Možno sa aj vy čudujete, čo je to za zvláštne spojenie mrkva a torta, rovnako ako môj syn, keď som mu na otázku, čo idem robiť s mrkvou odpovedala , že piecť tortu. Ale nemusíte sa obávať, táto zdravá sladkosť s orechami, škoricou a krémovým mascarpone bude chutiť určite každému.
Čo potrebujeme na cesto: 430 g najemno nastrúhanej mrkvy, 250 g polohrubú múku, 90 ml olej, 2 vajcia, 150 g cukor, 1 lyžičku kypriaci prášok (najlepšie s vínnym kameňom), 1 lyžičku jedlú sódu, 1 lyžičku škorice, za hrsť nahrubo nasekané vlašské orechy, 60 ml šťavu z pomaranča, nastrúhanú pomarančovú kôru, 1,5 lyžičku nástrúhaný zázvor
Na krém potrebujeme: 1 vaničku mascarpone, 250 g nízkotučný jemný tvaroh (nie hrudkovitý), 360 g kyslú smotanu , práškový cukor podľa chuti, niekoľko kvapiek citrónovej esencie, mandľové lupienky na posypanie
Postup: je naozaj jednoduchý. Všetky ingredience na cesto zmiešame, nalejeme do okrúhlej formy s priemerom 24 cm a pečieme pri 180 stupňoch asi 30 - 40 minút. Medzitým si pripravíme krém . Postupne vymiešame mascarpone, smotanu, tvaroh a cukor . Na vychladnutý korpus navrstvíme krém. Mandľové lupienky opražíme na suchej panvici a posypeme povrch krému. Necháme stuhnúť pár hodín.
Vynikajúce k nedeľnej kávičke alebo ako sladké prekvapenie.
Milá Monika, milujeme všetky recepty s mrkvou a tento recept určite vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťTeší ma, že som mohla inšpirovať.
OdpovedaťOdstrániť