Inšpiráciu pre tento recept som našla v knihe Dulce de Leche , ktorú som už dávnejšie dostala ako darček. Už pri prvom listovaní ma zaujal tento koláčik a keď sa mi pri varení zvýšili tri bielka, tak hneď som vedela ako ich využiť.
Potrebujeme: 3 bielka
175 g cukru
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
40 g nastrúhanej čokolády
Na plnku: nutelu
250 ml šľahačku
2 polievkové lyžice najemno nasekaných čerstvých lístkov mäty
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
A takýto je postup: Bielky vyšľaháme do penista, pridáme cukor a šľaháme, kým nedosiahneme lesklú a pevnú konzistenciu. Nakoniec primiešame kukuričný škrob a nastrúhanú čokoládu. Penu naplníme do cukrárskeho zdobiaceho vrecúška a vytláčame penové pásiky na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme na 140 stupňoch približne 45 minút v závislosti na rúre. Rúru vypneme, ale plech nevyberáme, kým pláty úplne nevychladnú. Spodný plát potrieme nutelou. V mažiari rozdrvíme cukor s mätou, kým nevznikne hladký cukor, ktorý úžasne vonia. S mätovým cukrom vyšľaháme šľahačku a natrieme na nutelovú vrstvu, prikryjeme druhým plátom. Vrchný plát ozdobíme zvyšnou šahačkou, čerstvou mätou a mätovým cukrom. Dáme vychladiť a môžeme podávať.
Bielkové cesto je ľahké ako pierko a svieža mätová plnka ho skvele dopĺňa. Trošku horšie sa krája, keďže penové cesto je veľmi krehké. Je vhodné jemne nahriať nôž a potom opatrne krájať.
Prajem Vám krásne babie leto, ktoré by vraj budúci týždeň na chvíľku malo ešte prísť.