sobota 1. júna 2019

Domáci bylinkový šampón


Milí priatelia, poznáte kastílske mydlo? Tí,ktorí sa trošku venujú výrobe domácej kozmetiky, predpokladám, že áno. Kastilské mydlo je biologicky rozložiteľné, vyrobené iba z olivového oleja, vody a lúhu. Má univerzálne využitie, kľudne ho môžete použiť napríklad namiesto čistiaceho gélu na tvár, sprchového gélu, tekutého mydla, šampónu ale aj na pranie. Kastílske mydlo sa dá vyrobiť aj doma, ale poviem vám z vlastnej skúsenosti , že je to pomerne prácna záležitosť. Trvá neskutočne dlho než dosiahnete stopu čiže zhustnutie mydla. A aby sa dalo používať potrebuje zrieť aspoň rok. Preto si toto mydlo v tekutej forme zvyčajne objednávam zo špecializovaných internetových obchodov. Jeden liter stojí okolo 8 Eur a vydrží pomerne dlho. 


Tekuté kastílske mydlo som využila aj pri výrobe tohto domáceho bylinkového šampónu. Samotný proces, okrem lúhovania byliniek, trvá len niekoľko minút. Na tento jednoduchý recept potrebujete asi za hrsť byliniek, ja som dola levanduľu a sedmikrásku, 250 ml vody, 2 lyžice kystílske mydlo, 2 lyžice soli na zahustenie, 2 lyžice jedlej sódy, pár zrniek kyseliny citrónovej na zníženie PH. 
Bylinky povarte pár minút a prikryté nechajte lúhovať cez noc. Na druhý deň nálev prefiltrujte cez plátno, pridajte postupne všetky ostatné suroviny, dobre premiešajte a je hotovo. Môžete ešte prikvapkať váš obľúbený esenciálny olej. Ak pridáte aj lyžicu mandľového oleja, máte úžasný olejový sprcháč, po ktorom je pokožka ako zamat. Trvanlivosť je asi 5 dní, môžete sa predĺžiť až na mesiac pridaním prírodného konzervantu cosgard.


Ešte chcem upozorniť, že ak primiešate kastílske mydlo k vode z byliniek, zmení sa jej farba na zelenú alebo hnedú (podľa toho aké bylinky použijete). Takže nečakajte, že z levandule budete mať fialový šampón. Iba, ak by ste pridali nejaké farbivo, ale to predsa v prírodnej kozmetike nechceme, takže estetika pôjde tentokrát trošku bokom. 
Tento šampón nepení v takom rozsahu ako šampón z obchodu. To ale neznamená, že je menej účinný. Mne to však trošku vadilo, preto som ho trošku vylepšila a pridala 10 g coco glukosid, ktorý šampónu dodal penivosť. 
Musím povedať, že mojim vlasom trvalo nejaký čas, kým si na prírodné šampóny zvykli. Niektoré účinky som spozorovala pri pravidelnom používaní až po dlhšom čase. 


Prajem Vám krásny a slnečný víkend.



10 komentárov:

  1. O kastílskom mydle čítam prvý krát. Krásne fotky, pekne si to nastajlovala!
    Tiež Ti želám krásny víkend teda, už iba nedeľu. Pá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moni, tak to už je na mne vyšší přírodní chemická škola. Obdivuju tě, jak víš, čeho kolik dát, aby se to či ono změnilo, aby to správně reagovalo. Dobrá práce, fakt!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milá Moni, děkuji za Tvé recepty, ráda se inspiruji!
    Zuzka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ty vždycky přijdeš s něčím novým a překvapíš nás:-)))
    Super!!! Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Moni, nad výrobou kosmetiky přemýšlím dlouho. Chemie ale není moje hoby, tak stále odolávám. Ten šampón bych snad zvládla. Moc díky za Tvé návody a rady.
    Krásný sluníčkový den!
    D. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Obdivuji tu chut zkusit pro me asi slozitejsi postup, mozna diky ingrediencim, ten pocit z prirodniho musi byt fajn.
    Ja si prirodni sampon kupuji a uznavam, ze mi trvalo dele, nez jsem nasla ten svuj. Zdravim, Moni, M.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Domáca kozmetika je u mňa "veľká alchýmia" a preto sa do nej asi nebudem nikdy púšťať :-)
    Šampón vyzerá výborne, ja si kupujem biokozmetiku, ale domáca je domáca. Aj fotky sú krásne.
    Pekný večer!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Achima Abelard29. 3. 2023 16:30

    We willen graag de uitzonderlijke service erkennen die we tijdens het hele herfinancieringsproces hebben ontvangen. De professionaliteit en kennis van de heer Pedro van de leningmaatschappij was indrukwekkend en werd echt gewaardeerd. De heer Pedro is een betrouwbare leningfunctionaris. In het verleden hebben we ervaring met verschillende andere banken en vonden we het proces frustrerend en vervelend. De heer Pedro deed het onmogelijke om ervoor te zorgen dat aan al onze behoeften werd voldaan en dat alles grondig en efficiënt werd afgehandeld. We hebben en zullen hem in de toekomst blijven aanbevelen.” Mr Pedro Contact E-mail:
    pedroloanss@gmail.com WhatsApp+1-510-854-9661

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika