pondelok 26. novembra 2018

Telový krém s ružovým ílom


Dnes opäť niečo z mojej kozmetickej dielne. Výrobe prírodnej kozmetiky  sa venujem asi tretí rok.  Približne od rovnakého času som úplne prestala kupovať krémy a mydlá v obchode. Celkom si vystačím s tým čo si doma "ukuchtím". A samozrejme niečo sa vždy ujde aj rodinným príslušníkom, priateľom či kolegom. Aj tento telový krém si niektorí nájdu pod stromčekom... 


Výroba nie je nijako zložitá a ak máte chuť si vyskúšať niečo nové, tu je postup: 

65 g mandľový olej, 90 g kvalitný slnečnicový olej , 35 g cetearyl alcohol (emulgátor  prírodného pôvodu), 10 g ružový íl , pár kvapiek prírodný esenciálny olej 
Kozmetické suroviny môžete nakúpiť napríklad v internetovom obchode  Ekokoza. Majú aj českú stránku. 


Do misky si navážte cetearyl alcohol a slnečnicový olej a vložte do vodného kúpeľa, zahrievajte kým sa cetearyl úplne nerozpustí. Potom misku vyberte a pridajte mandľový olej a íl. Misku vložte do ľadovej vody (aby sa urýchlilo chladenie) a šľahajte, najlepšie elektrickým šľahačom, až kým krém  nezhustne. Zo začiatku je zmes dosť riedka, postupne chladnutím nadobudne krémovú konzistenciu. Nakoniec pridajte éterický olej. 
Krém vďaka ílu nezanecháva mastný pocit na pokožke. Ak máte suchšiu pokožku, môžete dať ílu menej, krém bude mastnejší. Taktiež oleje si môžte vybrať podľa typu pokožky a éterický olej zase podľa vášho nošteka. A to je tiež na výrobe domácej kozmetiky úžasné, že si ju môžete absolútne prispôsobiť svojim potrebám.


Tak a jeden vianočný darček je už nachystaný, len nemôžem prezradiť pre koho :-). 
A ako je to u vás, chystáte už aj vy darčeky pod stromček?

Krásne dni 
praje

nedeľa 18. novembra 2018

Jablková torta s mascarpone


Tento recept vznikal doslova "za pochodu" podľa surovín, ktoré som mala práve v chladničke a špajzi. Vlastne ja málokedy dodržujem presné rozpisy , väčšinou si ich vždy dotvorím vlastným spôsobom.  Občas sa stane, že moje pokusy celkom nevyjdú , ale vtedy sa treba tváriť, že presne takto som to chcela :-). Tento koláčik sa však podaril na 100 % a ak by ste chceli vyskúšať tu je recept:

Cesto: 250 g hladkej múky (dala som špaldovú), 120 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajíčko, pol lyžičky kypriaci prášok, štipka soli - všetky ingredience zmiesime na pevné cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme 20 minút v chladničke. Potom ho rozvaľkáme, vložíme do okrúhlej formy (priemer 24 cm), popicháme vidličkou a dáme upiecť na 150 stupňov asi 25 minút.

Jablková plnka:  jablká očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Dáme ich do hrnca, zasypeme cukrom, škoricou, pridáme trochu citrónovej štavy a jeden celý badián. Podlejeme troškou vody a podusíme. 2 vanilkové pudingy rozmiešame vo vode a vlejeme do jablčnej masy. Povaríme do zhustnutia. Množstvá neuvádzam , lebo som to robila všetko od oka. Jablkovú plnku navrstvíme na vychladnutý korpus.

Poleva: 250 g mascarpone som rozmiešala s jednou veľkou lyžicou medu na hladký krém, ktorý som natrela na vychladnutú jablkovú plnku.


