Tento recept by som zaradila do kategórie rýchle večere. Poznáte
to, neskoro popoludní dorazíte domov z práce, premýšľate čo narýchlo
pripraviť pre hladošov, aby to bolo jednoduché na prípravu, rýchle a hlavne
chutné. Tofu špízy s kuskusom všetky tieto kritéria spĺňajú, plus bonus
navyše, je to zdravé.
Čo budete potrebovať. Na špízy samozrejme tofu, najlepšie údené
alebo marinované, šampiňóny, papriku, soľ, čierne korenie, olej. Postup je
maximálne jednoduchý. Na špajdlu striedavo napichujete tofu, šampiňóny,
papriku, osolíte, posypete mletým čiernym korením a opečiete na panvici.
Toto je zimná verzia. V lete môžete ponapichovať medzi tofu napríklad na kolieska nakrájanú
cuketu alebo inú zeleninu podľa chuti a hodiť na gril. Potešíte tým aj
prípadných vegetariánov v rodine.
Priznám sa, že kuskus som objavila až nedávno. Ale veľmi rýchlo si ho obľúbili všetci členovia rodiny. Jeho príprava nevyžaduje veľa času a je
veľmi všestranný. Dá sa použiť ako šalát, príloha alebo ľahké jedlo. Teplé aj studené.
Jednu šálku kuskusu nasypte do misky, pridajte lyžicu olivového
oleja, soľ, čierne korenie a zalejete
jednou šálkou horúcej vody. Vodu dávajte radšej menej ako viac, pretože pri
nadmernom množstve by ste z toho mali
nechutnú kašu. Podľa mňa pomer 1:1 je ideálny. Chutnejšia varianta je, keď
kuskus zalejete zeleninovým vývarom. Pre tento účel mám vždy nejaký v mraziaku.
Zakryte pokrievkou a nechajte postáť.
Po nejakých desiatich minútach premiešajte vidličkou. Ja nakoniec pridávam
ešte sušené paradajky aj s troškou oleja, v ktorom sú naložené a petržlenovú
vňať. V lete čerstvú, v zime z mraziaka. Skúšala som tiež
namiesto petržlenovej vňate pridať žeruchu a bolo to tiež dobré. Poriadne
všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľu postáť, aby sa prepojili všetky chute. Ešte poznámka ku množstvu. Mne sa najprv jedna
šálka zdala dosť málo, v hrnci to vyzeralo na prvý pohľad tak na jednu
biednu porciu... ale nedajte sa oklamať. Kuskus po pár minútach naberie na
objeme a je toho celkom dosť. Pre štvorčlennú rodinu na jednu večeru ako príloha stačí
tak asi 1,5 šálky.
Prajem Vám dobrú chuť.
Vsetci vegetariani v rodine dakuju za tento recept :)
OdpovedaťOdstrániť