sobota 22. apríla 2017

Ghee - prepustené maslo


Ghee je v podstate maslo zbavené proteínov, cukrov a vody. Pôvodný recept vraj  pochádza z Indie, no v minulosti ho bežne robili aj naše babičky pod názvom  prepustené maslo. Oni ho robili  hlavne preto, aby zvýšili trvanlivosť masla, keďže v minulosti chladničky neboli bežnou výbavou domácností. Prepusteným maslom natierali aj novonarodené bábätká.
 V súčasnosti je hodnotné hlavne z pohľadu stupňa prepaľovania. Teplota, pri ktorej sa ghee začína prepaľovať  je  252 °C. Pri vyprážaní sa dosahuje zvyčajne teplota okolo 200 °C. Pre porovnanie  napr. slnečnicový olej sa začína prepaľovať pri  232 °C.  Ghee je teda ideálny tuk na vyprážanie a má vynikajúcu orieškovú chuť. Ajurvédska medicína ho veľmi oceňuje pre jeho očistné a regeneračné účinky na zdravie. Používa sa  pri príprave hojivých mastí , napríklad pri popáleninách a kožných problémoch. 

  Ja ho využívam  v kuchyni  nielen na vyprážanie, ale aj na pečenie, varenie, pod mäso, do cestovín či ryže, pri pečení palaciniek alebo na pečené zemiaky. Jedlu dodáva jemnú chuť a maslovú arómu.

Príprava je jednoduchá, no vyžaduje trošku času. 
Potrebujete 750 g kvalitného masla , najlepšie z nejakého farmárskeho predaja, širší hrniec s hrubým dnom, plátno a sitko na precedenie .

Maslo nakrájame na malé kúsky , dáme do hrnca a na miernej teplote necháme za občasného miešania  rozpustiť. 

Privedieme k varu, znížime teplotu a necháme mierne pobublávať. V tomto štádiu sa začne na povrchu tvoriť biela pena, ktorú zbierame lyžicou do osobitnej misky. 

Pozbieraná pena sa  dá sa využiť napríklad pri pečení  do cesta alebo do kaše.


Vidíme ako sa ghee pomaly "čistí". Už nemiešame, len odoberáme penu.


Varíme kým nevznikne číra, žltá tekutina. Odstavíme a chvíľu necháme postáť, aby sa netukové zložky usadili na dne.

Precedíme cez husté sitko a plátno do uzatvárateľného pohára.


 Dáme stuhnúť na chladné miesto. Pohár uzatvorím až po úplnom vychladnutí a stuhnutí. Môže sa skladovať aj v komore, ale ja ho mám pre istotu v chladničke.  

Ak začnete používať maslo GHEE v kuchyni , tak vaše telo sa vám poďakuje. 

Prajem pekný víkend.

1 komentár:

  1. Monika, si super, že si sa do toho dala! Ja síce ghee používam pár rokov, hlavne na zeleninové polievočky, ale kupujem si ho, zatiaľ som sa na jeho výrobu nedala. Neďaleko od našej dediny, v Leštinách, je mleikareň, kde ho robia a tak si rada od nich kúpim.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika