Inšpiráciu pre tento recept som našla v knihe Dulce de Leche , ktorú som už dávnejšie dostala ako darček. Už pri prvom listovaní ma zaujal tento koláčik a keď sa mi pri varení zvýšili tri bielka, tak hneď som vedela ako ich využiť.
Potrebujeme: 3 bielka
175 g cukru
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
40 g nastrúhanej čokolády
Na plnku: nutelu
250 ml šľahačku
2 polievkové lyžice najemno nasekaných čerstvých lístkov mäty
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
A takýto je postup: Bielky vyšľaháme do penista, pridáme cukor a šľaháme, kým nedosiahneme lesklú a pevnú konzistenciu. Nakoniec primiešame kukuričný škrob a nastrúhanú čokoládu. Penu naplníme do cukrárskeho zdobiaceho vrecúška a vytláčame penové pásiky na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme na 140 stupňoch približne 45 minút v závislosti na rúre. Rúru vypneme, ale plech nevyberáme, kým pláty úplne nevychladnú. Spodný plát potrieme nutelou. V mažiari rozdrvíme cukor s mätou, kým nevznikne hladký cukor, ktorý úžasne vonia. S mätovým cukrom vyšľaháme šľahačku a natrieme na nutelovú vrstvu, prikryjeme druhým plátom. Vrchný plát ozdobíme zvyšnou šahačkou, čerstvou mätou a mätovým cukrom. Dáme vychladiť a môžeme podávať.
Bielkové cesto je ľahké ako pierko a svieža mätová plnka ho skvele dopĺňa. Trošku horšie sa krája, keďže penové cesto je veľmi krehké. Je vhodné jemne nahriať nôž a potom opatrne krájať.
Prajem Vám krásne babie leto, ktoré by vraj budúci týždeň na chvíľku malo ešte prísť.
Jé, to vypadá báječně! Krásné fotky! Pěkné podzimní dny, M.
OdpovedaťOdstrániťKoláčik vyzerá veľmi zaujímavo a luxusne! Aj krájať ho je škoda!
OdpovedaťOdstrániťPá
Moni, sbíhají se mi sliny, to musí být dobrota. Vypadá to moc dobře a krásně nafoceno.
OdpovedaťOdstrániťPřeji příjemné pondělí. D.
Tieto snehové obľubujem. A ani nie náročný a vyzerá a určite i chutí fantasticky. Isto vyskúšam, len musím kúpiť nutelu. :) D. :)
OdpovedaťOdstrániť