Chinoise je kysnutý koláč plnený vanilkovým krémom. Pôvodný recept pochádza z Francúzska. Vyskúšala som niekoľko receptov na jeho prípravu a tento sa mi pozdáva najviac. Nadýchané kysnuté cesto a lahodný vanilkový krém, dokonalá kombinácia.
Na cesto budeme potrebovať 400 g hladkú múku, 50 g cukor, 100 - 120 ml vlažné mlieko, 1/2 kocku droždie, 90 g rozpustené maslo, štipka soľ, 2 ks vajcia. Najprv si pripravíme klasický kvások: do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukor, rozdrobené droždie a lyžicu hladkej múky. Premiešame a na teplom mieste necháme aktivovať. Do misky nasypeme múku, cukor, štipku soli, rozpustené maslo (nie horúce), pridáme vajíčka a kvások. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ja som túto činnosť zverila mojej pekárničke. Vymiesené cesto poprášime múkou , prikryjeme obrúskom a na teplom mieste necháme kysnúť aspoň dve hodiny. Z vykysnutého cesta odoberieme jednu tretinu, ktorú rozvaľkáme do kruhu a vložíme do okrúhlej vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie. Zvyšné cesto rozvaľkáme na tenký obdĺžnikový plát, natrieme krémom, posypeme hrozienkami a zrolujeme ako závin, ktorý rozkrájame na malé roládky. Tieto roládky poukladáme po "stojačky" do formy a necháme ešte hodinu podkysnúť. Po nakysnutí zaplnia celú formu. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňoch asi 30 - 35 minút, závisí od rúry. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť vo forme, potom opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
Kým cesto kysne pripravíme si vanilkový krém. Potrebujeme: 500 ml mlieko, 3 ks žĺtky, 50 g hladkú múku, 100 g cukor, vanilkový cukor ( tu je recept na domáci), pár kvapiek vanilkovej esencie. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, primiešame múku a vanilkovú esenciu. Mlieko s vanilkovým cukrom privedieme k varu, prilejeme k žĺtkovej zmesi a dôkladne rozmiešame. Opäť dáme na sporák a varíme, kým zmes nezhustne. Necháme vychladnúť.
Ak chcete mať povrch koláčika pekný lesklý, ešte teplý ho potrite glazúrou z vody a medu.
A keďže jar už konečne zavítala aj k nám, mohli sme si aspoň chvíľku posedieť v altánku a koláčik vychutnať vonku .
Prajem vám pekné jarné dni.
Prosim si odlozit aspon kusok :)
OdpovedaťOdstrániťPozde, už je zjedený :-).
Odstrániť