pondelok 23. októbra 2017

Moja prírodná lekáreň


Jedno múdre porekadlo hovorí, že na každú chorobu vyrástla bylinka. 
Súhlasím,  ja mám tiež niekoľko svojich obľúbených liečivých rastliniek, ktoré si pestujem doma na záhradke a hojne ich využívam v mojej prírodnej kozmetike, v kuchyni ale aj na voňavé a zdravé čajíky.




Šalvia alebo aj ľudovo nazývaná babské ucho je magická liečivka, okolo ktorej koluje veľa rôznych povier. Ja však ostávam pri pragmatickom využití a keďže má výrazné antibakteriálne účinky  používam ju do ústnych vôd a tinktúr  na kloktanie pri bolestiach hrdla. Hodí sa aj ako korenie k divine. Vyskúšajte šalviové čipsy, sú výborné.

Tymián využívam predovšetkým ako korenie,  napríklad do brokolicovej polievky alebo pri pečení mäsa.

Rozmarín sa v minulosti pestoval na dedinách pri každom dome, pretože bol považovaný za kvet lásky a vernosti :-). Ja ho využívam ako súčasť solí do kúpeľa alebo do šumiviek. Pozor na jeho použitie ak máte vysoký krvný tlak.


Nechtík je bylinková klasika. Krémiky, oleje, hojivé masti , do mydla...na všetko je vynikajúci a má vraj omladzujúce účinky. Kvety môžeme pridať do varenej ryže, zafarbí ju do žlta a dodá pikantnú chuť. 

Medovka je relaxačná bylinka. Pomáha pri nespavosti a nervozite. Pre svoju príjemnú citrónovú chuť je výborná do letných limonád a bylinných sirupov . Po medovkovom čaji sa vraj snívajú nádherné sny, možno aj preto je to moja najobľúbenejšia bylinka:-).

Harmančekový aj levanduľový olej nepostrádateľné základy do krémov a pleťových olejov.



Voňavá materina dúška sa na záhradke veľmi pekne vyníma na skalke alebo v nižších záhonoch. Čaj z nej navodzuje pokoj, pomáha pri bolestiach hlavy, prechladnutí a chrípke. V kozmetike ju používam do pleťových vôd na mastnú a problematickú pleť s akné.

Rozmarínovú tinktúru používam do pleťových vôd a domácich čistiacich prostriedkov.




A aké sú vaše skúsenosti s bylinkami ? Máte nejaký osvedčený recept vo svojej domácej lekárni?

Pekný večer všetkým želá










10 komentárov:

  1. Krásné fotky, úplně cítím tu vůní bylinek.Já se do tajů bylinkářství snažím pomaloučku také proniknout, zatím je používám jen jako koření a na čaje a sirupy.
    Měj se hezky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja zatiaľ experimentujem len s tými najznámejšími bylinkami, ale postupne by som chcela preniknúť ešte viacej do tajov bylinkového sveta. Betka, prajem Ti pekný deň.

      Odstrániť
  2. Tak toto mne hladí srdiečko a dušičku! Monika, súhlasím s tebou a chcela by som poznať každú bylinku a jej účinky na náš organizmus. Máš ich krásne uložené a košíček a nožnice nemajú chybu!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka, tie nožnice sú ešte po starých rodičoch, ale ešte stále strihajú! Ďakujem za návštevu a prajem pekný deň.

      Odstrániť
  3. Cez leto vyrábame s dcérou sirupy zo všetkého čo rastie - šalvia, mäta, medovka, žihľava - mizne to zázračnou rýchlosťou, skorocelový sirupček proti kašľu pre deti aj dospelých, nechtíková a skorocelová masť, tohto roku som prvý krát dala lupene bielej ľalie do alkoholu,z lupeňou ruží pleťovú vodu... no a samozrejme ako koreninu do polievok, omáčok aj pod mäso ...no a na Gemer chodím na očianku

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Irenka, ďakujem za návštevu môjho blogu. Vidím, že máme rovnakú záľubu v prírodných produktoch. Ani som nevedela, že na Gemeri rastie očianka. Pekný večer.

      Odstrániť
  4. Moni, máš to moc pěkné! Já bylinky používám spíš do čajů. Nasuším si podle potřeb naší rodiny a celý rok je používáme. Občas vyrobíme i sirup, ale ten nikdy dlouho nevydrží. Mastičky dělám pouze s éterickými oleji.
    Měj krásné voňavé dny! Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Zuzka. Bylinkové čajíky nikdy nesklamú, sú chutné aj osožné.

      Odstrániť
  5. Ahoj Monika. Na čajíky samozrejme suším počas celého leta ,obyčajne začínam pľúcnikom lekárskym...
    Sirupy žihľavový a bazový...krémik zatiaľ len nechtíkový... olejčeky levanduľový a namixovaný aj s ružovými lupienkami a nechtíkom...tinktúry šalviové ,echinaceové a z plodov kapucínky som skúšala...švédske kvapky podľa Herbáře :)...do mydielka levanduľu a nechtík...žihľavový a šalviový odvar na vlasy...a tak sa bavím:):)...
    Máš to fakt veľmi pekné v tvojej bylinkármi.:) Maj sa krásne. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Danka, vidím ,že máme rovnaké "závislosti" :-).

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika