štvrtok 29. marca 2018

Veľká noc


 Veľkonočné sviatky sú ideálnym spôsobom ako na chvíľu vypnúť, oddýchnuť   a vychutnať  si prebúdzajúcu sa prírodu.  Tradičným veľkonočným zvykom, ako je  oblievačka vodou, typická pre východ Slovenska,  veľmi nefandím. Dnes nechápem ako som sa za mladých čias na to dokonca tešila :-). Nuž mladosť - pochabosť.  
Veľkonočné sviatky trávime každoročne na horách.  No aj tak zopár jarných dekorácií nemôže doma chýbať.


Mach je môj obľúbený dekoračný materiál, ktorý je vždy po ruke. Stačí vyjsť na záhradu alebo do blízkeho lesa . 






Ako prežijete Veľkonočné sviatky vy? Máte nejaké tradície alebo zvyky, ktoré počas týchto sviatkoch dodržujete ?

Prajem veľa pohody a pekných chvíľ !





nedeľa 25. marca 2018

Špenátová roláda s údeným lososom


Priznám sa, že nie som veľkým milovníkom špenátu, ale v tejto roláde mi vôbec neprekáža. Práve naopak, špenát jej dodáva  osobitú chuť a zaujímavú farbu. A myslím, že môže byť celkom vhodným  pohostením aj počas Veľkonočných sviatkov. 

Na cesto potrebujeme: 400 g mrazený špenátový pretlak, 4 ks vajcia, 2 polievkové lyžice kyslú  smotanu, 4 polievkové lyžice hladkú múku, 1 kávovú lyžičku kypriaci prášok, trošku soli
Na plnku: 300 g nátierkové maslo, 2-3 lyžice kyslej smotany, 1 strúčik cesnaku,  soľ, cesnak, kôpor, pár plátkov údeného lososa


Špenátový pretlak necháme rozmraziť a cez sitko vytlačíme prebytočnú vodu. Žĺtky vymiešame so smotanou, pridáme špenát a múka zmiešanú s kypriacim práškom. Sneh vyšľaháme so soľou a  opatrne primiešame do špenátovej zmesi. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie . Plát pečieme  pri teplote 150-180 stupňov asi 15 minút. Medzitým si  pripravíme náplň. Vymiešame nátierkové maslo so smotanou, cesnakom a kôprom. Dochutíme soľou a korením.  
Upečené cesto zrolujeme a necháme vychladnúť. Potom na plát natrieme plnku, do prostriedku poukladáme plátky lososa a cesto pomocou papiera zvinieme. Roládu uložíme do chladničky aspoň na dve hodiny. 


Viete o tom, že dnes je Kvetná nedeľa? Táto nedeľa vraj otvára bránu do jari . Je známa aj tým ,že v kostoloch sa požehnávajú zelené ratolesti - bahniatka (vetvičky vŕby), ktoré sú  symbolom prichádzajúcej jari a neodmysliteľne patria k  Veľkej noci.  

Prajem Vám krásny predveľkonočný čas a snáď už tá jar konečne príde.




nedeľa 18. marca 2018

Rakytníkové pleťové mlieko


Nedávno mi v obchode so zdravou výživou  padol do oka rakytníkový olej. Vložila som ho do košíka, hoci  v tej chvíli som nemala žiadny konkrétny zámer čo s ním.  Doma som potom premýšľala, kde by som ho využila. A keďže práve mi dochádzalo pleťové mlieko, bolo rozhodnuté.
Rakytník rešetliakový je oranžový zázrak z prírody. Plody tejto rastliny sú doslova nabité obrovským množstvom vitamínov a aktívnych látok. Dajú sa priamo jesť alebo je možné z nich pripraviť chutné šťavy, sirupy či marmelády. Rakytníkový olej je  priam elixírom pre pleť a pokožku. Hydratuje, omladzuje, redukuje vrásky a lieči akné.  Patrí medzi tzv. suché oleje, to znamená, že má výbornú vstrebateľnosť, neupcháva póry  a nezanecháva mastný pocit. 


Na pleťové mlieko som použila do olejovej fázy: rakytníkový olej, mandľový olej a olej z hroznových jadierok, 
do vodnej fázy: levanduľovú kvetovú vodu ,destilovanú vodu, aloe vera
emulgátor: Lamecreme a Tegomuls
účinné látky: vitamín E
ekologický konzervant určený pre bio kozmetiku Cosgard
Vďaka tomu, že  rakytníkový olej má oranžovú farbu, pleťové mlieko získalo zaujímavé žlté sfarbenie. Okrem toho je veľmi príjemné na pokožku. S výsledkom som spokojná a zrejme toto pleťové mlieko zaradím medzi stálice mojej prírodnej kozmetiky. Možno ho ešte obohatím o nejaké čistiace zložky, aby sa dalo využiť napríklad aj pri odličovaní. 


Máte nejaké  skúsenosti s užívaním rakytníka alebo so spracovaním jeho plodov? 

Do nového týždňa vykročte s úsmevom, aj navzdory nepriazni počasia a politikov.



nedeľa 11. marca 2018

Na obruse maľované...


Tohtoročná jar prichádza len veľmi neochotne, no zdá sa , že je už konečne  tu a každý aj ten najštrbavejší slnečný úsmev vo mne vyvoláva tvorivú jarnú náladu . Zmena ročného obdobia je  signál na zmenu a tak  cez víkend som definitívne odpratala všetky zimné dekorácie a začala s jarným ladením.  Chýbal mi však nejaký obrus  na stôl. Na blogoch šikovných vyšívačiek som videla krásne predlohy , ale keďže na toto mi chýba trpezlivosť , tak som si obrus namaľovala. Inšpiráciu som čerpala ako vždy na kreatívnom kurze.


Kvety sú pre mňa najkrajšou dekoráciou počas celého roka , dokážu prežiariť miestnosť a vniesť pozitívnu energiu.  Škoda len, že tieto jarné vo vnútri   dlho nevydržia, ale keďže som ich skombinovala so skalnými ružami, tak po odkvitnutí ich len opatrne vytiahnem z machu a dekorácia môže fungovať ďalej.


Veľa ľudí sa v tomto období sťažuje na jarnú únavu. Neviem či je to len mýtus alebo skutočnosť, no mňa jar  neskutočne nabíja energiou. Nedočkavo chodím po záhrade a už plánujem čo, kde v túto sezónu zasadím, doplním alebo presadím.  Nazýva sa to vraj záhradný syndróm a je to dosť nebezpečné, hlavne pre peňaženku.  Ak trpíte podobnou diagnózou určite viete o čom hovorím :-).


 Pre romantické duše  znamená  jar  nový začiatok, prebúdzanie, život plný farieb....Pre pragmatikov  alergie a jarná únava .  


A ako je to u vás? Trápi vás jarná únava? Ak áno, aký máte recept na jej prekonanie ?


utorok 6. marca 2018

Telové maslo


Prinášam vám ďalší tip na výrobu domácej prírodnej kozmetiky. Šľahané telové maslo je jeden z najjednoduchších receptov  a zvládne to určite každý. Nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny , ani pomôcky, všetko kúpite v predajniach so zdravou výživou, lekárni alebo napríklad v DM.  Keď som začínala s výrobou kozmetiky, tak práve toto maslo bolo medzi mojimi prvými pokusmi.  Ak si chcete vyrobiť aj vy niečo fajnové a luxusné pre svoju pokožku z čisto prírodných surovín, vyskúšajte.


Postup je naozaj jednoduchý. Vo vodnom kúpeli som rozpustila 70 g tuhé maslá (napríklad mangové alebo bambucké, okrem kakaového-zle sa šľahá) a 30 g oleje (napríklad mandľový,olivový, levanduľový, z hroznových jadierok...).  Nechala som vychladnúť na izbovú teplotu a  vložila do chladničky na 20 minút. Po uvedenom čase som mixérom s metličkami šľahala asi 5 minút. Zmes som opäť vložila do chladničky  na 5-10 minút a opäť prešľahala . Proces šľahania a chladenia treba opakovať dovtedy, kým zmes nemá konzistenciu ako napríklad šľahačka. Nakoniec som pridala pár kvapiek vitamínu E (slúži ako antioxidant-kúpite v lekárni). Ak chcete môžete pridať kvalitný esenciálny olej. Ja som nepridávala, pretože levanduľový macerát mi zabezpečil dostatočnú vôňu. Vyšľahané maslo preložte do vzduchotesnej nádoby, spotrebujte do 6 mesiacov.


Voňavé a výživné telové maslo je ideálnym prostriedkom pre starostlivosť na suchú pokožku obzvlášť v zime.  Je úžasne nadýchané , obsahuje len čisto prírodné  suroviny a žiadne konzervanty.  Je oveľa hutnejšie ako krém alebo telové mlieko , preto sa  nevsakuje  tak rýchlo, no pleť je po ňom jemná ako zamat. Mne sa veľmi osvedčil, keďže hlavne v zime mám veľký problém s extrémne suchou pokožkou. 
Najbližšie chcem toto maslo vyskúšať s vanilkovým olejom.  Vanilkový lusk sa už maceruje v mandľovom oleji a čaká na svoju príležitosť:-).


Máte aj vy problém s pokožkou v zime? Aké kozmetické prípravky zvyknete používať ?

Krásnu nedeľu všetkým