Keďže torta sa mi zdala trošku fádna, zapojila som do pečenia aj trošku kreativity. Z kúska lístkového cesta a z plátkov jabĺčok som vytvarovala ružičky. Postup som nestíhala počas prípravy fotiť. Ale podobné ružičky ( so salámou) som už na blog pridávala, tak sa môžete na postup pozrieť tu
Tortu som ešte dozdobila mandľami, srdiečkami z ovsených vločiek, karamelovým cukrom a škoricou.
Tortu je dobré dať aspoň na dve hodiny do chladničky. Ešte lepšia je na druhý  deň, keď maslové cesto vďaka jablkovej plnke príjemne  zmäkne a zvláčnie.


Je zaujímavé, že takéto náhodné recepty nakoniec vždy chutia najlepšie :-).

Prajem vám krásne jesenné dni, ktoré si môžete spríjemniť aj takouto sladkou dobrotou.  


štvrtok 8. novembra 2018

Levanduľová voda


Ja viem, že čas levandule je už dávno za nami, ale ak máte  nasušené zásoby z  tejto voňavej bylinky,  môžete ich využiť pri výrobe kvetinovej vody. Načo je to dobré? Ja ju využívam predovšetkým pri výrobe kozmetiky, do pleťových vôd alebo krémov .  No vynikajúca je aj  do naparovacej žehličky. Pri žehlení  prevonia nielen žehlené prádlo ale aj celú miestnosť.  Môžete ju tiež  naliať do fľaštičky s rozprašovačom, pridať trošku alkoholu a  máte spray na osvieženie vzduchu bez akejkoľvek chémie.  Kvetinové vody alebo tzv. hydroláty sa spravidla pripravujú  v parných destilačných prístrojoch,  ale ten má  zrejme málokto doma. Dajú sa však  celkom ľahko vyrobiť aj v domácom prostredí ,aj keď určite nie v takej kvalite ako tie profesionálne.  Ak by ste si to chceli vyskúšať, pripájam foto postup.

Budete potrebovať:
väčší hrniec s pokrievkou, najlepšie sklenenou
2 menšie misky ( z materiálu, ktorý vydrží vriacu vodu)
destilovanú vodu
sušené alebo čerstvé levanduľové kvietky (stopky nedávajte) 
 veľa ľadu

Do hrnca vložte jednu menšiu misku, ktorá bude slúžiť ak podstavec. 


Okolo misky nasypte levanduľu.


Kvietky zalejte vodou. Množstvo vody a kvietkov je ľubovoľné, ale radšej viac kvietkov ako vody, aby bol hydrolát čo najviac koncentrovaný.


Na "podstavcovú misku" umiestnite ďalšiu, do ktorej  bude stekať kvetová voda.


Prikryte pokrievkou otočenou naopak, ktorá by mala dobre priliehať, aby neunikala para. Miska na zachytávanie vody, by sa nemala dotýkať pokrievky.Nechajte vodu zovrieť, potom uberte teplotu, voda by mala vrieť už len veľmi mierne.


Na pokrievku položte vrecko s ľadom. 
Para prechádza bylinkami , vďaka ľadu  na pokrievke kondenzuje a steká do misky. Dĺžka destilácie závisí od toho aké množstvo chcete získať, ale nemalo by to trvať viac ako 45 minút. 


Pokiaľ hydrolát nezakonzervujete alkoholom,  je dobré držať ho v chladničke, kde by mal vydržať asi 3 mesiace. 
Zvyšný odvar, ktorý vám ostal na dne hrnca, precedte a pridajte napríklad do večerného kúpeľa. 



A ešte mám pre vás  jeden skvelý tip ako  kvetinovú vodu využiť. Môžete si pripraviť jednoduchú pleťovú  vodu. Do fľaštičky nalejte hydrolát  a pridajte mandľový olej v pomere ako vám to vyhovuje. Pred použitím trošku potraste aby sa obe zložky prepojili a nakvapkajte na  tampónik, ktorým pleť ošetríte. Poslúži vám aj pri odličovaní.  Pripravte si len menšie množstvo, ktoré spotrebujete tak do 3-4 dní.


Ak sa rozhodnete levanduľovú vodu pripraviť, budem rada ak mi napíšete vaše skúsenosti. 
Prajem vám krásne jesenné dni.