utorok 28. novembra 2017

Chlebík z čierneho piva so syrom a sušenými slivkami


Cez víkend sme oslavovali Katarínu (dcéra)  a  narodeniny (svokra). Všetci sme sa zišli u nás a tak som rozmýšľala čo ponúknuť. Tento chlebík som už dávnejšie mala v zozname "Treba vyskúšať" a  tak bolo rozhodnuté. Trošku som mala obavy, či v chlebíku nebude cítiť horkosť piva, ale vôbec nie . Pivo dodalo chlebíku krásnu farbu, sušené slivky jemnú sladkú chuť a syr Feta trošku pikantnosti. 


Na cesto  potrebujeme:
250 g hladkú múku T650 
250 g špaldovú múku 
50 g maslo 
1 balíček sušené droždie 
1 kávovú lyžičku soli
330 ml čierne pivo

Na náplň:
sušené slivky a syr Feta 

Na cesto zmiešame múku s droždím a soľou. Pridáme rozpustené maslo a pivo, z ktorého si odoberieme 3 polievkové lyžice na potretie. Vypracujeme klasické kysnuté cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.  Potom ho rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Na cesto poukladáme sušené  slivky a syr, tak že necháme asi 1 cm voľné okraje. Zrolujeme a položíme spojom na plech vyložený papierom na pečenie. Záviny necháme na plechu ešte asi 20 minúť kysnúť. Na povrchu urobíme niekoľko zárezov ostrým nožom, potrieme zvyšným pivom a vložíme do predhriatej rúry. V teplovzdušnej rúre pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinku. Môžeme podávať teplé aj studené. Chutí naozaj skvelo.


Pohodové dni aj s dobrým jedlom praje


10 komentárov:

  1. Tak toto vyzerá veľmi zaujimavo! Určite niekedy vyskúšam, mám rada takéto experimenty.
    Pa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Danka, určite vyskúšaj, verím, že nebudeš sklamaná.

      Odstrániť
  2. Zaujímavý recept a krásne fotky! Pekné dni

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Anka. Prajem pekný predvianočný čas.

      Odstrániť
  3. Zdravím! Ani by mi nenapadlo, že chlieb môže obsahovať sladké slivky. Už som jedla so sušenými rajčinami, s olivami, s kadečím, ale so slivkami ešte nie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rada skúšam nové recepty a nové chute. Niekedy to vyjde a niekedy aj nie. Ale tento chlebík je naozaj dobrý. Ďakujem za komentár a prajem pekný predvianočný čas.

      Odstrániť
  4. Ten chlebík vyzerá ako od profesionála. A môžeme do neho dať hoci-čo. Naposledy som jedla perfektný s vlašskými orechmi, alebo s mrkvou. Pekné fotky. Krásny deň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Zitka. Určite aj s vlašskými orechmi je dobrá kombinácia. Nabudúce vyskúšam. Prajem pekný predvianočný čas.

      Odstrániť
  5. To je pěkný kousek!
    Kombinace mě neláká, ale vypadá krásně!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Zuzka, tak chuť je určite iná ako bežný chlebík. Prajem pekný predvianočný čas.

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika