Púpavová sezóna je v plnom prúde a ja som si tiež nazbierala tieto zlaté slniečka, aby som si navarila chutné a zdravé želé. Určite recept na púpavový med pozná mnoho z vás. Ja som si ho trošku upravila a robím ho na spôsob želé.
220 hlavičiek púpav (bez zelených častí )
dôležité je, aby ste púpavy zbierali na miestach, ktoré sú čo najďalej od cesty a kde sa pohybuje čo najmenej ľudí či psíkov :-). Najvhodnejší čas na zber je jeden ,dva dni po daždi (keď je čistá), v čase medzi 12tou a 14tou hodinou
1 liter vody
1 pomaranč
šťava z 1/2 citróna
prírodný pektín
800 g cukor (dala som trstinový)
Očistené hlavičky púpav zaliať 1 litrom vody, pridať ošúpaný a pokrájaný pomaranč, minútku všetko spolu povariť. Nechať 24 hodín lúhovať. Na druhý deň precediť cez plátienko, pridať pektín rozmiešaný s 3-4 lyžicami cukru, šťavu z citróna , povariť 5 minút, pridať cukor a variť asi jednu hodinu. Naliať do čistých pohárikov, asi na 10 minút otočiť , prikryť dekou a nechať takto do druhého dňa vychladnúť.
Želé má príjemnú chuť a je vhodné ako nátierka na chlebík.
Zopár hlavičiek púpav som zaliala olejom, aby som si pripravila macerát , ktorý chcem využiť pri príprave prírodnej kozmetiky.
Prajem Vám krásny víkend.
V roku 1981 som bola na materskej s druhým synom a narobila som púpavového medu tak veľa, že predavačka, kde som si kupovala cukor doň, mi povedala, že budem mať medu viac ako jej muž včelár. O rok na to sa na včelárstvo dal aj môj muž :-)))
OdpovedaťOdstrániťMonika a odkiaľ máš ten prírodný pektín? Ja som vtedy nič také nemala :-)
Pá
Danka, pektín som kupovala tu: http://www.votabo.sk/Pektin-d54.htm. Medík od včielok je určite bezkonkurenčný. Prajem veľa zdaru pri včelárení. M.
OdstrániťZaujímavý recept, asi sa inšpirujem... Pektín ste kúpili v potravinách?
OdpovedaťOdstrániťPúpavový medík ľúbime, tiež doňho dávam pomaranč aj citrón.
Prajem pekný deň,
A.
Aďka, pektín som objednala tu: http://www.votabo.sk/Pektin-d54.htm. Je to čisto prírodný produkt. M.
OdstrániťMoni, med jsem také dělala, ale nepřidávám pektin. Letos je teda řidší než jindy, ale do čaje bude dobrý. Ten tvůj vypadá pěkně hustý.
OdpovedaťOdstrániťPřeji krásné dny.
Dáška, ten pektín to pekne zahustil. Ale aj redšia koonzistencia sa dá využiť, napríklad ako poleva na lievance namiesto javorového sirupu, alebo do mafinov nahradiť časť cukru.
OdstrániťPred rokmi som pozerala video návod v angličtine a oni dávali iba okvetné lístky z púpavy. Potočili hlavičku a vytiahli tie žlté lístky. Tak robia aj víno. Takýto sa robí aj s agátu. Ešte som to neskúšala. Prajem nech chutí a nech sa darí ♥
OdpovedaťOdstrániťAnka, ďakujem za návštevu môjho blogu. Asi najlepšie je, keď sa odstráni čo najviac zelených častí. Z agátu som tiež ešte neskúšala, ale určite to môže byť výborné.
OdstrániťUf, aká chba sa mi tam podarila :-)))))
OdpovedaťOdstrániťNevadí...chybička se vloudí :-)
Odstrániť