nedeľa 31. marca 2019

Cviklové brownies - maškrtenie bez výčitiek


Znie to možno trošku nezvyčajne, ale základom tohto brownies je cvikla. A pritom ju tam vôbec nie je cítiť. Koláčik v pohode zjedia aj najväčší odporcovia tejto červenej zeleniny ...ak im to teda  neprezradíte  :-).  Receptík som si zostavila tak, aby  neobsahoval múku ani cukor. 


Na cesto potrebujeme: 200 g červenej repy, 50 g sladidlo (agáve alebo stéviu), 3 vajcia, 30 g maslo, 100 g mandľovú múku alebo najemno pomleté mandle , 25 g kvalitné kakao, 1 lyžičku prášok do pečiva s vínnym kameňom, strúhanú pomarančovú kôru
Na krém potrebujeme: 1 mascarpone, 250 ml šľahačky, 1 lyžičku vanilkový extrakt, sladidlo podľa chuti
Na ozdobu mandľové lupienky, bobuľové ovocie, podrvené lyofilizované maliny


Uvarenú červenú repu rozmixujeme na pyré, pridáme sladidlo, vajcia a rozpustené maslo.  V druhej miske premiešame sypké ingrediencie: pomleté mandle, kakao, nastrúhanú pomarančovú kôru a prášok do pečiva. Obidve zmesi zmiešame a nalejeme do tortovej formy, vyloženej papierom na pečenie. Pečieme na 150 stupňoch asi 30 minút. Krém si pripravíme tak, že  vyšľaháme šľahačku so sladidlom a opatrne zamiešame do mascarpone. Na vychladnutý korpus navrstvíme krém a dozdobíme nasucho opraženými mandľovými lupienkami, kakaom , ovocím...


Pri ozdobovaní som použila  môj najnovší objav - lyofilizované maliny.  Lyofilizácia je spôsob sušenia ovocia mrazom. Ovocie si tak zachová svoju identickú chuť, arómu, vitamíny aj farbu. Vynikajúce na zdobenie a dochucovanie dezertov. 


Ak si chcete trošku osladiť život a zdravo zamaškrtiť, vyskúšajte túto dobrotu...je to láska na prvé ochutnanie :-).



10 komentárov:

  1. Jeee, tak to vypadá báječně ❤️
    Já chroupu řepu syrovou, chutná mi jako ředkvičky, péct z ní by mě asi nenapadlo ;)
    Krásnou neděli.
    Ilona

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, vyzerá to lákavo a iste aj tak chutí. Krásne fotografie♥ Príjemný týždeň prajem♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moni, s červenou řepou jsem ještě nepekla, i když jsem už viděla hromadu receptů. Ten tvůj zní velmi dobře, ráda vyzkouším!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super!!!! Já dělala manželovi k narozeninám z červené řepy dort a byl výborný.Nikdo nepoznal z čeho je.
    Krásný nedělní podvečer. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moni, tak to vypadá moc zajímavě. Já mám řepu moc ráda, ať už vařenou a nebo nakládanou na sladkokyselo. Chlapi u nás doma ji nejedí vůbec. Že bych jim takhle zkusila "podstrčit"? :o) Už se mi to povedlo s cuketou, tak věřím, že by i tenhle receptík u nás doma zafungovat mohl. Díky za něj :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Podobný recept je na blogu u Klárky - Spolu u stolu. Už u ní mne zaujal. Takže za zkoušku nic nedám, že?
    Tvoje fotky jsou tak lákavé.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nádherné fotky ako vždy a aj tú chuť si viem živo predstaviť, už som niečo podobné piekla viackrát :-) Robievam aj muffiny...
    U nás celkovo máme radi cviklu.
    Pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Moni, ty mi děláš chutě. Dort vypadá výborně a máš ho jako vždy skvěle nafocený. Z červené řepy jsem ještě nic nepekla, kromě řepy samotné.
    Přeji hezké jarní dny. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Moni, je to nadhera, verim, ze musi chutnat bajecne! M.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Achima Abelard29. 3. 2023 16:31

    We willen graag de uitzonderlijke service erkennen die we tijdens het hele herfinancieringsproces hebben ontvangen. De professionaliteit en kennis van de heer Pedro van de leningmaatschappij was indrukwekkend en werd echt gewaardeerd. De heer Pedro is een betrouwbare leningfunctionaris. In het verleden hebben we ervaring met verschillende andere banken en vonden we het proces frustrerend en vervelend. De heer Pedro deed het onmogelijke om ervoor te zorgen dat aan al onze behoeften werd voldaan en dat alles grondig en efficiënt werd afgehandeld. We hebben en zullen hem in de toekomst blijven aanbevelen.” Mr Pedro Contact E-mail:
    pedroloanss@gmail.com WhatsApp+1-510-854-9661

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika