sobota 4. februára 2017

Carpaccio z cvikle s kozím syrom

Carpaccio sa najčastejšie podáva ako predjedlo, ale môže byť aj celkom príjemnou menšou večerou. Vymyslel ho taliansky šéfkuchár Giuseppe Cipriani a pomenoval po maliarovi Vittore Carpacciovi, ktorý na svojich obrazoch s obľubou používal sýtočervenú farbu.  Orginálny recept sa robí z hovädzieho mäsa, ale postupne sa začal pripravovať aj z iných surovín. Ja ho mám najradšej z cvikle a s kozím syrom.


Ingrediencie: 2-3 menšie cvikle, 100 ml olivový olej, 2 lyžice medu, 1 lyžica kryštálový cukor, 2 lyžice vínny ocot, 3 lyžice pomarančový džús, soľ, čierne korenie, 1 lyžica sójová omáčka, 3 cm kúsok zázvoru, 150 g dobrého kozieho syra, za hrsť nasekaných vlašských orechov

A takýto je postup:
Surovú cviklu očistím a nakrájam na čo najtenšie plátky. Ocot prevarím so soľou a cukrom, pridám med, čierne korenie, olej, džús, sójovú omáčku a dobre spolu premiešam. Čerstvý zázvor nastrúham a vytlačím z neho šťavu , ktorú pridám k marináde. Marinádou zalejem nakrájanú cviklu, uzavriem a nechám odstáť minimálne 12 hodín ale najlepšie aspoň jeden - dva dni. Plátky cvikle naukladám na tanier, rozdrobím syr, posypem orechmi a podávam s opečenou bagetou.



Skúste aj vy ochutnať cviklu v takomto luxusnom prevedení. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika