pondelok 2. októbra 2017

Pleťový krém s harmančekom


Harmanček sa pre svoje liečivé vlastnosti používa už celé stáročia nielen vo farmácii ale aj v kozmetike. Ja tiež s obľubou  používam túto skromnú bylinku vo svojej domácej kozmetike. Tentokrát som blahodárne účinky harmančeka využila  pri výrobe ľahkého pleťového krému. 

Najprv je potrebné pripraviť si harmančekový macerát. Čerstvé kvety harmančeka, najlepšie z vlastnej záhradky, som nasypala do zaváracieho pohárika a zaliala mandľovým olejom, tak aby hladina siahala aspoň 3 cm nad bylinky. Zmes som dobre premiešala aby sa olej dostal všade. Pohárik som  uzavrela, vložila do papierového sáčka a uložila  na teplé miesto. Každý deň som pohárik dobre pretriasla a po šiestich týždňoch obsah precedila cez gázu do nádobky. Podobne si pripravujem maceráty aj z iných byliniek napr. levandule alebo nechtíka. 

Suroviny na zhruba 100 ml krému
8 g harmančekového macerátu v mandľovom oleji
4 g oleja z hroznových jadierok (kúpite v internetovej predajni Ecokoza)
32 g ružovej vody (kúpite napr. v DM)
32 g aloe vera gelu (kúpite v lekárni)
4 g bambuckého masla (kúpite v DM)
4 g emulgátora napr. Olivem 1000 (kúpite v internetovej predajni Ecokoza)
15 kvapiek ekologického konzervantu Cosgard ( kúpite v Ecokoza)
5 kvapiek vitamínu E (kúpite v lekárni)
3-5 kvapiek harmančekového esenciálneho oleja (nemusí byť)


Do jednej nádobky si navážime  ružovú vodu a aloe, do druhej nádobky oleje a bambucké maslo. 
Obidve nádobky dáme do vodného kúpeľa a zahrievame. Akonáhle je bambucké maslo rozpustené, vmiešam do tejto zmesi emulgátor. Keď sa emulgátor rozpustí, vyberiem obidve nádobky z vodného kúpeľa. Obsah nádobky s ružovou vodou a aloe nalejem do nádobky s olejmi a začnem premiešavať a šľahať až do vtedy kým zmes nebude mať krémovú konzistenciu a izbovú teplotu. Nakoniec vmiešam konzervant, vitamín E a esenciálny olej.   

 

Hotový krémik naplníme do peknej dózičky a necháme úplne stuhnúť . Krém je ľahký, dobre sa vstrebáva a pre nízky podiel olejov nezanecháva mastný pocit. Je vhodný na všetky tipy pleti, aj ako podklad pod make up. Zatiaľ som ho odskúšala len na sebe,  som s ním veľmi spokojná. Uvidím ako sa k nemu vyjadria ostatní testovací dobrovoľníci :-).


Aj keď nám obchody ponúkajú nepreberné množstvo kozmetických prípravkov, nemali by sme zabúdať na to, čo nám plným priehrštím ponúka  najlepší lekár - príroda. 


Krásne jesenné dni praje



11 komentárov:

  1. Monika, obdivujem ťa, že toto dokážeš pripraviť! Ešte si dovolím ti poradiť k tomu macerátu - ja by som po určitom čase, možno tri týždne, precedila a znovu vložila čerstvý harmanček. Zvýšila by sa koncentrácia. To sa dá aj viackrát opakovať. Z harmančeka sa asi uvoľňuje azulén a alantoín, určite sa v ňom nachádzajú. To je len taký môj nápad, vieš, že učím kozmetičky materiály :-)
    Vieš krásne fotiť, naaranžovať!


    OdpovedaťOdstrániť
  2. Monika, predstav si, že aj v noci som premýšľala o tvojom krémiku. Prišla som na to, že som sa večer pomýlila. Alantoin je z kostihoja lekárskeho, nie z harmančeka. Druhá látka z harmenčeka je bisabolol. A ešte jedno - azulén má modrú farbu, tak by ma zaujímalo, či macerát je sfarbený do modra, čo by znamenalo, že sa naozaj vylúhuje do oleja. Myslím si, že priemyselne ho z neho dostávajú chemicky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Macerát má skôr takú jemne zelenomodrú farbu, ale úplne vonia po harmančeku.Ďakujem za dobré rady, najbližšie ich určite využijem. A som sa aj pousmiala, že na mojom krémiku premýšľaš aj v noci :-).

      Odstrániť
  3. Krásna krabička aj fotografie! Určite to je dobrý krémik. Nech sa darí vyrábať aj naďalej takéto krásne kozmetické prípravky. Pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Anka. Krémik je naozaj fajn a mám z neho radosť.

      Odstrániť
  4. Moni,toto je pro mne nepochopitelné. Obdivuji jak přípravu, tak recepty. Já bych se do toho nepustila, spoustu věcí ani neznám, ale Tvůj krém vypadá moc dobře. A je krásně nafocen.
    Přeji příjemnou neděli. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Áno, Moni. Tiež som veľmi naklonená tejto prírodnej kozmetike. Ja som zatiaľ robila len nechtíkový, je trošku mastnejší, ale dobrý.Skúšala som aj šampón z kastílskeho mydla, ale neosvedčilo sa mi to nejak. Nepenil a nechával vlasy mastne od tých olejčekov, čo do neho išli. Mám nakúpených kadejakých ingrediencií:):) z mydlovehosvetu. Mydielka sa mi daria.
    Moni, ďakujem pekne za tento návod. Tento rok nemám kamilky(minulý rok som mala a myslela som si, že sa to povysieva a vzíde to už teraz samo, ale nič :)ale na rok opäť kúpim semienko a vysejem a vyskúšam. Dík. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krémik vyzerá luxusne. Už som skúšala jeden krém, no vyšla z toho skôr masť ako krém, ale aj tak som veľmi spokojná s ním. Tiež mydielka si vyrábam. Láka ma tento Tvoj krémik, ale je treba tam pridávať konzervant a emulgátor? A prosím Ťa ten úžasný šľahací mixér máš odkiaľ (neviem si predstaviť šľahať tú trochu mojim dvojmetličkovým). Ďakujem za odpovede. Blog je veľmi krásny :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ivetka. S týmto krémikom som veľmi spokojná, môžem odporúčať. Konzervant aj emulgátor v tomto prípade je potrebné pridať, pretože majú svoj presný význam. Ja používam len tie ekologické. Mixér, je to vlastne kapučínovač, som kúpila v internetovej predajni Ecokoza, ale je trošku slabší, hlavne keď je hustejšia koonzistencia tak moc nestíha.

      Odstrániť
  7. Preco prave mandlovy olej a nie napriklad olivovy? Len ma to zaujima, s pozdravom Lucia.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Preco prave mandlovy olej a nie napriklad olivovy? Len ma to zaujima, s pozdravom Lucia

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika