utorok 29. mája 2018

Bazový koláčik


 Aj keď sezóna kvitnutia bazy sa pomaly končí, vkladám recept na koláčik s chuťou tejto byliny. O tom že baza je zdravá asi nemusím nikoho presviedčať. V jednom starom herbári , ktorý mám doma sa o nej píše toto:
"Černý bez je keřem čarodějným, ve kterém sídli dobré víly. Bezinkový syrup radí se proti nastuzení. Květ  čerstvý ve víně omočený dáva se na hlavu či na čelo, když někdo nemuže spáti nebo má bolesti hlavy."
Nemám to overené, ale ak by tieto rady niekto z vás vyskúšal a fungovalo by to proti bolesti hlavy, tak dajte vedieť :-).


Bazové kvietky zvyčajne suším na čaj alebo z čerstvých  pripravujem  šumivé limonády či sirupy  . Sú naozaj veľmi chutné a osviežujúce najmä v letných horúčavách. Skúšala som bazu  vyprážať v cestíčku, ale to ma nejako nenadchlo. Napadlo ma, čo tak  využiť zaujímavú  chuť a vôňu bazy v nejakom koláčiku. A podľa pozitívnych reakcií konzumentov to asi nebol až taký zlý nápad   :- ).


Recept na bazový koláčik:
Korpus: rozdrvte 200 g maslových sušienok a zmiešajte s 80 g roztopeného masla. Hmotou pokryte dno tortovej formy (priemer asi 25 cm) a dajte do chladu. 
Bazový krém: deň vopred zalejte asi dve veľké hrste bazových kvietkov s 250 ml smotany na šľahanie (aspoň 33%), uložte do chladničky. Na druhý deň zmes precedíme cez husté sitko a do tuha vyšľaháme . 400 g mascarpone vymiešame s práškovým cukrom (množstvo  podľa chuti), pridáme 
asi 3 - 4 lyžice bazového sirupu a zmiešame s vyšľahanou bazovou šľahačkou. Krém navrstvíme na sušienkový korpus
Bazové želé: 10 g tortové želé číre zmiešame s 250 ml bazového sirupu, pridáme asi jednu lyžicu citrónovej šťavy. Dôkladne premiešame a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme asi 1 minútu. Odstavíme a ešte vlažné opatrne nalejeme na bazový krém. Necháme stuhnúť 2-3 hodinky v chladničke.
Môžete ozdobiť oblátkovými alebo jedlými kvietkami, bylinkami, bazou...


Máte aj vy nejaké obľúbené recepty z bazy? 


28 komentárov:

  1. Tak toto by ma nikdy nenapadlo! Ale vyzerá to super, v smotane sa určite baza dobre vylúhuje a tá chuť musí byť potom zaujímavá. K tomu tvoj aranžmám a môžeš ísť na súťaž!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Danielka. Tak ja nie som veľmi súťaživý tip. Keď vyhrám, je mi ľúto tých čo prehrali a keď prehrám, tak zase som z toho smutná ja :-).

      Odstrániť
  2. Monika,
    koláčik vyzerá výborne, milujem chuť bazy a všetko bazové (aj cukríky) :-)
    Bazu v cestíčku robievam aj ja a rada vyskúšam aj Tvoj receptík, teším sa.
    Pekný večer!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Aďka. Vyskúšaj a dúfam, že bude chutiť :-).

      Odstrániť
  3. Ten koláčik vyzerá skvele ... Recept sa mi veľmi páči ... niekedy urobím, aj keď už len zo sušených kvetov ... akurát nemám bazový sirup, ale ja už voľačo vymyslím ... :)
    Monika, maj sa dobre ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zabudla som pochváliť krásne fotky ... :)

      Odstrániť
    2. Lauri, ďakujem. Ja tiež rada obdivujem skvelé fotky na tvojom blogu.

      Odstrániť
  4. Milá Moniko, zkušenosti s použitím bezu, krom šťávy a bezu sušeného na "bylinkový čaj" vlastně nemám. Ani nevím, že se dá takto nádherně použít v kuchyni. Žasnu nad precizností krásných fotek a aranžmá. Vždy, když k Tobě nakouknu, tak se kochám, moc krásné!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dianka, ďakujem. Veľmi ma potešila tvoja pochvala.

      Odstrániť
  5. Moni, jako vždy, tvé výrobky, ať už jsou k jídlu nebo ne, vypadají skvostně!! Dortík bych ochutnala hned :) Letos jsem kromě bezové limonády dělala i sirup, tak ho možná i v dortu vyzkouším. Musím ho nejprve otevřít a ochutnat, jak se povedl.
    Měj se krásně, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Peťka, ďakujem. Verím, že tvoj sirup je určite skvelý a možno nájde využitie aj v dortíku.

      Odstrániť
  6. Moni, podle fotky na telefonu jsem myslela, že to je bezové máslo na tělo či něco podobného... A podívejme, ono to je k jídlu a taaak krásně to vypadá!
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Helenka. Tak vidíš, občas vyrobím niečo aj na vnútorné použitie :-) . Ale ináč si mi vnukla dobrý nápad , využiť bazu aj v kozmetike...veď ja ešte niečo vymyslím.

      Odstrániť
  7. Bezu jsem na chut zatim neprisla, ale musim rict, ze kolac / dort vypada skutecne lakave. Pekne dny. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Marcelka. Baza má naozaj veľmi špecifickú chuť a vôňu a nemusí každému sadnúť. Ja som jej tiež prišla na chuť len pred pár rokmi.

      Odstrániť
  8. Zajímavá kombinace.....vypadá nádherně a musí i báječně chutnat.
    My pijeme jen sirup:-)
    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Evi. Myslím, že koláčik chutil, aspoň nikto si nesťažoval :-). Sirup z bazy je asi najpopulárnejší .

      Odstrániť
  9. Tiež som vyprážala bazu v cestíčku. Tá tvoja tortička vyzerá skvelo, ako všetko od teba. Krásne fotky. Príjemné dni prajem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Anka. Tvoja pochvala mi pohladila srdce aj dušu.

      Odstrániť
  10. Vypadá nádherně! Zrovna dnes jdeme sbírat květy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Zuzka. U nás už baza pomaly odkvitá. Stihla som ešte nasušiť nejaké zásoby, takže v zime bude z čoho variť chutný čajík. Maj sa pekne.

      Odstrániť
  11. Dort vypadá báječně. Jakýpak asi je ten bezový krém? Láká mě to zkusit.
    Vše máš krásně nazdobeno a naaranžováno. Klematis je opravdu nádherný.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dý. Klematis je z roka na rok viac obsypaný kvetmi, mám z neho veľkú radosť. Dúfam, že až bazový krém vyskúšaš, nebudeš sklamaná a bude ti chutiť.

      Odstrániť
  12. Moni, skvělý nápad a dort vypadá luxusně. Máš ho krásně nazdobený, jen zakrojit. Bezový krém může mít zajímavou chuť, podívám se po okolí, zda ještě nějaký u nás kvete a mohla bych vyzkoušet.
    Sirup už mám letos hotový a chutná všem.
    Měj krásné dny. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dáška. Tak snáď ešte stihneš bazovú sezónu, lebo u nás už pomaly odkvitá. Podľa komentárov usudzujem, že sirup je najpopulárnejší produkt z bazy. Asi preto, že je fakt chutný.

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika