sobota 18. februára 2017

Domáca lučina so žeruchou


Klasická Lučina  je mäkký nezrejúci syr, ktorý si hravo pripravíte aj doma. Za nižšiu cenu a bez pridaných konzervantov .   Postup je maximálne jednoduchý. Zmiešame 250 g kyslú pochúťkovú smotanu a 500 g hustý smotanový jogurt , pridáme podľa chuti soľ. Dôležité je aby jogurty boli naozaj kvalitné, husté,  nie nízkotučné. Cedidlo alebo cedník , neviem ako je to správne :-), vystelieme bavlneným  textilným obrúskom, nalejeme pripravenú zmes  a vložíme do hlbšieho hrnca alebo misky, tak aby mohla prebytočná tekutina odkvapkávať. Necháme na chladnom mieste aspoň 12 hodín. Potom syr opatrne vyklopíme. Odkvapkanú syrovátku používam pri pečení chleba.  
Syr  si môžete ochutiť rôznymi prísadami pažítkou, chrenom alebo tak, ako ja, žeruchou.


Žerucha , drobná nenáročný bylinka, je nabitá vitamínmi, napomáha tráveniu a vraj aj zlepšuje náladu. Pestovanie  je nenáročné a rýchle. Stačí ako do vhodnej nádoby nasteliete vatu, ktorú dobre navlhčíte , posypete semienkami žeruchy a postavíte na parapetu. Ak ju budete pravidelne vlhčiť, po pár dňoch začne klíčiť a približne po týždni môžete zbierať úrodu.
Ak si žeruchu naaranžujete do nejakého pekného kvetináča, môže poslúžiť aj ako pekná dekorácia na kuchynskom okne. A hlavne máte bylinky vždy po ruke.



Pripravte si aj vy doma lahodný a ľahko roztierateľný syr, ktorý si ochutíte podľa seba.




2 komentáre:

  1. Pěkně nafocený recept a moc hezký talíř! :) Pěkný den, Marie

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika