pondelok 11. júna 2018

Obrúsky so včelím voskom


K výrobe týchto obrúskov so včelím voskom ma inšpirovala priateľka Danka. Dokonale nahradia mikroténové sáčky alebo potravinovú fóliu na balenie potravín . Dá sa do nich zabaliť desiata, ovocie, syr, bylinky či prikryť misku s jedlom v chladničke.  Na prvý pohľad sa mi tento nápad zapáčil, keďže v našej  domácnosti sa snažíme  znižovať spotrebu plastových obalov. Obrúsky som si  skúsila vyrobiť aj ja   a môžem potvrdiť, že ich výroba  je veľmi jednoduchá a  aj cenovo priaznivá. 
Stačí  pár kúskov bavlnenej látky, trošku včelieho vosku,  jojobový olej, papier na pečenie a žehlička.


Ak máte pravý naturálny vosk od včelára, musíte počítať s tým, že svetlú látku vám zafarbí na béžovo. Len pre porovnanie vľavo na obrázku je rafinovaný včelí vosk z obchodu a na pravo je vosk priamo od včelára. Ak teda chcete zachovať bielu farbu na obrúsku   , použite ten z obchodu. Ja mám  rada ten prírodný.


Vosk roztavte vo vodnom kúpeli . Najlepšie v nejakej zaváraninovej fľaši, ktorú potom môžete odhodiť, pretože vosk sa veľmi zle zmýva. Na jeden väčší obrúsok postačí asi jedna necelá lyžica vosku. Pridajte jojobový olej v pomere 3 diely vosku na 1 diel jojobového oleja.  Ten zabezpečí pružnosť  obrúska.
Nastrihajte si z bavlnenej látky obrúsky rôznych rozmerov.  Na žehliacu dosku položte staršiu látku (zašpiní sa od vosku), na látku položte pečiaci papier a na to obrúsok.


Obrúsok polejte v strede asi jednou lyžicou vosku.  Toto bol môj prvý pokus a tak toho vosku je trošku priveľa, stačí aj menej ako je na fotke.


Na vrch položte ďalší pečiaci papier, žehličku nastavte na miernu teplotu, bez pary. Pomaly prechádzajte žehličkou smerom od stredu ku okrajom obrúska, tak aby bola voskom pokrytá celá plocha. 


Tu je vidieť ako sa vosk roztápa a vsakuje do látky. Pokiaľ by vám na obrúsku ostali prázdne miesta, doplňte vosk a znova prežehlite.


Vosk sa roztopil a vpil do látky, prebytočný je vytečený po stranách. Lepšie je použiť tenšiu látku, ktorá spotrebuje menšie množstvo vosku a po zaschnutí sa ľahšie tvaruje. 


Vrchný pečiaci papier opatrne stiahnite, kým je  vosk ešte horúci a máte hotovo. Obrúsok oddeľte aj od spodnej vrstvy pečiaceho papiera a položte na nejakú  podložku, alebo  zaveste, aby vychladol. Pozor na prsty, lebo obrúsok môže byť horúci. Po pár minútach je vosk stuhnutý a obrúsok pripravený na použitie.


Bavlnený obrúsok so včelím voskom udrží potraviny dlhšie čerstvé. Okrem toho včelí vosk má aj antibakteriálne vlastnosti a  nádhernú medovú vôňu. Obrúsky stačí po použití opláchnuť vlažnou vodou (nie horúcou) a nechať voľne vyschnúť. Pri správnom používaní by mali  vydržať až rok. Nie sú vhodné na balenie veľmi mastných jedál, surového mäsa alebo rýb. 


Nezanedbateľným pozitívom je aj to, že používaním týchto obrúskov , znižujeme v našej domácnosti spotrebu plastových vreciek a obalov a aspoň takouto maličkosťou  prispievame k záchrane  našej odpadom už dosť zavalenej planéty. Je to celkom fajn pocit. 



Prajem vám krásne dni .


45 komentárov:

  1. Moni, musím říct, že si mě nadchla. Igelitu a podobných "hrůz" tu po nás zůstane až až! Už používám látkové taštičky na svačiny, které jsem před lety dostala, koupím jojobový olej a jdu do ubrousků!
    Díky moc, měj hezký den. Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, som veľmi rada, že som ťa inšpirovala. Prajem nech sa ti obrúsky podaria a nech si s nimi spokojná. O redukovaní odpadov sa stále iba veľa rozpráva a málo premýšľa. Stačí aby každý začal od seba, napríklad aj takouto maličkosťou. Krásne dni.

      Odstrániť
  2. jejda Monika, toto som ešte nevidela, nepočula...zaujímaví nápad :) odložím a v praví čas vytiahnem, ďakujem za inšpiráciu :), Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nás tieto obrúsky zatiaľ nie sú veľmi známe, ale nie je to žiadna novinka. Látky sa impregnujú voskom už od dávna. Ďakujem za komentár a prajem všetko dobré.

      Odstrániť
  3. Vynikajúci nápad. Nebyť Teba ani o tomto neviem. Vyskúšam. Prajem pekné dni

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Anka. Prajem aby sa obrúsky podarili a priniesli úžitok.

      Odstrániť
  4. Bezva tip, díky Moni. Máš pravdu, odpadu produkuje lidstvo neskutečné množství....zbytečně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj takouto drobnosťou môžme pomôcť prírode. Prajem všetko dobré.

      Odstrániť
  5. Moni,
    krásne obrúsky, už dlho nad tým aj ja premýšľAM, UŽ LEN ZOHNAŤ TEN VOSK...
    Tvoje prevedenie je krásne, použila si pekné látky.
    Pekné dni,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka skús popýtať nejakého včelára v tvojom okolí. Dá sa objednať aj v internetovom obchode naprìklad ecokoza.sk. Ale samozrejme ten prírodný je najlepší. Maj sa pekne.

      Odstrániť
  6. Tak to je super nápad. Nikde jsem se takovými ubrousky ještě nesetkala, takže zírám.
    Krásný den přeji, pa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Dý. Naozaj to nie je nič nové, voskové obrúsky poznali už naše babičky, len moderné technológie vytlačili tieto jednoduché veci z našich domácností. A možno je najvyšší čas sa opäť k nim vrátiť. Prajem pekné dni.

      Odstrániť
  7. Zajímavý nápad ... Krásný a ještě k tomu praktický.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Evi. A ešte voňavý, lebo včelí vosk má veľmi príjemnú vôňu. Samozrejme len ten prírodný. Prajem všetko dobré.

      Odstrániť
  8. Tak o tomto som ani netušila, Monika, dík za dobrý nápad. Vosk mám priamo doma, muž je včelár, tak určite vyskúšam!
    Paa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka to je úplne super keď máš vosk doma. Všetky produkty od včielok sú úžasné. Prajem aby sa ti obrúsky vydarili a priniesli úžitok.

      Odstrániť
  9. Mám velkou chuť to zkusit. Připomnělo mi to tzv. voskované plátno (vyráběné průmyslově), které se používalo jako ubrus a bylo to hodně pevné.
    Použila jsi látku s moc pěkným desénem.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Moni, to je uzasne, bezva napad i vysledek. O teto metode jsem nemela ani poneti. Pekny den. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. To je velmi zajímavý nápad a užitečný. Moc se mi líbí!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Taky se snažím omezovat plasty v domácnosti a voskované ubrousky už jsem viděla....nevím jestli se do nich pustím, spíš si je asi koupím hotové :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Prosím vás a môžem použiť aj olivový olej ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Olivový olej na to nie je veľmi vhodný, je príliš mastný a nemá antibakteriálne účinky ako jojobový. Jojobový olej je v podstate vosk, ktorý je tekutý, takže kvôli tomu sa pridáva k včeliemu vosku. Skúšala som obrúsky robiť aj bez oleja a v podstate účel splnia, len sú menej pružné ako s olejom. Prajem nech sa podaria.

      Odstrániť
  14. Ten jojobovy olej sa neda nahradit nejakym inym? ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Neskúšala som to iným olejom, jojobový olej je v podstate vosk, ktorý je tekutý a nie je taký mastný ako napríklad olivový alebo slnečnicový. Obrúsky je možno urobiť aj bez oleja, ale nie sú potom také ohybné. Prajem nech sa podaria.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Dobrý deň, zaujímalo by ma, aký je to rafinovaný včelí vosk? Ďakujem za odpoveď!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Rafinovaný včelí vosk je vyrábaný bielením z klasického žltého vosku. Má teda bielu farbu.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Po com taketo obrusky predavate?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za návštevu na mojom blogu.Žiaľ obrúsky nepredávam, robím to len pre vlastnú potrebu a na blog pridávam ako inšpiráciu pre iných. Myslím, že na nete určite nájdete niekoho kto predáva. Prajem všetko dobré.

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika