Cez víkend sme oslavovali Katarínu (dcéra) a narodeniny (svokra). Všetci sme sa zišli u nás a tak som rozmýšľala čo ponúknuť. Tento chlebík som už dávnejšie mala v zozname "Treba vyskúšať" a tak bolo rozhodnuté. Trošku som mala obavy, či v chlebíku nebude cítiť horkosť piva, ale vôbec nie . Pivo dodalo chlebíku krásnu farbu, sušené slivky jemnú sladkú chuť a syr Feta trošku pikantnosti.
Na cesto potrebujeme:
250 g hladkú múku T650
250 g špaldovú múku
50 g maslo
1 balíček sušené droždie
1 kávovú lyžičku soli
330 ml čierne pivo
Na náplň:
sušené slivky a syr Feta
Na cesto zmiešame múku s droždím a soľou. Pridáme rozpustené maslo a pivo, z ktorého si odoberieme 3 polievkové lyžice na potretie. Vypracujeme klasické kysnuté cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom ho rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Na cesto poukladáme sušené slivky a syr, tak že necháme asi 1 cm voľné okraje. Zrolujeme a položíme spojom na plech vyložený papierom na pečenie. Záviny necháme na plechu ešte asi 20 minúť kysnúť. Na povrchu urobíme niekoľko zárezov ostrým nožom, potrieme zvyšným pivom a vložíme do predhriatej rúry. V teplovzdušnej rúre pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinku. Môžeme podávať teplé aj studené. Chutí naozaj skvelo.
Pohodové dni aj s dobrým jedlom praje
Tak toto vyzerá veľmi zaujimavo! Určite niekedy vyskúšam, mám rada takéto experimenty.
OdpovedaťOdstrániťPa
Ďakujem Danka, určite vyskúšaj, verím, že nebudeš sklamaná.
OdstrániťZaujímavý recept a krásne fotky! Pekné dni
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Anka. Prajem pekný predvianočný čas.
OdstrániťZdravím! Ani by mi nenapadlo, že chlieb môže obsahovať sladké slivky. Už som jedla so sušenými rajčinami, s olivami, s kadečím, ale so slivkami ešte nie.
OdpovedaťOdstrániťRada skúšam nové recepty a nové chute. Niekedy to vyjde a niekedy aj nie. Ale tento chlebík je naozaj dobrý. Ďakujem za komentár a prajem pekný predvianočný čas.
OdstrániťTen chlebík vyzerá ako od profesionála. A môžeme do neho dať hoci-čo. Naposledy som jedla perfektný s vlašskými orechmi, alebo s mrkvou. Pekné fotky. Krásny deň.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Zitka. Určite aj s vlašskými orechmi je dobrá kombinácia. Nabudúce vyskúšam. Prajem pekný predvianočný čas.
OdstrániťTo je pěkný kousek!
OdpovedaťOdstrániťKombinace mě neláká, ale vypadá krásně!
Ďakujem Zuzka, tak chuť je určite iná ako bežný chlebík. Prajem pekný predvianočný čas.
Odstrániť