Priznám sa, že nie som veľkým milovníkom špenátu, ale v tejto roláde mi vôbec neprekáža. Práve naopak, špenát jej dodáva osobitú chuť a zaujímavú farbu. A myslím, že môže byť celkom vhodným pohostením aj počas Veľkonočných sviatkov.
Na cesto potrebujeme: 400 g mrazený špenátový pretlak, 4 ks vajcia, 2 polievkové lyžice kyslú smotanu, 4 polievkové lyžice hladkú múku, 1 kávovú lyžičku kypriaci prášok, trošku soli
Na plnku: 300 g nátierkové maslo, 2-3 lyžice kyslej smotany, 1 strúčik cesnaku, soľ, cesnak, kôpor, pár plátkov údeného lososa
Špenátový pretlak necháme rozmraziť a cez sitko vytlačíme prebytočnú vodu. Žĺtky vymiešame so smotanou, pridáme špenát a múka zmiešanú s kypriacim práškom. Sneh vyšľaháme so soľou a opatrne primiešame do špenátovej zmesi. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie . Plát pečieme pri teplote 150-180 stupňov asi 15 minút. Medzitým si pripravíme náplň. Vymiešame nátierkové maslo so smotanou, cesnakom a kôprom. Dochutíme soľou a korením.
Upečené cesto zrolujeme a necháme vychladnúť. Potom na plát natrieme plnku, do prostriedku poukladáme plátky lososa a cesto pomocou papiera zvinieme. Roládu uložíme do chladničky aspoň na dve hodiny.
Upečené cesto zrolujeme a necháme vychladnúť. Potom na plát natrieme plnku, do prostriedku poukladáme plátky lososa a cesto pomocou papiera zvinieme. Roládu uložíme do chladničky aspoň na dve hodiny.
Viete o tom, že dnes je Kvetná nedeľa? Táto nedeľa vraj otvára bránu do jari . Je známa aj tým ,že v kostoloch sa požehnávajú zelené ratolesti - bahniatka (vetvičky vŕby), ktoré sú symbolom prichádzajúcej jari a neodmysliteľne patria k Veľkej noci.
Prajem Vám krásny predveľkonočný čas a snáď už tá jar konečne príde.
Chutná roláda krásná i pro oko ;))))
OdpovedaťOdstrániťKrásné předvelikonočni dny přeji. Eva
Ďakujem, Evi. Snáď chutila, zatiaľ mám len kladné odozvy od konzumentov :-).
OdstrániťTak tá je hotový luxus, vhodný na zelený štvrtok!
OdpovedaťOdstrániťU nás špenát patrí medzi obľúbené jedlá.
Pá
Ďakujem, Danka. Vidíš, aj na zelený štvrtok by sa to celkom hodilo.
OdstrániťMoni, roláda vypadá opravdu lákavě. A naprosto velikonočně! Máš to i krásné naaranžované. My máme špenát moc rádi, určitě si recept zapsuji. Diky.
OdpovedaťOdstrániťPřeji krásný den, Petra
Ďakujem, Peťka. Roláda je vhodná pre milovníkov špenátu, ale aj pre tých, ktorí ho moc nemusia. V tejto verzii im určite bude chutiť.
OdstrániťMoc pěkně vypadá ta roláda. Špenát u nás má zelenou, takže za zkoušku by to stálo.
OdpovedaťOdstrániťKvětná neděle tady u nás v Podkrkonoší znamená i tzv. lítování. Tj. holčičí koleda. Mají v ruce líto- ozdobenou větvičku jehličňanu a zpívají - líto, líto nesu, až se celá třesu. Ještě jsem dnes nesnídala protože jsem pospíchala, abych něco dostala :-).
Hezký den!
Hanka
Ďakujem, Hanka. To je veľmi pekný a zaujímavý zvyk, o ktorom som doteraz nepočula. Veľmi sa mi páči, keď sa dodržujú tieto staré tradície .
OdstrániťVyzerá ako skvelá dobrota! Krásne nafotené až slinky tečú :-)) Príjemný týždeň
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, Anka. Je to naozaj dobrota a všetci si na roláde pochutnali.
OdstrániťMilujem špenát v akejkoľvek podobe a môj syn tiež :-)
OdpovedaťOdstrániťRoládka je krásna, občas ju pripravujem i ja hlavne na Veľkú noc. Verím, že chutila.
Prajem pekné, jarné dni,
A.
Ďakujem, Aďka. Ja práve, že špenát nejako neobľubujem, ale v tejto roláde mi vôbec nevadí.
OdstrániťSkvělý recept. Tenhle si ukládám, díky moc. Taky mě napadlo, že se perfektně hodí na Velikonoce. :-)
OdpovedaťOdstrániťMoc tě zdravím, Moni. Měj se hezky!
Ďakujem, Dý. Tak keď sa ho rozhodneš vyskúšať, držím palce nech sa podarí. A hlavne nech chutí.
OdstrániťMoni, to je jako z nějaké luxusní restaurace. Dokonale naservírované, skvělá příprava a krásné nafocené. Špenátovou roládu jsem nikdy nejela, ale v Tvém podání bych ji snad snědla celou. :o)
OdpovedaťOdstrániťHezké dny přeji. D.
Ďakujem, Dáška. Ó tak to ma fakt teší, že to vyzerá tak luxusne :-). Škoda, že si tak ďaleko...
Odstrániť