nedeľa 7. januára 2018

Liečivý nechtíkový balzam


alebo aj univerzálna mastička našich starých mám. V pôvodných receptoch sa  používa bravčová masť, ja som ju v mojom balzame nahradila kokosovým olejom a bambuckým maslom , pridala som vitamín E a včelí vosk. Balzam je vynikajúci na poškodenú pokožku, suché pery, má výrazné protizápalové účinky a chráni pleť v chladnom a sychravom počasí. 
Ja ho v zime používam namiesto nočného krému na tvár. 

Postup je veľmi jednoduchý. Vo vodnom kúpeli rozpustíme kokosový olej , bambucké maslo a pridáme sušený nechtík, dôkladne premiešame. Prehrievame niekoľko minút, tak aby teplota masla a oleja neprekročila 60-70 C. Necháme zmes vychladnúť, prikryjeme a dáme na chladné miesto do druhého dňa. Na druhý deň zmes opäť rozpustíme a precedíme cez husté sitko alebo plátno. Pridáme nový sušený nechtík a celý proces zopakujeme.  Na ďalší deň opäť zmes rozpustíme, precedíme a  pridáme včelí vosk. Zohrievame vo vodnom kúpeli, kým sa  vosk nerozpustí. Vyberieme z vodného kúpeľa, pridáme vitamín E, ktorý nám zabráni oxidácii tukov  a pre sviežejšiu vôňu môžeme pridať pár kvapiek citrónového esenciálneho oleja.
Dávajte pozor aby sa do balzamu nedostala voda, ktorá by mohla spôsobiť pleseň. Spotrebovať by sme ho mali do 12 mesiacov.


Keďže tieto balzamy boli vianočným darčekom pre mojich priateľov a blízkych, tak som trošku vyšperkovala aj balenie. Viečko som dodekorovala servítkovou technikou a zalakovala. Etiketa je dielo mojej dcéry, grafičky. 

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o výrobe nechtíkového balzamu alebo balzamu na pery a ste z okolia Rožňavy,  môžete sa zúčastniť  kreatívneho kurzu Bio kozmetika, ktorý organizuje LadaKreatív v dňoch 19. a 22. januára. Prvý termín je už obsadený, ale na druhý sú ešte voľné miesta. Viac sa dozviete tu . Lektorovať by som to mala ja, bude to moja premiéra, tak mi držte palce :-).


Nechtík patrí  k mojim najobľúbenejším bylinkám. Má naozaj všestranné využitie a obrovské liečivé účinky. A vedeli ste, že nechtík môže predpovedať aj počasie? Vraj , ak sú po siedmej hodine ráno kvety zatvorené,  príde ešte v ten deň dážď. 

Dúfam, že január nám prinesie viac snehu ako dažďa, aj keď to vonku to tak zatiaľ  nevyzerá. Peknú nedeľu praje












17 komentárov:

  1. jej parádne...este som ho nerobila, ale chystam sa ...mozno tento rok...tak si odkladam postup, dakujem :), zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem,Zuzka. Nech sa podarí a prinesie úžitok.

      Odstrániť
  2. Ahoj Monika, ďakujem za podrobný recept. Už dlho viem a mám aj skúsenosti s nechtíkovou mastičkou, preto len súhlasím s jej používaním. Aj náhrada bravčovej masti je myslím zdravšia.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Emily. Keďže v rodine máme niekoľkých vegetariánov, tak aj z toho dôvodu som bravčovú masť nahradila inou alternatívou. Pekný večer a ďakujem za návštevu.

      Odstrániť
  3. Moni, to je dlasi skvely pripravek, musi krasne vonet. Ja zatim zustavam u mydel, ale treba se jednou odhodlam i na kremy:-). Pekny den i cely rok. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marcelka, ďakujem. Ja som tiež začala s mydlami, len tak na skúšku a potom ma to úplne uchvátilo. Láka ma skúšať, čo všetko sa dá urobiť vlastnoručne doma. Tvoje mydielka sú tiež veľmi pekné, hlavne to mramorovanie musím od teba odkukať :-).

      Odstrániť
  4. Moja mama zvykla kedysi vyrábať nechtíkovú masť, presne ako píšete, z bravčovej masti.
    Ja som si ju nedávno kúpila hotovú. Potrebovala som si preliečiť nejaký ekzém, alebo čo som to mala na rukách. Neodišlo mi to ešte úplne, ale stav sa mi polepšil.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môj komentár som odoslala skôr, ako som chcela. Zabudla som pochváliť, ako super vyzerajú tie vaše výrobky. Dávate si naozaj záležať aj na výzore.

      Odstrániť
    2. Ďakujem za pochvalu, potešila veľmi. Nechtík je naozaj veľmi liečivý, aj mne pomohol pri kožnom probléme.

      Odstrániť
  5. Moni, děkuji za recept. Měsíček mám na zahradě vždy, v létě ráda vyzkouším.
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mesíček je veľmi nenáročná rastlinka a tiež ju mám na záhradke. Pritom v sebe skrýva obrovskú liečivú silu. Vyskúšaj, Helenka a nech ti prinesie úžitok.

      Odstrániť
  6. Moni, krásne darčeky, vymakané do detailíkov. Paráda. Nechtíkovú som robila ja ja, stále z nej ešte mám a používam tiež aj na tvár. Držím palce na tvoju premiéru. Tak ty si už taká šikovná, že už aj takto ? :):) Pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No neviem či som taká šikovná, ale snáď to dobre dopadne:-).Vďaka, Danka.

      Odstrániť
  7. Krásné dárky. Jsi moc šikovná. Tak držím malíčky na Tvoji premiéru lektorky ( u nás se říká - kolik palců, tolik chyb :-), tak proto ty malíčky.
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, ďakujem. A s tými malíčky si to napísala veľmi pekne.

      Odstrániť
  8. Moniko, Tvoje kosmetika vždycky tak krásně vypadá. Moc mě lákáš, abych taky něco vyzkoušela. Na zahradě mi roste spousta bylinek i ten měsíček, jen se do toho pustit. Míša

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Miška. Tak len to vyskúšaj, začni niečím jednoduchým.Ak máš na záhradke bylinky, škoda nevyužiť. Držím palce.

      Odstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika