte vyschnúť a nasypte do nejakej dózy. Na povrch môžete ešte nakvapkať pár kvapiek esenciálneho oleja. Výborne sa mi osvedčili tiež vo vrecúšku z tylu vložené do skrine. Ideálne sú aj do auta.

Ešte zopár rád na záver. "Voňačky" je najlepšie uložiť na miesto,  kde prúdi vzduch, vôňa sa tak dokonalejšie rozvinie po miestnosti.  Kupujte len  100 % prírodné esenciálne oleje, nie syntetické náhrady.  A hlavne menej je viac...nepreháňajte to s intenzitou vône. V priestore by ste ju mali len skôr tušiť , ako skutočne cítiť. 


Viem, že nie je jednoduché a ani reálne vylúčiť z nášho života všetko chemické , ale možno  je dobré sa občas zamyslieť , kde by sme mohli chémiu aspoň čiastočne nahradiť prírodnými surovinami. Chránime tým nielen prírodu, ale hlavne samých seba. 

Prajem vám krásne prevoňané dni :-)





20 komentárov:

  1. Tak to je super, jsi šikulka ;-)
    Zrovna jsem si na tebe včera vzpomněla s tou chemií.
    Udělal se mi kontaktní ekzém na jednom místě na ruce a vůbec nevim z čeho. Přikláním se právě k nějaké kosmetice.
    Hezké dny. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Evi. Ja som sa vlastne k výrobe domácej kozmetiky dostala práve kvôli podobným problémom ako máš Ty s ekzémom. Už asi dva roky vôbec nepoužívam krémy z obchodov, len tie svoje a problémy úplne vymizli. Prajem všetko dobré.

      Odstrániť
  2. Moni, ty máš vždy super typy a nápady. Moc ráda něco vyzkouším!
    Hezký večer a díky! Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Helenka. Nápadov by bolo, len ten čas...no ten asi nikto nemá nazvyš. Prajem pekné letné dni.

      Odstrániť
  3. Krásne voňavé osviežovače, ten so želatínou poznám, ostatné nie. Verím, že je to rozdiel, oproti chémie z drogérie.
    My radi používame osviežovač pomocou vône, vody a sviečky :-)
    Pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Aďka. Aromalampy mám tiež veľmi rada, používam ich hlavne počas zimných večerov. Svietia aj voňajú. Prajem pekné leto.

      Odstrániť
  4. Monika, to je úžasné ... Voňavú domácnosť mám rada tiež, určite tvoje návody vyskúšam ... Ďakujem za ne ... Prajem ti pekné dni ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, Lauri. Teším sa, že som inšpirovala :-).

      Odstrániť
  5. Tak to stojí za vyzkoušení. Moc prima nápady - jako vždy.
    Měj se moc hezky !
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Hanka. Vyskúšaj, verím, že sa podarí a budeš spokojná. Pekné dni.

      Odstrániť
  6. Moc pěkná dekorace, Moni. A jestli navíc ještě voní, tak to je paráda. Ráda vyzkouším.
    Krásný den ti přeji. Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Peťka. Veru vonia, vyskúšaj. Prajem pekné leto.

      Odstrániť
  7. Přírodní osvěžovače moc ráda vyzkouším, děkuji za návod!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dý. Budem držať palce, aby sa podarilo.

      Odstrániť
  8. Dear Monika thank you so much for kind visit and sweet words so i can come and see your beautiful perfumed place!

    wow this is really delight to make such fresheners at home as we use brought by market usually ,i loved your sharing and charming presentation through elegant pics!

    in your profile writing you said you are not perfect , trust me none of us is ,we all are students attending school of life and learning through sweet and bitter experiences that is all my friend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Baili, thank you for your beautiful words. I often visit your website and look forward to new posts and photos. Everything is very interesting and unknown for me. I wish you and your family all good.

      Odstrániť
  9. Monika, máš to dokonalé! Ja tiež tie rôzne vône z obchodu nepoužívam, zdajú sa mi všetky prisilné. Mám radšej, keď mi to doma vonia tým, čo robím - varím, periem, upratujem, všetko má svoje vône, niekto ich neznáša, ale ja ich mám rada. Viem, že som u nás :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu,Danielka,to je tá pravá vôňa domova :-).

      Odstrániť
  10. Voní až k nám :-)
    Miluju všechny přírodní vůně, a nejraději ty skutečné, nelahvičkové :-)
    Moni, užívej vůně a léto!
    Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Moni, to zase vypada tak snadne a efektne. Neco rada zkusim:-). M.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika